Je kind zindelijk maken in 3 dagen: enkele tips!

Je kind zindelijk maken in 3 dagen: enkele tips!

Laatste update: 12 april, 2018

Je kind zindelijk maken is vaak één van de grootste uitdagingen voor moeders. Het valt niet te vermijden en raakt niet uit de mode. Tot op de dag van vandaag zoeken we nog steeds naar de juiste methode voor dit proces.

Je kind zindelijk maken is iets waarbij je veel geduld en vastberadenheid moet hebben en bovenal liefde. Maar er is iets dat we met jou willen delen: Je kind helpen met van zijn luiers af te komen kan makkelijk en snel zijn. Hou simpelweg rekening met het advies van experts.

Vele moeders hebben succes gehad met bepaalde trucjes en daarom willen ze deze graag delen met anderen. Zodoende helpen ze anderen met deze taak.

Je kind zindelijk maken in 3 dagen: is het echt mogelijk?

Als je er rekening mee houdt hoe snel jouw baby gewend raakte aan het dragen van luiers, hebben we hopelijk evenveel geluk met hen te ontwennen.

Niettemin is het belangrijk dat we durven te bekennen dat wij zelf degenen zijn die van luiers dragen een gewoonte hebben gemaakt.  Terwijl het voor onze kinderen het enige is dat ze kennen.

Volgens de ervaringen van vele moeders, en bovendien ook volgens experts, is je kind zindelijk maken in 3 dagen mogelijk. Deze stelling is gebaseerd op bepaalde toegepaste technieken die zich focussen op de cognitieve elementen tijdens deze fase in de ontwikkeling. 

De methode is uiteraard snel, maar garandeert niet dat je kind op eigen houtje naar het toilet gaat. Je kind zal namelijk tijdens het van zijn luier afkomen vaak op andere plaatsen dan het toilet gaan plassen en poepen.

Onthoud dat dit een proces is dat stap-voor-stap moet uitgevoerd worden en vereist daarom de inzet en samenwerking van het hele gezin.

 Enkele tips om je kind zindelijk te maken

Naar het toilet gaan is niet zo simpel dan het gebruik van een luier. Immers de vaardigheden die nodig zijn om naar het toilet te gaan, heeft je kind waarschijnlijk nog niet onder de knie. Het toilet binnengaan, je broek naar beneden trekken, op het toilet gaan zitten en alle opeenvolgende acties. Dit vergt verscheidene maanden oefening maar uiteindelijk kunnen ze allemaal uitgevoerd worden.

Kind op potje met teddybeer

Terwijl deze methode effectief is gebleken, is het geen universele aanpak die voor elk gezin telt, aangezien het inhoudt dat je je kindje zonder broekje laat rondlopen. Ondanks we het kind in 3 dagen kunnen leren om geen luiers te dragen, is het slechts een begin van een proces dat voortdurend en te allen tijde in stand moet worden gehouden om te werken.

Succesvol je kind zindelijk maken doe je met deze nuttige tips:

  • Bereid je voor om de komende 3 dagen je volledig te wijden aan deze taak. Denk aan het doel en zorg ervoor dat je de tijd hebt om het uit te voeren.
  • Het is van belang om alle mogelijke spanningen rond dit proces te vermijden. We weten immers dat positieve bevestiging de beste manier is om de doelen van je kind te bereiken. Zorg voor leuke momenten: beloningen, spelletjes, dansjes en plezier.
  • Kom niet terug op je beslissing wanneer je begonnen bent. Consequent zijn en het hele gezin erbij betrekken is onontbeerlijk. Daarmee wordt het leerproces tot een goed einde gebracht.
  • Doe je uiterste best om de angsten van je kind te elimineren, aangezien hij nog niet begrijpt waar het over gaat en hoe hij zich dient te gedragen in deze situatie.

Dag 1

  • Denk eraan dat je kind de hele dag zonder luiers of ondergoed dient door te brengen. Wees alert zodat je opmerkt wanneer je kind naar het toilet moet. In het begin zal je kind overal in het huis gaan. Sta dus klaar om hem ten alle tijde naar het toilet te brengen.
  • Het hele gezin moet voldoende drinken om regelmatig naar het toilet te gaan. Dit is een groot onderdeel van de zindelijkheidstraining. Wanneer mama of papa naar het toilet gaat, neem je je kind mee.
  • Beloon alle kleine successen. Geef je kind geen uitbrander als hij geen vooruitgang boekt, geef gewoon aan wat beter kan. Je kind laten helpen bij het opruimen van ongelukjes werkt zeer goed.
  • Nodig je kind uit om naar het toilet te gaan voor bedtijd. Doe pas een luier aan wanneer hij gaat slapen.

 Dag 2

Herhaal dezelfde routine als bij dag 1, maar maak een uitstap met het gezin. Dit uitstapje dient op voorhand aangekondigd te worden. Er is slechts één voorwaarde: op het allerlaatste moment voor het vertrek moet je kind naar het toilet gaan. Voor nog betere resultaten doet het hele gezin hetzelfde.

zindelijkheidstraining mama en kind

De bedoeling van dit uitstapje is dat je kind zijn of haar plasje inhoudt tot jullie terugkeer thuis.  Daarom mag je kind geen luier of ondergoed dragen tijdens het uitstapje. Doe hem een loszittend broekje aan waarin je kind zich comfortabel voelt. Vergeet niet een setje reservekleding mee te nemen voor het geval dat zich een ‘ongelukje’ voordoet.

Dag 3

Hetzelfde als dag 1 en 2 , maar vandaag doen we twee uitstapjes. Het kind leert zo het verband tussen naar het toilet gaan en een uitstapje. Als we buiten gaan, gaan we nog een laatste keer naar het toilet.

Tijdens de uitstapjes moet je een potje of wc bril verkleiner meenemen. Als je geluk hebt, krijg je de kans om het te gebruiken wanneer jullie onderweg zijn. We raden niet aan om ver van huis te gaan of voor lange tijd. Het uitstapje dient plezierig te zijn en stressvrij.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.