Hoe kinderen aan te moedigen om te sporten?

Houd rekening met deze aanbevelingen en leer hoe je kinderen kunt stimuleren om te sporten. Blijf lezen voor meer informatie.
Hoe kinderen aan te moedigen om te sporten?
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is ieders taak om kinderen aan te moedigen om te sporten, vooral je eigen kinderen, aangezien je een belangrijke rol speelt als moeder. Het kan echter moeilijk zijn, vooral in een tijd die wordt geplaagd door een zittende levensstijl.

We hebben het niet over het gebrek aan interesse van een kind als het gaat om het doen van een sport. In plaats daarvan hebben we het over de push die er een continue hobby van maakt. Dit is jouw taak als degene die verantwoordelijk is voor je kind.

Daarom heb je misschien veel vragen en staat het aanmoedigen van je kinderen om te sporten misschien wel bovenaan. Hieronder geven we je enkele tips hoe je dit kunt doen.

Hoe stimuleer je kinderen om te sporten?

Allereerst moet je als moeder het belang van sport in het leven van kinderen begrijpen. Er zijn zoveel voordelen, en sport beïnvloedt de fysieke en psychologische ontwikkeling.

Kinderen houden verschillende ballen vast.

Welke sport je kind ook kiest en doet, je moet er zeker van zijn dat het hem in het dagelijks leven zal helpen. Het kan voor hen ook een manier zijn om andere kinderen te ontmoeten en zo hun sociale en emotionele ontwikkeling te versterken.

Tegelijkertijd zal sporten voor kinderen het gezondste alternatief zijn om alle energie kwijt te raken die ze gedurende de dag hebben opgebouwd. Daarnaast stelt de American Academy of Pediatrics (Engelse link) dat sporten kan helpen om stress te verminderen. Als je deze voordelen voor je kind kent, hoef je ze alleen maar aan te moedigen om een of andere vorm van sport te beoefenen.

Een voorbeeld stellen

De meeste, zo niet alle, kinderen leren door imitatie. Dit gebeurt met goede en slechte gewoonten. Het goede voorbeeld geven is dus erg belangrijk in het leerproces.

Als moeder raden we je aan een voorbeeld te stellen door te sporten, zodat je kind zich gemotiveerder voelt. Je hoeft geen woord te zeggen over de sport die je leuk vindt of hoe je het moet doen. Je hoeft het alleen maar regelmatig te oefenen en wees gerust, je kind zal het opmerken. Kinderen zijn namelijk erg oplettend.

Praten over de voordelen van sport

Tijd doorbrengen met je kind betekent niet dat je sporadisch observeert wat ze doen of dat je toezicht houdt op hun spelletjes zonder onderbreking. Daarnaast gaat het ook om het gaan zitten om met ze te praten, naar ze te luisteren en ze te begrijpen. Tijdens deze gesprekken is het een goed idee om over sport en de voordelen ervan te praten. Het is duidelijk dat je geen technische termen of moeilijke concepten hoeft te gebruiken. Houd het simpel voor ze.

Probeer jezelf zo uit te drukken dat ze begrijpen dat fysiek actief zijn kan bijdragen aan hun gezondheid. Onthoud ook dat de manier waarop je met je kind moet praten, afhangt van zijn leeftijd en hoe hij zijn omgeving begrijpt.

Wees geduldig

Niet alle kinderen volgen hetzelfde proces. Sommige zijn extravert of hebben betere fysieke eigenschappen, maar dat betekent niet dat jouw kind ook zo is.

Ze zijn misschien bang om te beginnen of raken in paniek over sporten, zelfs als jij de sport leuk vindt. Aan de andere kant kunnen ze bang worden en bevriezen.

Wat de setting ook is, als moeder moet je aanwezig zijn als eerste steunpunt. Kinderen vertrouwen, veiligheid en emotionele stabiliteit geven is de beste manier om kinderen aan te moedigen om te sporten. Om dit te doen, is geduld essentieel.

Laat het kind kiezen om te sporten

Een van de belangrijkste punten om kinderen aan te moedigen om te sporten, is door ze te laten kiezen. Het is echter meestal een aspect waar veel ouders geen rekening mee houden.

Het lijkt onredelijk om er geen rekening mee te houden, maar het gebeurt nog steeds. Als moeder is het de bedoeling om je kind de vrije keuze te laten. Probeer ze nooit te dwingen een sport te doen, want ze zullen het nooit leuk vinden en ze zullen er niet de vruchten van plukken, nu of ooit.

Sport als synoniem voor plezier

Behalve dat het een vorm van fysieke activiteit is, is sport de meest geschikte manier voor kinderen om te leren. Niet alleen omdat ze zich richten op het vermaken van kinderen, maar ook omdat ze leuk zijn.

Een vader die basketbal speelt met zijn kind.

Sporten gaat al op jonge leeftijd niet hand en hand met competitie, maar met motivatie en psychomotorische ontwikkeling. Om deze reden, om kinderen aan te moedigen om te sporten, moet het leuk zijn en niet saai.

Als je je kind vraagt naar een activiteit of sport, zullen ze je vertellen welke voor hen het leukst was. Dit betekent dat spelend sporten een positieve impact heeft en betekenisvol leren versterkt.

Moedig kinderen aan om te sporten, want gezondheid staat voorop

Wat betreft de voordelen van sport voor kinderen, moeten we vermelden dat het belangrijk is om zich op hun gezondheid te concentreren. Kinderen die sporten hebben minder kans op niet-overdraagbare ziekten (NCD’s).

Tegelijkertijd zullen hun vitaliteit en fysieke vaardigheden er enorm van profiteren. Met dat in gedachten moet je doel als moeder niet alleen gericht zijn op het aanmoedigen van je kind om te sporten, maar op het vinden van een manier om je kind gezond te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.