Waarom schreeuwen naar kinderen geen goed ouderschap is

· 8 mei 2018
Schreeuwen naar kinderen is niet effectief. In dit artikel zullen we zien waarom en wat je ervoor in de plaats kunt doen.

Schreeuwen naar kinderen is niet de manier om een gezin groot te brengen. In dit artikel zullen we zien waarom.

Het is elke ouder op een bepaald moment wel eens overkomen: een kind misdraagt zich en we verliezen de controle. Ons eerste instinct is om onze stemmen te verheffen. We gillen, schreeuwen, of gaan tekeer.

Feit is, we zijn mensen en we zijn niet perfect. Onze emoties kunnen veroorzaken dat we overdreven reageren. Zelfs liefhebbende ouders kunnen deze fout maken.

In sommige gevallen kan het schreeuwen naar kinderen leiden tot negatieve consequenties voor alle betrokkenen.

Constant schreeuwen in en rond het huis kan mogelijk veroorzaakt worden door de opvoeding die de ouders hebben gehad.

Als jouw ouders naar je schreeuwden, is het waarschijnlijker dat je schreeuwt naar je eigen kinderen.

Is schreeuwen de manier om je kinderen groot te brengen?

Het antwoord is nee. Er zijn ouders die geen twee keer nadenken voordat ze tegen hun kinderen schreeuwen.

Velen doen het zelfs in het openbaar, zonder in beschouwing te nemen wat de consequenties zijn voor de kleine aan het ontvangende einde.

Veel ouders schreeuwen regelmatig tegen hun kinderen als ze in een slechte bui zijn of een moeilijke dag hebben gehad. In sommige families is het echter een integraal onderdeel van hun opvoeding.

We nemen een hoop van onze eigen ouders over, inclusief veel van onze opvoedstijl.

Slecht ouderschap kan een levenslange stempel achterlaten. De frustratie wordt doorgegeven van de ene generatie op de andere.

Consequenties van schreeuwen naar kinderen

Professionals op het gebied van kinderontwikkeling hebben ontdekt dat het niet nodig is om je toevlucht te nemen tot schreeuwen om je autoriteit als een ouder uit te oefenen.

Onderwijzers en psychologen zijn het erover eens dat het vernederen, beledigen, of schreeuwen naar kinderen niet leidt tot goed gedrag.

Je toevlucht nemen tot fysiek geweld is uiteraard nog erger.

Moeder schreeuwt naar kind

Een aantal van de consequenties van het schreeuwen naar kinderen zijn:

 • Ze raken eraan gewend. Vroeg of laat zal het verheffen van je stem totaal geen effect meer hebben. In plaats van autoritair, zul je eerder hard lijken.
 • Constant schreeuwen kan je kind zijn zelfvertrouwen ondermijnen en hem het gevoel geven dat hij niet geliefd is. Een strenge, ouderwetse opvoeding kan in feite contraproductief zijn. Kinderen die worden onderworpen aan geschreeuw, worden opstandig en rebels.
 • Kinderen zullen over het algemeen hun ouders nadoen. Als ze jou agressief gedrag zien vertonen, zal dit impact hebben op hun manier van denken en doen. Ze zullen mogelijk deze slechte gewoontes oppikken wanneer ze ouder zijn.
 • Het kind zal opgroeien in een stressvolle omgeving, wat hun ontwikkeling op vele manieren kan beïnvloeden.

Waarom we zouden moeten stoppen met het schreeuwen naar kinderen

 • Schreeuwen leidt tot negeren. Dat wil zeggen dat kinderen automatisch veel wat wij hen proberen te zeggen negeren wanneer we schreeuwen.
 • Je kind zal geen aandacht schenken aan wat je te zeggen hebt, laat staan het toepassen. Kinderen leren door middel van actie, niet door het luisteren naar een tirade.
 • We zijn rolmodellen voor onze kinderen. Hun gedrag zal veranderen, afhankelijk van hoe wij ze behandelen. Als we controle verliezen en schreeuwen naar kinderen, leren we hen dat het okee is om uit te halen uit boosheid.
 • Als we zelf-controle beoefenen, kunnen we onze kinderen helpen kalm te blijven. Zij zullen leren hoe ze op de juiste manier kunnen reageren in een situatie die je van streek maakt.
 • Schreeuwen naar kinderen is niet alleen beangstigend, het leidt ook tot gevoelens van onmacht en woede. Of dit de bedoeling is of niet, dit is wat ouders doen wanneer ze hun stem heffen.
 • Schreeuwen is geen effectieve manier om je kinderen op te voeden. We weten dat respect wederzijds moet zijn. Gehoorzaamheid komt met geduld. Lessen leren heeft tijd en inspanning nodig.
 • Wanneer ouders de hele tijd schreeuwen, verliezen ze autoriteit en respect. Schreeuwen beschadigt pogingen om te communiceren als een familie, wat leidt tot koudere, meer afstandelijke relaties.
Schreeuwen naar kinderen

Aanbevelingen

De enige logische reactie is om te stoppen en reflecteren: schreeuw ik naar mijn kinderen? Goed ouderschap vereist een verandering in houding.

Kies andere manieren om jezelf te uiten. Ervaring zal laten zien welke methode het meest effectief is.

Het meest gezonde om te doen is om te stoppen met schreeuwen naar kinderen. Wanneer we boos zijn over iets, moeten we onze reactie onder controle houden.

Wat voor situatie het ook is, schreeuwen is waarschijnlijk niet een gepaste manier om te reageren.

Deze zelf-controle is niet makkelijk te behalen. Controle krijgen over emoties zoals boosheid of woede kan een flinke uitdaging zijn, zeker wanneer je kinderen ongehoorzaam zijn.

Als ouders moeten we leren om te stoppen wanneer we onszelf horen schreeuwen. Wees je bewust van je emoties en leer jezelf in bedwang te houden wanneer je boos wordt.

Dit is iets wat we kunnen bereiken door moeite te doen. Goed ouderschap betekent te allen tijde controle te hebben over jezelf.