Het belang van een gezinsleven thuis

Samen tijd doorbrengen als gezin is erg belangrijk voor de ontwikkeling van elk gezinslid. Vandaag gaan we eens beter naar het belang van een gezinsleven thuis kijken.
Het belang van een gezinsleven thuis
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 15 oktober, 2020

Het gezinsleven thuis zal kinderen helpen om waarden te ontwikkelen die fundamenteel zijn voor hun ontwikkeling. Daarnaast versterkt het de band tussen verschillende gezinsleden.

Het belang van samen tijd doorbrengen als gezin heeft echter niet alleen met kinderen te maken. Elk gezinslid – ook de volwassenen – leert op zijn eigen manier essentiële waarden en blijft deze ontwikkelen.

Wat houdt het gezinsleven in?

Het gezinsleven thuis kan gedefinieerd worden als de ruimte waar een groep mensen met relaties die hen aan elkaar verbinden, het dagelijkse leven delen. Hier praten zij over hun zorgen, dagelijkse ervaringen en elk ander aspect dat hen beïnvloedt.

Waarden die het gezinsleven thuis leert

Het gezinsleven thuis draagt bij aan het leren van een aantal waarden voor onze algemene ontwikkeling.

Hieronder geven we een lijst met de belangrijkste waarden, zodat je je bewust kunt worden van de impact die een gesprek, een aanmoediging of een aardig gebaar kan hebben in je gezin.

  • Je gemakkelijk kunnen uitdrukken bij andere mensen.
  • Het vermogen om naar andere mensen te luisteren.
  • Emotionele zekerheid als het gaat om het uiten van gevoelens.
  • Het geeft een gevoel van steun en bescherming.
  • Een positief gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen in nieuwe situaties.

Mobiele telefoons in huis

Mobiele telefoons, of meer specifiek het internet en sociale media, zijn in bijna elk huis ter wereld te vinden. Over het algemeen heeft elk gezinslid een mobiel. In sommige gevallen hebben sommige gezinsleden ook een tablet of computer.

Met het gezin knutselen

Om thuis een goed gezinsleven te ervaren, moeten we niet te afhankelijk zijn van mobiele apparaten. Dit kan soms echter moeilijk zijn vanwege werkproblemen of gezinsproblemen. We moeten daarom proberen om onze mobiele telefoons aan de kant te leggen zodra we thuis komen.

We moeten bewuster zijn van wat er echt toe doet en beseffen dat we geluk kunnen vinden in de mensen om ons heen, niet op onze mobiel.

Hoe kunnen we zorgen voor een goed gezinsleven thuis?

Als je thuis een beter gezinsleven wilt voor je gezin, zijn hier enkele suggesties. Hieronder noemen we een reeks activiteiten die je samen met je gezin kunt uitvoeren zodat jullie samen tijd door kunnen brengen en plezier kunnen maken.

Samen eten

Doordat alle gezinsleden een ander leven leiden en verschillende schema’s hebben, kan het erg moeilijk zijn om tijd te vinden die je samen kunt doorbrengen. Hoewel het misschien een beetje lastig is, kan je proberen om te zorgen dat jullie samen ontbijten, middageten of avondeten.

Maak van dit moment gebruik om elkaar over je dag te vertellen, je mening te delen over actuele gebeurtenissen of een ander belangrijk onderwerp waar je het over wil hebben.

Maak van koken een familieactiviteit

Je kunt samen met je gezin één dag in de week kiezen om samen te gaan koken. Je kunt bijvoorbeeld een moment kiezen in het weekend. Dit is meestal wanneer de kinderen thuis zijn en de volwassenen meer tijd hebben om activiteiten met het gezin uit te voeren.

Op deze manier krijgen je kinderen ook gelijk een verantwoordelijkheidsgevoel, omdat zij taken krijgen voor het bereiden van de maaltijd. Tegelijkertijd zorgt koken ervoor dat de banden tussen familieleden verbeterd worden en is er ruimte voor een leuk gesprek.

Koken geeft kinderen ook een gevoel van zelfrespect wanneer je ze complimentjes geeft als het eten klaar is. Zeg ook tegen je kinderen dat je trots op ze bent omdat ze zo’n belangrijke verantwoordelijkheid op zich hebben genomen.

Kijk samen televisie voor een beter gezinsleven thuis

Ook kun je een avond in de week kiezen om samen als gezin een televisieserie of film te kijken. Om alles eerlijk te houden en te zorgen dat iedereen tevreden is en zich gerespecteerd voelt, kun je het beste elke week een ander gezinslid laten kiezen wat jullie gaan kijken.

Samen avondeten

Lees samen een boek

Voorlezen is één van de meest waardevolle bezigheden dat een gezin samen kan doen. Van kleine kinderen leren lezen en hen helpen met leren tot het voorlezen van een verhaaltje voor het slapengaan…

Al deze activiteiten zullen hun interesse in lezen aanmoedigen en waardevolle herinneringen voor jou en je kinderen creëren.

Een gezin dat samen speelt, blijft tevreden

Laat je kinderen weten dat ook de volwassenen in je huis een spelletje willen spelen en samen tijd willen doorbrengen. Er is geen betere uiting van liefde dan elke dag tijd vrijmaken om met je kinderen te spelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brenes, A. R. B. (2014). Convivencia en el contexto familiar: un aprendizaje para construir cultura de paz. Revista Electrónica” Actualidades Investigativas en Educación”, 14(1), 1-19. https://www.redalyc.org/pdf/447/44729876008.pdf
  • Pérez, E. R., Tielbe, E. L., & Tamayo, A. L. G. (2008). Convivencia familiar: una lectura aproximativa desde elementos de la Psicología Social. Diversitas: perspectivas en psicología, 4(2), 427-441. https://www.redalyc.org/pdf/679/67940215.pdf
  • Seguí, P. V., & Pérez, N. S. (2015). La participacion de las familias en el analisis y la transformacion de su realidad mediante un debate familiar sobre valores y convivencia. Universitas Psychologica14(1), 355-367.
  • Vélez, M. D. C. D., & Blanco, D. M. L. (2018). Las relaciones de convivencia familiar y su impacto en la formación de valores de los adolescentes. Revista Pertinencia Académica. ISSN 2588-1019, (6), 133-150. https://core.ac.uk/download/pdf/234159534.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.