Encoprese bij kinderen: wat je moet weten

Encoprese bij kinderen: wat je moet weten
Ana Couñago

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 27 december, 2022

Encoprese bij kinderen is een aandoening die soms niet opgemerkt wordt. Bovendien wordt het vaak in verband gebracht met een slechte opvoeding.

De meeste ouders hebben hier echter nog nooit van gehoord en weten dan ook niet dat dit vaak voorkomt bij kinderen.

Wat is encoprese?

Encoprese is in feite het niet kunnen ophouden van de ontlasting. Deze aandoening komt voor wanneer een kind reeds zindelijk is maar toch zijn of haar ontlasting niet kan beheersen.

Kinderen verliezen met andere woorden de controle over waar en wanneer ze zich ontlasten.

Waarom is het moeilijk om dit op te merken?

Encoprese kan gemakkelijk verward worden met slecht gedrag of een slechte gewoonte. Misschien denkt het gezin dat de encoprese een manier is om te rebelleren. Dit kan vooral zo zijn wanneer het kind gedragsproblemen heeft of vaak in aanvaring komt met zijn of haar ouders.

Soms is een kind aan het spelen en denken de ouders dat er niet voldoende tijd was om het toilet te bereiken. Een andere mogelijke verklaring is dat het kind de ontlasting te lang probeerde op te houden.

Indien encoprese niet op tijd wordt behandeld kan het echter tot psychologische aandoeningen leiden met verstrekkende gevolgen.

Hoe kun je encoprese bij kinderen vaststellen?

Ouders kunnen vaststellen dat hun kind aan encoprese lijdt wanneer deze ongemakken meerdere keren per week voorvallen.

Wat zijn de oorzaken van encoprese?

Encoprese kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste zijn constipatie en diarree.

Constipatie

Constipatie is een van de belangrijkste problemen die tot encoprese bij kinderen kunnen leiden.

Een kind dat geconstipeerd is heeft last van een grote hoeveelheid harde fecaliën in de darmen. Hierdoor wordt het moeilijk om naar het toilet te gaan.

Ondanks de constipatie blijft de spijsvertering wel degelijk actief. Hierdoor kan vloeibare of zachte stoelgang toch de harde fecaliën passeren. Dan is er sprake van overloopdiarree.

Diarree

Anderzijds kunnen kinderen ook last krijgen van encoprese wanneer ze diarree hebben. Omdat ze hun ontlasting niet kunnen beheersen kan dit zelfs ongemerkt voorvallen.

Wat kan je doen als je kind aan encoprese lijdt?

De eerste stap is om met je kind naar een arts te gaan. Kinderen die lijden aan encoprese moeten een uitgebreide medische controle krijgen.

Hierdoor zal de arts in staat zijn om andere ziektebeelden uit te sluiten. Denk hierbij aan neurologische aandoeningen of aandoeningen van de ruggengraat.

De arts zal ook kunnen vaststellen of encoprese het gevolg is van constipatie of van diarree.

Bovendien zal de arts eventueel kunnen wijzen op emotionele problemen. Indien dit het geval is zal het kind op consultatie moeten bij een psycholoog of psychiater.

Zijn er nog andere gevolgen?

Encoprese bij kinderen: kind op het toilet

Encoprese tijdens de kindertijd kan een grote invloed hebben op de sociale omgang. Kinderen die hun ontlasting niet kunnen beheersen zullen vaak geen zin hebben om met andere kinderen te spelen.

Ze zijn bang om een ongelukje te krijgen in het bijzijn van hun vriendjes. Mogelijk nemen ze het zichzelf kwalijk en schamen ze zich voor hun eigen lichaam.

Dit probleem moet op een correcte manier worden behandeld. Anders kan het leiden tot:

  • chronische constipatie
  • blaasontsteking
  • maagproblemen
  • gebrek aan eetlust

Kan encoprese bij kinderen uit zichzelf terug verdwijnen?

Praten met je kind is heel belangrijk. Zorg dat ze een routine opbouwen omtrent naar het toilet gaan zodat ze dit als iets normaals kunnen aanvaarden. Ze mogen er vooral niet bang voor zijn. Encoprese kan wel degelijk uit zichzelf weer verdwijnen.

Wanneer de encoprese veroorzaakt wordt door constipatie of diarree, dan is er een grote kans dat het zal verdwijnen als deze onderliggende problemen eenmaal opgelost zijn.

Wat kan je nog meer doen om te helpen?

Kinderen die aan encoprese lijden hebben behoefte aan steun van hun familie.

Het is belangrijk dat je kind goed opgevoed wordt wat betreft naar het toilet gaan. Het ‘wanneer’ en het ‘hoe’  is hier heel belangrijk. Het kan helpen om hen enkele keren per dag gedurende enkele minuten op het toilet te zetten.

Praat met hen over het probleem ook al is het een gênant onderwerp. Het zal niet helpen om in het geheim hun kleren te wassen of te doen alsof je het niet hebt gezien.

Encoprese bij kinderen: kleding wassen
Zorg ervoor dat je je kind nooit vernedert of met een schaamtegevoel opzadelt vanwege van een ongelukje. Wanneer een kind zich vernederd voelt zal het probleem alleen maar erger worden. Dit probleem kan gemakkelijk aangepakt worden tijdens de kindertijd. Het hoeft geen trauma voor de rest van het leven te worden.

Ook straf en kritiek kunnen in de weg komen te staan van de fysieke of psychologische behandeling die het kind krijgt.

Negatieve reacties hebben tot gevolg dat een kind minder snel naar jou of andere familieleden toe zal komen met zijn of haar angsten en twijfels.

Kinderen die aan encoprese lijden moeten gefeliciteerd worden wanneer ze met succes naar het toilet zijn geweest. Geef hen ook een schouderklopje als ze dit niet in hun ondergoed doen. Vergeet niet dat dit voor hen geen gemakkelijke situatie is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.