Waarom kinderen nog steeds in bed plassen

Het is heel vervelend om midden in de nacht de lakens te moeten verschonen omdat je kind weer in zijn bed heeft geplast. Maar het is nog veel vervelender voor het kind zelf, die zich schuldig zal gaan voelen. Wees dus geduldig en los dit samen op.
Waarom kinderen nog steeds in bed plassen
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 22 december, 2022

Sommige kinderen kunnen overdag al hun plas ophouden maar in de nacht nog niet. Hoewel dit goed te begrijpen lijkt, is het voor ouders niet zo gemakkelijk om midden in de nacht de lakens te moeten verschonen omdat hun kinderen nog steeds in bed plassen.

Afgezien van wat de ouders hierbij voelen, is het belangrijk om je in te leven in het gevoel van het kind wanneer ze zich realiseren dat ze nog steeds in bed plassen. 

Ouders maken zich zorgen over dit probleem. Ze weten niet waarom hun kind, die overdag droog is, dit ‘s nachts nog niet onder controle heeft. 

De veel gestelde vraag is: “Waarom plast mijn kind nog steeds in bed nu hij ouder is?”. In dit artikel, zullen we zien waarom kinderen nog steeds in bed plassen en hoe je hem hiermee kan helpen.

Redenen waarom kinderen nog steeds in bed plassen

Wanneer kinderen vrij jong zijn, veronderstellen ouders dat dit te maken heeft met de ontwikkeling van de blaas. Maar met de tijd dat het kind groeit, is dit probleem nog steeds niet verholpen. In veel van de gevallen kunnen kinderen die voorheen in bed plasten dit nu echter controleren.

Maar er zijn kinderen die dit nog steeds doen tijdens de adolescentie. Dit is voor hen een groter probleem dan voor wie dan ook.

Kinderen die nog in bed plassen, doen dit niet voor hun plezier. Ze doen dit ook niet om iemand lastig te vallen of om lui te zijn. Ook is dit geen leerprobleem. In de meeste gevallen is het te wijten aan een lichamelijk of psychologisch probleem.

Deskundigen hebben enkele redenen samengevat, waarom oudere kinderen nog steeds in bed plassen:

  • Omdat ze niet wakker worden wanneer ze een volle blaas hebben.
  • Ze produceren tijdens de slaap meer urine dan andere kinderen.
  • De capaciteit van de blaas is kleiner dan die van andere kinderen.
  • Omdat ze door een fase gaan die van invloed is op hun emotionele toestand. Denk hierbij aan de geboorte van een broertje of zusje, een scheiding van de ouders of het overlijden van een naaste, etc.

Er kunnen vele redenen zijn waarom kinderen nog steeds in bed plassen. Het is belangrijk om de reden hiervan te achterhalen, zodat er een oplossing voor gevonden kan worden.

Gevolgen voor het kind die in bed plast 

De gevolgen van het in bed plassen

In bed plassen is voor kinderen een probleem. Ze schamen zich omdat ze weten dat ze dit op hun leeftijd niet meer zouden moeten doen. Wanneer andere kinderen dit te weten komen, zullen ze uitgelachen worden. Daarom gaan ze niet meer uit logeren.

Kinderen ontwikkelen ook een schuldgevoel, omdat ze hun ouders de lakens zien verschonen. Ze moeten deze wassen en het kind schone kleding geven, etc. Elke keer wanneer het kind in bed plast.

Het resultaat hiervan is een beschadiging van het zelfvertrouwen van het kind. Hierdoor kunnen andere psychologische problemen ontstaan zoals verdriet of angst. De rol van de ouders is om rustig en begripvol te reageren. Scheld nooit en bespreek samen hoe dit probleem verholpen zou kunnen worden.

Wat kunnen ouders doen voor kinderen die in bed plassen? 

Wat kunnen ouders doen voor kinderen die in bed plassen
  • Scheld niet en geef geen straf: zij willen dit ook niet.
  • Ben je er bewust van wat je zegt. Zo vermijd je emotionele schade.
  • Geef complimentjes over de nachten waarin ze droog waren en bemoedig hen continue.
  • Spoor je kind aan om gedurende de dag even zijn plas op te houden, wanneer hij eigenlijk moet plassen. Op deze manier krijgen ze de sensatie mee en leren ze hoe het voelt wanneer de blaas echt vol is. Zo kunnen ze het aanvoelen wanneer ze naar de badkamer moeten gaan.
  • Wanneer ze naar het toilet gaan, vertel hen dan dat ze tijdens het plassen de urine even moeten ophouden. Op deze manier kunnen ze een vrijwillige controle ontwikkelen over de sluitspier.
  • Plak samen met je kind een sticker op de kalender, wanneer er een droge nacht is geweest. Wanneer hij drie stickers heeft, bijvoorbeeld na drie opeenvolgende nachten, krijgt hij een verrassing. Wanneer hij dit goed onder controle heeft, verhoog je voor een hogere beloning het aantal dagen.

Er zijn oplossingen voor in bed plassen. Een volwassene plast niet in bed, tenzij hij een bepaalde ziekte heeft. Wees vooral geduldig, vermijd boosheid en frustratie. Dit kan het kind namelijk pijn doen.

Wanneer je deze tips volgt, zal het probleem zeker verbeteren. Zo niet, ga dan naar een professional die zal je begeleiden en je helpen het probleem voorgoed op te lossen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ramírez-Backhaus, M., Martínez Agulló, E., Arlandis Guzmán, S., Gómez Pérez, L., Delgado Oliva, F., Martínez García, R., & Jiménez Cruz, J. F. (2009). Prevalencia de la enuresis nocturna en la Comunidad Valenciana: Sección infantil del estudio nacional de incontinencia. Estudio EPICC. Actas Urológicas Españolas, 33(9), 1011-1018. http://scielo.isciii.es/pdf/aue/v33n9/14_origina10.pdf
  • Saieh, A. C., Álvarez, S. C., & Lucero, A. Y. (2015). Enuresis en niños: frecuencia y antecedentes familiares. Revista Médica Clínica Las Condes, 26(1), 109-112. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S071686401500019X
  • de Miguelsanz, J. M., de Armentia, S. L. L., Fernández, L. R., Benavides, M. P., Hinojal, M. T., Martin, G. M., … & Iglesias, E. A. (1996). Análisis epidemiológico de la secuencia de control vesical y prevalencia de enuresis nocturna en niños de la provincia de León. An Esp Pediatr, 44(6), 561-567. https://www.aeped.es/sites/default/files/anales/44-6-9.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.