Hoe word je gelukkig in een samengesteld gezin?

Een samengesteld gezin verwijst naar wanneer een stelletje met kinderen samenkomt en een nieuw gezin vormt. Ontdek in dit artikel hoe je samen gelukkig kunt worden.
Hoe word je gelukkig in een samengesteld gezin?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Wanneer twee mensen trouwen of een stel worden, doen ze dat omdat ze van elkaar houden en geloven dat hun liefde een leven lang zal duren. We weten echter dat dit niet altijd het geval is. In veel gevallen worden gezinnen om talloze redenen gebroken en in veel gevallen hebben deze gezinnen kinderen die ook lijden bij de scheiding. Hier is wanneer een samengesteld gezin (ook wel een gemengd gezin genoemd) wordt gevormd.

Elk jaar stijgt het aantal echtscheidingen en zijn er minder huwelijken. Als jij en je partner kinderen hebben uit eerdere huwelijken, is het normaal dat beide gezinnen bij elkaar komen en als één gezin verder gaan. Samengestelde gezinnen staan ​​voor grote uitdagingen die een ‘normaal’ gezin niet heeft.

Nieuwe gezinsrollen in een samengesteld gezin

Een samengesteld gezin krijgt nieuwe gezinsrollen en er is een delicaat evenwicht tussen het opbouwen van nieuwe relaties en de kinderen en het paar de tijd te geven om zich aan te passen.

Als je twee gezinnen bij elkaar wilt voegen, of als je al bij elkaar bent gaan wonen, moet je enkele tips overwegen, zodat je gelukkig kunt worden in deze nieuwe gezinseenheid.

Bouw sterke relaties op

Als stel ben je de kapiteins van het schip. Als ouders en gezinshoofden hebben jullie de leiding. Daarom moet je als koppel tijd aan jezelf besteden, maar ook tijd aan al je kinderen besteden. Om effectief te zijn, moet communicatie open en respectvol zijn voor alle gezinsleden.

Structureer je huis

Verdeel de taken op basis van de individuele behoeften van elk gezinslid. Misschien weet je partner heel goed hoe hij moet koken en weet jij hoe je de was moet doen zodat je kleding altijd lekker ruikt. Je oudere kinderen zullen het lonend vinden om bijvoorbeeld hun ervaringen te delen en voor hun jongere broers en zussen te zorgen.

Bepaal samen de huisregels

Het hebben van huisregels is essentieel om ervoor te zorgen dat je in harmonie samenleeft en om samen gelukkig te worden. Kinderen hebben vaste regels nodig. Maak een afspraak met je partner over wat als acceptabel gedrag wordt beschouwd en de gevolgen van het niet naleven van de regels.

Als je kinderen ook tijd doorbrengen bij het huis van je ex-partner, moet je deze regels zoveel mogelijk op elkaar afstemmen.

Praat over geld in je samengesteld gezin

Geld is een belangrijk onderdeel van het leven van mensen. Als twee gezinnen echter samenkomen, kan dit problemen veroorzaken als je er niet goed mee omgaat. Daarom is het belangrijk dat je details over je inkomen, bezittingen en schulden deelt met je partner.

Zoek een gemeenschappelijke basis over hoe je kunt uitgeven, sparen en investeren. Maar je moet wel je eigendommen gescheiden houden.

Respecteer je verschillen

Iedereen is anders en de basis van een goed leven en relaties met anderen is respect. Er zijn veel voordelen verbonden aan het hebben van levenservaring als ouder en partner.

Het is ook mogelijk dat je de verschillende tradities en gewoonten met betrekking tot alles, van vakanties tot een bepaalde tijd van thuiskomen, moet aanpassen of samenvoegen.

Samengesteld gezin verhuist

Het welzijn van jouw samengesteld gezin komt altijd op de eerste plaats

Je moet al je aandacht op het welzijn van je gezin richten. Probeer te praten en houd rekening met ieders behoeften om redelijke aanpassingen door te voeren, zodat alles soepel verloopt.

Met kinderen omgaan in een samengesteld gezin

Het is belangrijk dat je ook een plan hebt voor de kinderen zodat jullie je aan elkaar aanpassen en  je allemaal meteen thuis voelt. Overweeg hiervoor de volgende tips:

  • Begrijp je rol. Neem als stiefouder rustig je nieuwe rol in het gezin op. Bedenk dat je stiefkinderen hun eigen ouders hebben. Wees een positief rolmodel dat ze kunnen volgen.
  • Heb empathie. Probeer de dingen te zien vanuit het perspectief van je stiefkinderen.
  • Valideer en erken hun gevoelens. Wees gevoelig voor hun zorgen over hoe ze zich voelen in het nieuwe gezin.
  • Zorg ervoor dat alle gezinsleden de huisregels volgen. Leg de huisregels vanaf het begin duidelijk uit. Het is het beste voor je partner om zijn eigen kinderen te disciplineren, vooral in de vroege stadia van de relatie.
  • Ja, er zullen altijd tegenslagen zijn. Familierelaties fluctueren met de tijd. Waarschijnlijk zullen jij en je partner met vallen en opstaan ​​leren als je nieuwe uitdagingen aangaat. Kinderen kunnen tegenstrijdige loyaliteiten voelen en moeten soms een stapje terug doen.
  • Ondersteun de relatie van de kinderen met hun grootouders. Als de grootouders van je stiefkinderen nog in leven zijn en een actieve rol in hun leven spelen, bescherm dan deze heilige relatie en sta ze niet in de weg. Zet de belangen van het kind voorop. Grootouders zijn een kostbare hulpbron die voor ongeëvenaarde liefde en aandacht kan zorgen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.