Koken met pubers tijdens de quarantaine

Koken met pubers tijdens de quarantaine kan een echt positieve ervaring worden. Waar wacht je dus nog op om te beginnen?
Koken met pubers tijdens de quarantaine

Laatste update: 20 mei, 2020

Hebben jij en je tieners het moeilijk om tijdens de lockdown met elkaar om te gaan? Zou je willen dat jullie wat ervaring konden delen waar jullie allemaal van kunnen genieten? Koken met pubers is een geweldige manier om tijdens de quarantaine de band te versterken en plezier te hebben.

Voordelen van koken met pubers tijdens de quarantaine

Gewoonten veranderen en de gezondheid verbeteren

De meeste interventieprogramma’s die in verschillende landen bestaan, hebben zeer positieve resultaten opgeleverd. Allereerst helpen ze bij het verbeteren van eetgewoonten. Over het algemeen eten pubers vaak fastfood, frisdrank en junkfood.

Ze eten bovendien nauwelijks fruit, groenten, bladgroenten en vis. Het zou daarom je belangrijkste doel moeten zijn om hen te leren deze voedingsmiddelen in hun dagelijkse menu op te nemen en ervan te genieten. Tegelijkertijd zal hun gezondheid verbeteren.

Door je kinderen actief te laten deelnemen, ontdekken ze nieuwe recepten om de smaken van fruit en groenten te maximaliseren. Wanneer ze ontdekken hoe lekker deze voedingsmiddelen kunnen zijn, zullen je kinderen er vaker van genieten.

Het is bovendien de perfecte gelegenheid om ze kennis te laten maken met nieuw voedsel en je kinderen uit te nodigen om het eens te proberen. Je kunt zelfs hun eigenschappen en voordelen uitleggen, zodat je kinderen de impact van voedsel op hun gevoel begrijpen.

Het verwerven van culinaire vaardigheden

Leren is een proces waarbij we nieuwe kennis opdoen. Er zijn allemaal verschillende manieren om te leren, maar 70% hiervan komt uit de praktijk.

Het eenvoudig zelf experimenteren helpt om informatie te consolideren. Dit komt, omdat het ons helpt om informatie voor een langere periode te bewaren en het gemakkelijker maakt om die informatie op te nemen.

Koken is daarom een belangrijke activiteit, omdat het hen in staat stelt te weten welk keukengerei ze moeten gebruiken en hoe ze te gebruiken. Laat hen bovendien de grote verscheidenheid aan culinaire technieken zien die er zijn.

Ouders moeten hun kinderen de verschillende factoren leren die bij het bereiden van gerechten de smaak beïnvloeden. Bijvoorbeeld de manier waarop je voedsel snijdt, de manier waarop je de ingrediënten kookt en hoe je verschillende kruiden gebruikt.

Koken met pubers tijdens de quarantaine bevordert goede waarden

Moeder en dochter aan het koken

De belangrijkste waarden die je aanmoedigt tijdens het koken met je puber zijn teamwork en het opbouwen van relaties. Dit komt, omdat je de taken en dialoog kunt verdelen, terwijl je werkt. Vraag je kinderen hoe het met ze gaat en hoe ze zich voelen nu ze aan het koken zijn.

Je kunt deze tijd bovendien gebruiken om hun favoriete series, films of boeken te bespreken. Op die manier lukt het je om enkele van de barrières te doorbreken die jullie gewoonlijk van elkaar scheiden.

Tijdens de adolescentie hebben kinderen de neiging om minder tijd met hun ouders door te brengen en moe te worden van onophoudelijke vragen over hun dagelijkse activiteiten. Dit is echter een tijd waarin je kinderen meer bereid zijn om zich open te stellen, zolang je hun privacy respecteert.

Bovendien kun je een competitie tussen broers en zussen opzetten en hun vaardigheden beoordelen als ze klaar zijn. Het gaat natuurlijk niet om winnen of verliezen, maar om te leren en door te gaan terwijl ze het naar hun zin hebben.

Kinderen zullen bovendien hun concentratievaardigheden verbeteren, terwijl ze zich concentreren op elke stap om het eten heerlijk te laten smaken.

Stemming en welzijn

Een aantal studies hebben aangetoond dat pubers met culinaire kennis minder snel last hebben van symptomen van depressie. Enerzijds is koken een leuke, bevredigende en ontspannende bezigheid. Tegelijkertijd kunnen ze recepten bereiden met hun favoriete ingrediënten of waar ze met vrienden van hebben genoten of die ze op sociale media hebben gezien.

Aan de andere kant levert eten plezier op, omdat het basisvoedingsstoffen en energie biedt. Het stimuleert bovendien de afscheiding van serotonine, een hormoon dat direct verband houdt met emotioneel welzijn.

Dus, nu willen we een pizzarecept voorstellen dat je tijdens de quarantaine samen met je kinderen kunt koken. Ze zullen er zeker van houden!

Pizza, het perfecte recept voor koken met pubers tijdens de quarantaine

Koken met pubers

Ingrediënten

 • 3 1/4 kopjes volkoren meel
 • 1 kopje lauw water
 • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
 • 3 theelepels verse gist
 • Zout
 • Paddestoelen.
 • Ingeblikte tonijn
 • Geraspte mozzarella kaas
 • Tomatensaus
 • Oregano

Instructies

 • Voordat je begint, verwarm je oven dan eerst voor op 350 graden.
 • Meng dan nu de bloem, water, olie, gist en een snufje zout in een grote mengkom tot alles goed gemengd is.
 • Kneed het deeg vervolgens met schone handen tot het niet meer aan je huid blijft plakken. Zet het daarna een paar minuten opzij.
 • Bestrooi daarna je aanrecht met bloem en strek het deeg uit met een deegroller.
 • Leg het als laatste op een bakplaat bekleed met bakpapier.
 • Zodra je pizzabodem klaar is, bedek je deze met tomatensaus met behulp van een lepel. Voeg vervolgens gesneden champignons, tonijn, een laag geraspte kaas en oregano toe.
 • Bak tot slot je pizza 15 minuten.

Zoals je hebt gezien, is koken een zeer stimulerende bezigheid voor tieners. Terwijl ze plezier hebben en leren, zullen ze ook vertrouwen in zichzelf krijgen en banden met jou en hun broers en zussen opbouwen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.