Hoe een tiener met leerproblemen te helpen

Als je een tiener met leerproblemen hebt die het moeilijk heeft op school, dan volgen hier enkele tips om de zaken veel beter te maken.
Hoe een tiener met leerproblemen te helpen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Leerproblemen kunnen voor het zelfrespect van een kind een grote klap zijn, vooral tijdens de adolescentiejaren. Tijdens deze fase is socialisatie en er ‘cool’ uitzien voor anderen van cruciaal belang. Als je dus een tiener met leerproblemen hebt, dan kunnen ze snel gefrustreerd raken en denken dat het de moeite niet waard is, omdat ze toch niet beter worden.

Dat is duidelijk niet het geval. Je moet daarom in gedachten houden dat het op de juiste manier helpen van een tiener met leerproblemen hun ontwikkelingsvermogen kan verbeteren. Op hun beurt zullen ze in staat zijn om de doelen te bereiken die aan hun specifieke geval zijn aangepast.

Praten over wat er aan de hand is

Tieners willen vooral ‘normaal’ zijn. Waarom zouden ze anders dezelfde kledingstijl dragen, hetzelfde jargon gebruiken, naar dezelfde films gaan en naar dezelfde muziek luisteren als hun leeftijdsgenoten?

Naar alle waarschijnlijkheid wil je kind niet geclassificeerd worden als ‘de langzame’, ‘degene die het niet begrijpt’, ‘degene met leermoeilijkheden’, enz. Ze willen er gewoon bij horen en dat anderen ze accepteren.

Als je met je tiener over een diagnose praat, dan merk je misschien dat hun eerste reactie eigenlijk een opluchting is. Nu weten ze waarom een bepaalde vaardigheid of onderwerp hen problemen bezorgde. Om deze reden is de eerste stap om je tiener met leerproblemen te helpen, hem precies te vertellen wat er aan de hand is en waarom.

Het is ook goed om ze te vertellen dat er veel meer tieners in hun situatie zitten. Dat die tieners ook elke dag moeite hebben om in hun leerproces vooruitgang te boeken. Het is een goed idee om met dit soort mensen en gezinnen contact op te nemen voor hulp bij wat ze wel en niet moeten doen om te verbeteren.

Je tiener met leerproblemen helpen

Jongen probeert zijn huiswerk te doen

Dat gezegd hebbende, het is nog steeds moeilijk te accepteren dat je anders bent, vooral voor tieners. Hier zijn enkele manieren waarop je je kind kunt helpen bij het omgaan met de diagnose. Onthoud dat het erg belangrijk is om rustig met ze te praten en hun emoties te allen tijde te begrijpen.

Individuele therapie voor leerproblemen

Een aantal gezinnen geven hun tieners voor een korte periode individuele therapie zodra ze een diagnose hebben gekregen. Gedeeltelijk om dit ‘verschil’ emotioneel te ondersteunen.

Een goede therapeut zal tieners helpen om zich op hun sterke en zwakke punten te concentreren op een manier die de tiener in staat stelt te accepteren wat ze de komende jaren zullen tegenkomen.

De schoolpsycholoog van je kind is misschien bereid om een leerling voor een paar sessies te ontmoeten. Hij kan je ook naar een externe bron doorverwijzen die betaalbaar is. Indien nodig kun je rechtstreeks met deze professional praten om te zien wat voor soort hulp zij je kunnen bieden om deze situatie het beste aan te pakken.

Steungroepen voor een tiener met leerproblemen

Tiener met leerproblemen

Een aantal scholen organiseren steungroepen voor kinderen met leermoeilijkheden en dit soort ondersteuning kan zeer nuttig zijn voor adolescenten. Als de school van je kind dit soort doorlopende ondersteuning niet biedt, vraag dan om een verwijzing naar een plaats die dat wel doet.

Jij als ouder, kan door dit nieuws ook overweldigd worden. Als je een steungroep voor je tiener vindt, vraag dan of er middelen voor ouders zijn.

Je kunt ook een speciale commissie vinden die zich op de school op aanvullende diensten voor leerlingen met leerproblemen toelegt of op andere diensten in je omgeving. Elke groep die je tegenkomt, brengt je in met andere ouders contact die je nuttige informatie kunnen geven.

Bekijk de bronnenlijst

Bekijk de bronnenlijst voor nationale organisaties die gespecialiseerd zijn in leerstoornissen. Via hen kun je informatie over het onderwerp krijgen.

Je kunt ook verwijzingen naar lokale bronnen in je regio krijgen. Er zijn over een breed scala aan onderwerpen seminars voor ouders. Als je eenmaal weet in wat voor soort je geïnteresseerd bent, hoef je alleen de informatie te ordenen.

Met deze tips wordt het veel gemakkelijker om een tiener met een leerprobleem te helpen. Op deze manier kun je voorkomen dat ze hierdoor problemen met het zelfbeeld krijgen.

Hiermee rekening houdend, zullen ze voldoende motivatie kunnen krijgen om vooruitgang in hun leerproces te boeken zonder zich minder dan wie dan ook te voelen. Elke persoon is namelijk uniek en heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Wellicht ook interessant voor jou

Het belang van informeel leren voor kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Het belang van informeel leren voor kinderen

Informeel onderwijs omvat al het leren dat buiten de klas gebeurt. Alles wat een kind leert buiten school is informeel leren.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.