Hoe kinderen te motiveren die hun interesse in leren verliezen?

Er zijn kinderen die de interesse in leren verliezen vanwege een veelvoud aan oorzaken. Deze sleutels kunnen je helpen je kind te motiveren om te leren.
Hoe kinderen te motiveren die hun interesse in leren verliezen?

Laatste update: 09 augustus, 2021

Soms maken ouders zich zorgen omdat hun kinderen hun huiswerk niet willen maken, niet opletten in de klas en bovendien geen interesse hebben bij het behalen van goede cijfers. Daarom gaan we enkele sleutels zien om kinderen te motiveren die hun interesse in leren verliezen.

Sommige kinderen zijn namelijk apathisch en onverschillig voor alles wat met hun studie of school te maken heeft. Ze zijn ontmoedigd en hebben geen interesse in leren. Daarom, het belangrijkste dat wij ouders moeten doen, is kinderen motiveren. Motivatie is het middel om hen enthousiast te maken voor wat ze doen. Laten we eens kijken naar enkele sleutels om dit te bereiken.

Waarom verliezen sommige kinderen de interesse in leren?

Motivatie is wat mensen beweegt om bepaalde acties uit te voeren en erop aan te dringen om te bereiken wat we voorstellen. Er zijn verschillende soorten motivatie, namelijk:

Een preteen meisje met haar hoofd op haar schoolbank omringd door verfrommelde papieren, verveeld kijkend.
  1. Intrinsieke motivatie: dit is het type dat de persoon ertoe brengt om de acties zelf uit te voeren, zonder dat er externe prikkels nodig zijn. Het is gedaan uit nieuwsgierigheid of plezier.
  2. Extrinsieke motivatie: deze motivatie komt niet van de activiteit zelf, maar eerder van wat we ervan ontvangen. De persoon wordt namelijk aangezet door externe prikkels, zoals geld, een geschenk, punten, goedkeuring, stickers, etc.
  3. Positieve motivatie: dit is het type dat ons ertoe brengt een bepaalde actie uit te voeren en consistent te zijn om deze te bereiken om een positieve beloning te verkrijgen, zowel extern als intrinsiek.
  4. Negatieve motivatie: dit is het type motivatie dat ons motiveert om een actie uit te voeren om een negatief of onaangenaam gevolg te vermijden.

Sleutels tot het motiveren van kinderen die hun interesse in leren verliezen

Soms is het probleem zelf niet een gebrek aan motivatie bij het kind. Deze moeilijkheid of het verlies van interesse kan ook worden veroorzaakt door een leerprobleem, een conflict met een leraar, problemen met vrienden of klasgenoten, enz. Dus, wat kunnen we doen om te voorkomen dat ze hun interesse verliezen?

Doelstellingen op korte tot lange termijn programmeren

De doelen die we bereiken zijn een van de meest motiverende elementen. Daarom, als we eenvoudige doelen stellen voor jonge kinderen die ze op korte termijn kunnen bereiken, zal dat meer motiverend voor hen zijn. Ouders kunnen hun kinderen bijvoorbeeld vragen om enkele taken uit te voeren en hen laten zien dat ze deze kunnen bereiken. Naarmate ze ouder worden, moedigen we ze ook aan om langetermijndoelen na te streven.

Specifieke doelen stellen, een van de sleutels tot het motiveren van kinderen

Doelen moeten eenvoudig, specifiek en concreet zijn. Dit zal hen helpen hun doelen te bereiken en hen de motivatie te geven die ze nodig hebben.

Leer een gevoel van competitie, maar overdrijf het niet

Altijd in de juiste mate, zorgt een gevoel van competitie voor motivatie. Door doelen te stellen en te proberen deze te bereiken, leert het kind dat het alles kan bereiken waar het zijn zinnen op heeft gezet.

Gebruik altijd bemoedigende en positieve taal

Hier hebben we het niet over het prijzen van hun prestaties, hoewel dat ook geldig is. We hebben het eerder over het aanmoedigen van hen en het erkennen van hun inspanningen om te bereiken wat ze wilden bereiken. En als we dat eenmaal hebben bereikt, zullen we ook hun werk prijzen.

Meer sleutels om kinderen te motiveren die hun interesse in leren verliezen

Een kind dat naar een schoolboek kijkt terwijl hij met zijn hoofd op zijn voorhoofd gefrustreerd kijkt.

Pronk met hun prestaties

We kunnen een deel van het werk dat in de klas wordt gedaan kiezen dat het kind het leukst vindt, en we kunnen het op de koelkast of ergens zichtbaar plaatsen, om ze trots te maken.

Praat over school om kinderen te motiveren die hun interesse in leren verliezen

We moeten ze vragen stellen en ze laten praten over hun ervaringen in de klas, ons vertellen hoe ze op school zijn geweest, wat ze hebben geleerd, met wie ze spelen, enz.

Wees voorzichtig met verwachtingen

Soms stellen ouders zeer hoge verwachtingen aan het kind. Dit is uiteindelijk contraproductief omdat ze dan dingen niet willen doen uit angst om te falen.

Versterk de leerstijl die het beste bij het kind past

Ieder kind heeft een leerstijl. Ze leren het beste met verschillende methoden, of het nu gaat om lezen, herhalen of schrijven. Als je weet wat hun stijl is, kun je die vervolgens versterken zodat ze hun potentieel ten volle kunnen ontwikkelen.

Kortom, dit zijn enkele sleutels die je kunt gebruiken bij kinderen die de interesse in leren verliezen. We zijn er zeker van dat als je ze in de praktijk brengt, de motivatie van je kleintjes zal toenemen en ze ervan overtuigd zullen zijn dat ze alles kunnen bereiken wat ze willen doen. Laten we ze in de praktijk brengen! Wellicht ook interessant voor jou

Wat zijn 5 emotionele staten die leren bevorderen?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat zijn 5 emotionele staten die leren bevorderen?

In dit artikel zullen we praten over emotionele staten die leren bevorderen en emotionele toestanden die het leerproces moeilijker maken.