Waarden die je je kinderen zou moeten leren voordat ze 5 zijn

Waarden die je je kinderen zou moeten leren voordat ze 5 zijn
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Okairy

Laatste update: 22 december, 2022

Sommige ouders geloven dat het onmogelijk en nutteloos is om te proberen hun kinderen waarden te leren als ze jong zijn. Geloven dat het geen zin heeft om dit te doen vanwege hun leeftijd is een vergissing. De eerste 5 jaar van iemands leven bepaald veel van hun eigenschappen.

Als je kind zich in deze leeftijd bevindt, let dan op de waarden die je hem zou moeten leren. Hoe eerder je hieraan werkt, hoe beter je kind deze waarden in zijn leven zal overnemen.

Waarden leren zoals: eerlijkheid

De beste manier om eerlijkheid bij je kind te zaaien is door zelf de waarheid te vertellen. Wanneer je kind jou ziet liegen en je dan probeert ze een niet overtuigende uitleg te geven zullen ze in de war raken en leren dat liegen oké is.

Als dit gebeurt, gaan ze leugens als iets normaals, natuurlijks en onbelangrijks zien. Als je je realiseert dat je kind tegen je heeft gelogen, vermijd dan een te heftige reactie. Het is het beste om uit te leggen hoe belangrijk het is om de waarheid te vertellen. Doe dit met woorden die voor hem gemakkelijk te begrijpen zijn.

Als je je realiseert dat ze een leugen vertellen, stop ze dan. Vertel hen duidelijk dat je weet dat ze liegen. Vraag hen om je de waarheid te vertellen. Op deze manier zullen ze leren dat het geen zin heeft om te liegen. Dat het altijd beter is om vanaf het begin eerlijk te zijn.

Tussen de 0 en 5 jaar oud vertellen kinderen niet echt schadelijke leugens. Het probleem is dat als je liegen toestaat ze gewoonten aanleren die moeilijk te doorbreken zijn.

Rechtvaardigheid

Hoe vaak heb je je kind zich laten verontschuldigen voor het vertonen van slecht gedrag? Hoe vaak hebben ze gevolgen gedragen voor hun slechte gedrag? De tweede waarde die je niet kunt verwaarlozen om je kinderen te leren voordat ze 5 jaar oud zijn is gerechtigheid.

Je kinderen leren over gerechtigheid betekent dat ze zullen leren dat gedrag altijd consequenties heeft. Ouders die ervoor kiezen om het slechte gedrag van hun kinderen door de vingers te zien leren hen dat er niets gebeurt wanneer ze zich zo gedragen. En als die kleintjes dan opgroeien en in de echte wereld terecht komen weten ze niet hoe ze zich volgens de regels moeten gedragen.

Vastberadenheid

1 van de waarden vastberadenheid

Door je kind aan te moedigen nieuwe uitdagingen aan te gaan krijgen ze vastberadenheid en zelfvertrouwen. Het is de derde waarde die je je kinderen moet leren voordat ze 5 jaar oud zijn die we hier bespreken. Deze zal hen helpen ingewikkelde situaties in het leven aan te pakken.

De beste manier om deze waarde te leren is door te voorkomen dat je overmatige beloningen geeft. Het is goed om elke verbetering die je kind maakt te erkennen en hen daarvoor te feliciteren. Waar je op moet letten is de manier waarop je ze beloont.

Als je je kind elke keer als ze hun groenten eten snoep geeft dan zullen ze stoppen met het zien van een goed dieet als een verplichting. In plaats daarvan zullen ze hun beloningen beginnen te zien als een verplichting van jou. Daag ze in plaats daarvan  uit om elke keer hun doelen te bereiken en zichzelf te verbeteren. Een goede manier om dit te doen is om hen aan te moedigen om te sporten.

Aandacht

De vierde waarde om aan je kinderen te leren is om te leren nadenken over en respect te hebben voor de gevoelens van anderen. We zijn omringd door andere mensen en kunnen niet zomaar over hun gevoelens heen stappen.

Je kinderen moeten begrijpen dat hun daden en woorden iedereen kunnen helpen of pijn doen die hen hoort. De eerste stap kan zijn om hen uit te leggen dat ze iets ongepasts hebben gezegd als de situatie zich voordoet. Begrijp dat ze dit niet weten en dat het jouw plicht is om de situatie met vriendelijke woorden aan hen uit te leggen.

Laat ze zichzelf in de plaats van de ander verplaatsen. Wat zouden ze denken? Hoe zouden ze zich voelen? Zouden ze graag willen dat hen hetzelfde overkwam? Praat eerlijk met ze en je zult zien dat ze deze waarde snel en met minimale inspanning zullen begrijpen en aannemen.

Liefde

Ouders en kind op het strand

Ouders denken vaak dat hun kinderen van nature liefhebbende wezens zijn. Hoewel het waar is moet je altijd over deze waarde praten en uitleggen dat het wederzijds moet zijn. Een paar seconden nemen om je kind te vertellen dat je van ze houdt zal iets unieks en speciaal voor ze zijn.

Wanneer je ze je liefde laat zien, leert je kind dat dit gedrag positief is en leren ze hun liefde aan anderen te tonen. Wees niet bang om je kleintje te kussen en knuffelen. Ze hebben dit zelfs nodig om zich veilig en speciaal te voelen.

Dit zijn de waarden die je tijdens de eerste levensjaren van je kind niet over het hoofd zou moeten zien. Deze zullen de basis leggen voor je kind om goed gedrag te vertonen en een gelukkig persoon te zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.