5 boeken die je kind moet lezen voor de leeftijd van 6 jaar

5 boeken die je kind moet lezen voor de leeftijd van 6 jaar
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Al vanaf jonge leeftijd met je kinderen lezen, kan hen helpen om het belang van deze gewoonte te begrijpen. Ze zullen beseffen dat lezen niet iets is dat gedaan moet worden uit een verplichting, maar eerder een plezierige activiteit is. Een activiteit waarmee ze nieuwe werelden ontdekken waar verbeeldingskracht en geschreven woorden de hoofdrolspelers zijn. Dat is de reden dat je kind moet lezen.

Lezen transformeert de geest ten goede. Hier bij Je bent mama zullen we 5 boeken die je gelezen moet hebben, voor jou en je kind delen.

Het belang van lezen voor kinderen

Als je wilt dat je kinderen lezers worden, dan moet je het goede voorbeeld geven. Als ze zien dat je leest omdat je het leuk vindt, omdat het je entertaint, je nieuwe informatie geeft en omdat je weet dat lezen nuttig is voor elk aspect van je leven, zullen je kinderen het lezen ook zien als iets positiefs.

Bovendien zal het verbeteren van de leesvaardigheid van een kind hen helpen als ze op weg zijn naar een succesvolle toekomst.

Het is nooit te vroeg om te beginnen met voorlezen aan je kinderen, hoe klein ze ook zijn. Terwijl ze groeien, zul je alle vruchten zien van de zaden die je geplant hebt.

Je kunt ze voorlezen, want dit brengt ook veel voordelen met zich mee die ze kunnen helpen ontwikkelen.

Moeder leest kinderen voor

Waarom je kind moet lezen?

Mis de volgende voordelen niet die optreden wanneer je je kind voorleest of wanneer ze het belang van lezen beginnen te ontdekken.

De volgende lijst is kort – onthoud echter dat de voordelen van lezen oneindig zijn.

De boeken die je kind moet lezen, moeten echter boeken zijn die hem of haar interesseren, die bijdragen aan hun wezen en hen een goed gevoel geven. Enkele voordelen waarvan ze zullen genieten zijn:

 • Zitten met een boek in de hand biedt kinderen tijd om te ontspannen en te kalmeren.
 • Verhalen stimuleren hun verbeelding.
 • Lezen geeft ouders de mogelijkheid om contact te maken met hun kinderen.
 • Lezen bevordert kritisch denken en nieuwsgierigheid.
 • Het verhoogt de inspiratie, het denken en de reflectie.
 • Boeken met illustraties versterken hun waardering voor kunst.
 • Lezen verhoogt hun woordenschat.
 • Het verbetert de taalontwikkeling en vergroot de kennis.

“Lezen is voor de geest wat beweging voor het lichaam is.”

– Joseph Addison –

Boeken die je kind moet lezen voor de leeftijd van 6 jaar

Als je wilt dat je kind leest, maar je weet niet wat je moet aanbieden, dan is het eerste wat je moet weten het soort boeken dat hen interesseert.

Nadat je dit weet, dan kan je hen helpen bij het kiezen van titels van boeken die interessant voor hen kunnen zijn.

Als ze beginnen te lezen, zullen ze beseffen dat ze het leuk vinden wat ze doen. De volgende boeken zullen hen zeker interesseren.

Boek lezen op bed

Raad eens hoeveel ik van je hou

Dit boek is voor jongens en meisjes tussen 0 en 4 jaar oud, geschreven door Sam McBratney. In dit boek beschrijft het verhaal hoe je liefde kan meten. Kan dat echt gedaan worden?

Een kleine haas probeert de liefde van haar moeder te meten. Het is een perfect geïllustreerd verhaal om te lezen voordat je naar bed gaat. Geniet van het boek door het hardop te lezen met je kind.

Kikker en Pad, onafscheidelijk

Dit boek is voor jongens en meisjes tussen de 4 en 6 jaar oud en het is geschreven door Arnold Lobel. Zoals je je kunt voorstellen, zijn Kikker en Pad beste vrienden. Ze doen en delen veel dingen samen en gaan ook op spannende avonturen.

Het is een eenvoudig boek voor kinderen die net beginnen te lezen. Ze kunnen dit verhaal voorlezen aan mama en papa, maar ze kunnen het ook op eigen gelegenheid ontdekken.

Ik zal monsters voor je doden

Dit is een boek voor meisjes en jongens van 5 jaar en ouder, geschreven door Santi Balmes.

Martina is een meisje dat ‘s nachts bang is omdat ze gelooft dat er monsters onder haar bed liggen. Het is een perfect verhaal om met kinderen te delen; vooral om ze te laten begrijpen dat angsten bestreden kunnen worden.

Kleine rode, groene, gele, blauwe en witte kapjes

Dit verhaal is voor jongens en meisjes van 6 en ouder, geschreven door Bruno Munari en Enrica Agostinelli.

Het is een versie die heel anders is dan het klassieke verhaal over Roodkapje. In dit boek zijn veel kleine kapjes. Ze zijn heel slim en goed voorbereid dankzij hun vrienden; ze laten de boze wolf hongerig achter.

Teamwork en vertrouwen zijn de hoofdpersonen van dit verhaal.

Waar de monsters leven

Dit is ook een geweldig boek voor jongens en meisjes van 6 jaar en ouder. Het werd geschreven door Maurice Sendak.

Max de hoofdrolspeler is een stoute jongen die graag een eng monster wil worden. Op een nacht verandert de kamer in een jungle… Wat zal er nu gaan gebeuren? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • McBratney, S. (2019). Adivina cuánto te quiero. Editorial Kókinos.
 • Label, A. (2016). Sapo y Sepo, inseparables. Santillana Educación.
 • Balmes, S. (2019). Yo mataré monstruos por ti. Principal de los libros.
 • Munari, B. y Agustinelli, E. (2001). Caperucita Roja, Verde, Amarilla, Azul y Blanca. Grupo Anaya Publicaciones Generales.
 • Sendak, M. (2014). Donde viven los monstruos. Kalakandra.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.