De 3 voedingsstoffen die in de voeding van kinderen aanwezig moeten zijn

Er zijn een aantal voedingsstoffen die bijzonder belangrijk zijn in de voeding van kinderen, omdat ze een rol spelen in de ontwikkeling. Zoek uit welke dat zijn.
De 3 voedingsstoffen die in de voeding van kinderen aanwezig moeten zijn

Laatste update: 16 november, 2021

Zorgen voor een goede voedingsinname is de sleutel tot een optimale ontwikkeling tijdens de kindertijd. Met dit doel voor ogen moet je denken aan een gevarieerde voeding, die de voedingsstoffen bevat die in de voeding van kinderen aanwezig moeten zijn.

Het is belangrijk te bedenken dat een voedingstekort uiteindelijk chronische en complexe ziekten op de middellange en lange termijn veroorzaakt. Veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Ze consumeren repetitieve, eentonige en laagwaardige diëten, die niet aan de basisbehoeften voldoen.

Welke voedingsstoffen moeten in de voeding van kinderen aanwezig zijn?

Hieronder laten we je een aantal essentiële voedingsstoffen voor kinderen zien. Als die om de een of andere reden niet via de voeding worden opgenomen, kan het nodig zijn toevlucht te nemen tot suppletie. Let dus op!

Vitamine D

De 3 voedingsstoffen die in de voeding van kinderen aanwezig moeten zijn

Vitamine D is een van de voedingsstoffen die in staat zijn de ontstekingstoestand van het lichaam te moduleren. Daarom vermindert het op peil houden van dit element het risico op het ontstaan van chronische ziekten aanzienlijk. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd (Engelse link) in Reviews in Endocrine & Metabolic Disorders. 

Om de voortdurende aanvoer van de voedingsstof te verzekeren, is er niets beter dan elke dag blootstelling aan zonlicht. Door straling stimuleert de zon de endogene synthese van deze vitamine in de huid en deze bron is veel bruikbaarder dan die uit de voeding.

Toch is het van essentieel belang dat je garant staat voor de regelmatige consumptie van vette vis, eieren en zuivelproducten, die deze voedingsstof bevatten.

Bij een tekort kan het nodig zijn je toevlucht te nemen tot suppletie om groter kwaad te voorkomen.

Vitamine C

Het immuunsysteem van kinderen is nog niet altijd optimaal volgroeid en dat kan ze vatbaarder maken voor aanvallen door allerlei microben. Daarom is het van groot belang dat je de inname van vitamine C in de voeding verhoogt om de afweer van het lichaam te versterken.

Volgens onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Frontiers in Immunology (Engelse link) vermindert een voldoende inname van vitamine C het risico op besmettelijke ziekten aanzienlijk. Ook vermindert het de ernst van de symptomen en de duur van infecties.

Vitamine A

Vitamine A is een voedingsstof die betrokken is bij de synthese van collageen. Dit is een van de meest overvloedige eiwitten in het lichaam. Dit maakt deel uit van bijna alle weefsels van het lichaam, dus een optimale aanmaak is van essentieel belang voor de groei van spieren.

Anderzijds is deze voedingsstof een bepalende factor voor wondgenezing. Er moet rekening mee gehouden worden dat kinderen vaak vallen en zich stoten. Het stimuleren van de endogene synthese van collageen draagt bij tot een snel herstel van verwondingen.

Bovendien vermindert voldoende inname van vitamine A op middellange termijn het risico van degeneratieve visuele problemen. In de huidige omgeving vol schermen met blauw licht is het van essentieel belang dat ons gezichtsvermogen optimaal werkt.

Vitamine A is ook heel belangrijk voor kinderen

Zorg voor de bijdrage van voedingsstoffen in de voeding van kinderen

Zoals je gezien hebt, zijn er een aantal voedingsstoffen die in de voeding van kinderen aanwezig moeten zijn. Het handhaven van voldoende hoeveelheden in het lichaam bevordert de optimale groei en ontwikkeling van de kleintjes. Het zijn echter niet de enige belangrijke voedingsstoffen.

Het is ook van cruciaal belang dat we de kleintjes de noodzaak bijbrengen om goede levensgewoonten aan te leren, naast alleen een gezonde voeding. Dit betekent dat ze regelmatig aan lichaamsbeweging moeten doen en ook een goede nachtrust moeten nemen. Wellicht ook interessant voor jou

Slaap in de kindertijd en lichamelijke en geestelijke gezondheid
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Slaap in de kindertijd en lichamelijke en geestelijke gezondheid

Een goede relatie tussen slaap in de kindertijd en lichamelijke en geestelijke gezondheid is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen.  • Holick M. F. (2017). The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Reviews in endocrine & metabolic disorders18(2), 153–165. https://doi.org/10.1007/s11154-017-9424-1
  • Cerullo, G., Negro, M., Parimbelli, M., Pecoraro, M., Perna, S., Liguori, G., Rondanelli, M., Cena, H., & D’Antona, G. (2020). The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Frontiers in immunology11, 574029. https://doi.org/10.3389/fimmu.2020.574029

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.