Leesplezier met deze 8 beste boeken voor tieners

18 juni 2019
Lezen is een belangrijk onderdeel van het onderwijs van een persoon. Het is een gewoonte die volwassenen vanaf jonge leeftijd moeten inbrengen bij hun kinderen en dit moet doorgaan tot in de adolescentie. In het volgende artikel willen we enkele boekenopties voorstellen die we met jullie tieners willen delen als sleutel tot de fascinerende literatuurwereld.

Er is een grote verscheidenheid aan boeken om tieners te laten genieten van lezen, wat een prachtig geschenk is. Hier volgt een lijst met acht van de beste boeken voor tieners.

Op deze leeftijd zijn tieners gepassioneerd over wat ze lezen en zijn ze kritischer over de inhoud van een boek. Sommigen beginnen zelfs vanaf jonge leeftijd hun eigen werk te schrijven.

Een boek lezen is altijd een goed idee. Om echter een goed boek te kiezen, is het belangrijk om iets te weten over het argument van het boek.

Veel boeken bieden iets dat een impact zal hebben en zelfs het leven van de lezer zal veranderen.

Er is een groot aantal uitstekende boeken voor tieners, afhankelijk van hun voorkeuren, interesses en ambities.

Hieronder staan ​​een paar suggesties om je de beste boeken voor tieners uit te zoeken en hen te helpen een liefde voor lezen te ontwikkelen.

De 8 beste boeken voor tieners

1. From the Mixed-Up Files of Mrs. Basil E. Frankweiler

Dit verhaal gaat vooral over het intrigerende geval van Claudia. Claudia en haar broer besluiten hun huis te verlaten, om ervoor te zorgen dat hun ouders ze meer gaan waarderen.

Als ze eenmaal weglopen zijn, dan begint hun avontuur… in het Metropolitan Museum of Art in New York City.

In het museum ontdekken ze een standbeeld dat hun nieuwsgierigheid opwekt. Hun fascinatie voor de oorsprong van het standbeeld leidt hen dus naar de mysterieuze mevrouw Basil E. Frankweiler, de voormalige eigenaar van dit kunstwerk. Helaas niet in het Nederlands vertaald meer de moeite waard.

2. Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Christopher Boone, een 15-jarige jongen met het Asperger-syndroom, woont bij zijn vader. Hij heeft geen moeder, omdat ze is overleden.

Christopher is een goede student en heeft uitstekende wiskundige vaardigheden. Bovendien heeft hij een buitengewoon geheugen.

Hij heeft echter ook ernstige problemen met communicatie en andere bijzonderheden. Zoals bijvoorbeeld de kleur bruin… of geel kan hij niet uitstaan. Hij wordt woedend wanneer anderen hem aanraken.

Nadat Christopher het doodgeslagen lichaam van de hond van zijn buurman heeft ontdekt, moedigt een professor hem aan om over de gebeurtenis te schrijven. Christopher gaat op zoek naar degene die de hond heeft gedood.

In zijn speurwerk in Sherlock Holmes stijl ontdekt hij een veelvoud aan verrassingen. Het spoor leidt hem echter naar veel onverwachte dingen.

De 8 beste boeken voor tieners

3. The 6 Most Important Decisions You’ll Ever Make

Dit literaire stuk gebruikt echte verhalen van tieners over de hele wereld om een ​​reeks verantwoordelijkheden of beslissingen aan te pakken.

De hoofdpersonen van het boek hebben, zoals de meeste tieners, altijd onder het gezag van hun ouders geleefd.

Na verloop van tijd hebben de tieners echter geleerd om hun eigen beslissingen te nemen. Goed of slecht, hun keuzes nemen hen mee op een reis en zij staan ​​aan het roer.

Dit boek biedt tieners waardevolle inzichten met betrekking tot veel van de belangrijkste beslissingen waarmee ze worden geconfronteerd tijdens de adolescentie en daarna.

4. Duin

Duin is een ideale keuze voor tieners die van science fiction houden. Het boek neemt de lezer namelijk mee op reis naar een andere planeet, Arrakis.

Arrakis valt op, omdat het de enige bron in het universum is van Melange – een specerij die de capaciteit van mensen vergroot tot onnoemelijke niveaus. Het wordt beschouwd als de belangrijkste substantie in de kosmos.

Volledige families zijn toegewijd aan het verzamelen van melange. Hebzucht en ambitie beginnen echter bedrog en verraad teweeg te brengen bij de bewoners van de planeet.

Door een reeks gebeurtenissen wordt de hoofdpersoon van de roman achtergelaten in de wrede Arrakis-woestijn. Daar moet hij worstelen om te overleven, zodat hij terug kan keren en gerechtigheid kan zoeken.

Terwijl tieners deze prijswinnende roman verslinden, verkennen ze de gelaagde interacties van politiek, religie, ecologie, technologie en menselijke emotie.

5. De waarheid over de zaak Savolta

Dit stuk adolescentieliteratuur is geschreven door Eduardo Mendoza en presenteert een ander geval om op te lossen.

Het verhaal neemt de lezer mee naar de grote Spaanse stad Barcelona aan het begin van de 20e eeuw.

Daar komt een zeer jonge advocaat genaamd Javier Miranda terecht in de machtsstrijd van de elitaire zakenwereld. Javier leert al snel één ding: niemand is wie ze beweren te zijn.

6. Aan het prikken van mijn duimen

Dit boek heeft kenmerken van twee verschillende genres namelijk: horror en fantasie. Het verhaal speelt zich af in de maand oktober.

De hoofdpersonen, Jim Nightshade en William Halloway, twee 13-jarige buren, leefden een volledig normaal leven, saaie levens.

Op een dag komt een kermis naar de stad en er beginnen een aantal hele vreemde dingen te gebeuren. De nachtmerrieachtige gebeurtenissen die volgen, zorgen ervoor dat de twee hoofdpersonen leren om angst te bestrijden.

De 8 beste boeken voor tieners

7. Kafka and the Travelling Doll

Volgens de omschrijving van het boek had auteur Franz Kafka een jaar voor zijn dood een zeer ongebruikelijke ervaring.

Op een dag trof hij tijdens een wandeling door het Steglitz-park in Berlijn een jong meisje aan. Ze was ontroostbaar aan het huilen, omdat ze haar pop kwijt was.

In een poging het kind te kalmeren, bedacht Kafka, de auteur van De Gedaanteverwisseling, een eigenaardig verhaal. Hij vertelde het kleine meisje dat haar pop niet echt verloren was. Integendeel, ze was gewoon op reis gegaan.

De volgende dag, in de rol van een postbode, bracht Kafka een brief naar het park. Vanaf die avond schreef Franz gedurende de volgende drie weken een reeks brieven en leverde ze vervolgens allemaal af aan het meisje.

In die brieven vertelde hij over de avonturen van deze bijzondere pop terwijl ze naar de verre uithoeken van de aarde reisde.

8. De onzichtbare man

Een wetenschapper genaamd Griffin bedenkt het recept voor onzichtbaarheid, na jarenlang te hebben gewerkt aan wetenschappelijk onderzoek.

Hij slaagt erin zichzelf onzichtbaar te maken. Hij kan de effecten van zijn experiment echter niet meer ongedaan maken.

Dan begint hij angst te zaaien in zijn stad met zijn vreemde gedrag en gruwelijke uiterlijk.

Hier beginnen de avonturen van dit boek. Griffin ontmoet uiteindelijk Dr. Kemp, zijn oude ‘vriend’. Kemp kent het geheim van Griffin en zal dus moeten beslissen of hij hem wil helpen of niet.

“Hij die veel leest en veel loopt, gaat ver en weet veel”
-Miguel de Cervantes Saavedra-

Kinderen zouden tijdens de kindertijd moeten beginnen met lezen. Als een kind opgroeit en de adolescentie bereikt, zal deze goede gewoonte nog meer groeien en een levenslange passie worden.

Het kiezen van de juiste literatuur om de interesses van een tiener te wekken, kan een beetje een uitdaging zijn. Het is echter belangrijk om een ​​kwaliteitsverhaal te kiezen dat jonge geesten aanspreekt.

De educatieve en formatieve aspecten van een boek zijn ook iets om in gedachten te houden.

Houd deze lijst met de beste boeken voor tieners bij de hand wanneer je de volgende keer naar de boekhandel gaat!