10 tips om het immuunsysteem van je kind te verbeteren

10 tips om het immuunsysteem van je kind te verbeteren

Laatste update: 17 september, 2018

Veel van de mogelijke gezondheidsproblemen waarmee je kinderen te maken krijgen, kunnen worden voorkomen door hun afweersysteem te verbeteren. Het immuunsysteem van ons lichaam kan op verschillende manieren worden geholpen, bijvoorbeeld door een voedzaam dieet te volgen om bepaalde ziektes af te weren.

Het eerst aangewezen en bewezen effectieve dieet voor dit doel is moedermelk. Tijdens de kinderjaren kan de afweer van het kind echter verminderen. 

Dat kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een langdurige ziekte of langdurige medische behandeling met gebruik van medicijnen. Als gevolg hiervan kan het immuunsysteem een enorme duw krijgen.

Ook zijn er bepaalde periodes in het jaar die voor bepaalde virussen ideaal zijn om zich op grote schaal te vermenigvuldigen. 

Met andere woorden, sommige virussen komen vaker voor in bepaalde seizoenen. Daarom is het belangrijk om gedurende deze tijd een nog gezonder dieet te volgen.

Hoe kun je het immuunsysteem van je kind verbeteren

Hoe kun je het immuunsysteem van je kind verbeteren

Sommige kinderen moeten hun afweer versterken vanwege bepaalde gezondheidsomstandigheden. Maar hoe dan ook, het is sowieso interessant om te weten welke voedingsmiddelen het lichaam van energie voorzien en het immuunsysteem versterken kunnen.

De vereniging van families van kinderen met kanker in Castilla la Mancha (Spanje), ook bekend als AFANION, heeft een reeks voedingsadviezen gepubliceerd om verhoogde afweer te bevorderen.

Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op de verzorging van kinderen met speciale behoeften, zoals kankerpatiëntjes. Zoals we weten, lijden deze kinderen niet alleen aan een ziekte maar ook onder de behandeling die hen verzwakt. Daarom zou hun dieet versterkend moeten zijn.

“Je bent net zo belangrijk voor je gezondheid als je gezondheid voor jou is.”

–  Terri Guillemets –

Volgens specialisten is dit soort dieet geschikt voor iedereen die zijn immuniteit moet verbeteren. Het is tevens essentieel voor het voorkomen van besmetting door schimmels, bacteriën en virussen.

Een gezond dieet dat bijdraagt aan het natuurlijke herstel van het lichaam. Nou, is dat niet het proberen waard?

Tips om het immuunsysteem te verbeteren

Moeder voert worteltjes aan haar kinderen

AFANION beveelt de volgende voedingsrichtlijnen aan om het immuunsysteem van kinderen te verbeteren.

 • Kies voor gekookt in plaats van rauw voedsel. Soms geven we de voorkeur aan een salade omdat we denken dat het gezondst is. Maar het is goed dat we een voorkeur hebben voor pap en zacht, gekookt voedsel.
 • Vermijd fruit dat met de schil wordt gegeten of moeilijk te wassen is. Wen je kinderen er aan om dit voedsel, zoals  bananen, sinaasappels of mandarijnen te (laten) schillen.
 • Vermijd sap uit een pak en bewerkt fruit.
 • Het is raadzaam om verse kaas, Roquefort of blauwe kaas, ham en rauwe eieren uit hun dieet te schrappen.
 • Gebak, snoep en room worden niet aanbevolen in dit dieet.
 • Gebruik alleen olijfolie om voedsel te bereiden en op smaak te brengen.
 • Sterilisatie van voedsel wordt ten zeerste aanbevolen. Het is daarom een goed idee om een ​​snelkookpan te gebruiken.
 • Geef je kind een eigen bestek en bordje, met het idee dat ze dat niet met iemand anders hoeven te delen.
 • Zorg voor een goede hygiëne met betrekking tot handen, keukengerei en kookruimtes. Leer je kind aan regelmatig zijn handen te wassen.
 • Het is erg belangrijk zorgvuldig te zijn met betrekking tot het bewaren van voedsel. Wees voorzichtig met bederf tijdens het ontdooien en bereiden van voedsel.
 • Bied je kinderen ook voedingsmiddelen aan die rijk zijn aan probiotica, zoals yoghurt en gefermenteerde melk. 
 • Prebiotische vezels worden ook aanbevolen. Ze zijn te vinden zijn in voedingsmiddelen zoals uien, bananen of tarwe.
 • Natuurlijke vetten, brood, rijst, pasta, aardappelen, peulvruchten en vitamines A, E en D mogen ook niet ontbreken in het dieet wat tot doel heeft het immuunsysteem te versterken. Eveneens zijn mineralen zoals zink, ijzer en magnesium nodig.

Verdere aanbevelingen

Het probleem van een laag of verzwakt immuunsysteem is dat we gemakkelijk ziek kunnen worden als we onze gewoonten niet aanpassen.

Om mogelijke ziektes te voorkomen, terwijl je probeert de afweer te versterken, moeten ook de volgende aanbevelingen in acht worden genomen.

 • Houd een stabiele temperatuur aan en vermijd plotselinge temperatuurveranderingen.
 • Zorg ervoor dat je kind uit de buurt blijft van tabaksrook.
 • Vermijd zo veel mogelijk dat je kind wordt blootgesteld aan virussen.
 • Ventileer gedurende ongeveer 10 minuten per dag je huis.
 •  Zorg ervoor dat je kind een goede nachtrust krijgt en voldoende rust en zo nodig dutjes gedurende de dag.
 • Hou in de gaten dat lichamelijke activiteiten niet te intens zijn. Hou het liever bij een rustige wandeling of gematigde lichaamsbeweging.
 • De zon is een uitstekende bron van vitamine D, dus probeer wat zon te pakken, ook in de winter

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.