Populariteit zoeken onder tieners

Het zoeken naar populariteit kan voor sommige tieners een obsessie worden en dan moeten we actie ondernemen. Hier zijn enkele waarschuwingssignalen die je moet weten.
Populariteit zoeken onder tieners
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 november, 2019

Het is normaal voor tieners om populariteit te zoeken, zolang het binnen de normale grenzen blijft. Socialiseren wordt fundamenteel voor hun leven. Tieners moeten zich identificeren met hun sociale cirkel en voelen dat ze erbij horen en geaccepteerd worden.

Soms zien we alles wat er tijdens de puberteit gebeurt als een wirwar van problemen. We categoriseren hun gedrag als complex, moeilijk en tegenstrijdig, wat het veranderingsproces nog moeilijker maakt.

Puberteit is een fase waarin fysieke veranderingen duidelijk zichtbaar zijn. Hormonen spelen een belangrijke rol en tieners proberen hun identiteit op te bouwen. Hun emoties zijn onstabiel en het is natuurlijk dat ze zelf soms niet kunnen begrijpen wat er met hen gebeurt.

Als volwassenen die leven met tieners, of dat nu ouders, familieleden of leraren zijn, moeten we altijd onthouden dat deze veranderingen hen anders beïnvloeden en dat het belangrijk voor ons is om empathisch te blijven en open te staan ​​om naar hen te luisteren en hen te begrijpen.

In deze fase proberen kinderen erachter te komen wie ze echt zijn. Familie is niet langer het middelpunt van hun leven en hun vrienden en de wereld om hen heen worden het referentiepunt voor alles. Dit maakt populariteit een belangrijk punt voor tieners.

Onzekerheid en weinig eigenwaarde kunnen gevaarlijk worden wanneer ze worden gecombineerd met het nastreven van populariteit. Dit is waar we zeer alert moeten zijn op de signalen die tieners ons sturen.

Gelukkige tieners

Risico’s van populariteit zoeken onder tieners

Iemand zijn die je niet bent

We moeten proberen onze tieners te helpen op een positieve en authentieke manier te handelen in plaats van zich voor te doen als iemand die ze niet zijn om erbij te horen.

Uiteindelijk doen deze valse rollen het tegenovergestelde. Ze kunnen ervoor zorgen dat vrienden hen als onbetrouwbaar zien.

Goedkeuring kan tieners ertoe brengen emoties te verbergen die sociaal niet acceptabel zijn, zoals verdriet. Uiteindelijk kan dit een levenslange gewoonte worden en ertoe leiden dat volwassenen geen toegang hebben tot hun emoties.

Ongepast gedrag om populariteit te zoeken

Als tieners geen goede begeleiding en een voorbeeld hebben om te volgen, kunnen ze exhibitionistisch gedrag vertonen om aandacht en meer volgers te krijgen, vooral op sociale media.

Oppervlakkige relaties

Als ze alleen gericht zijn op populariteit te zoeken, zonder enig belang te hechten aan het opbouwen van echte relaties, creëren ze oppervlakkige, korte vriendschappen.

Wat kunnen ouders doen als tieners populariteit zoeken?

Communicatie en reflectie

Communicatie is een proces dat moet worden gehandhaafd vanaf het moment dat kinderen jong zijn.

Veel ouders die dit kanaal niet open hebben gehouden, denken dat wanneer hun kinderen de puberteit bereiken, ze alles zullen vertellen. Fout! Je moet altijd in de buurt blijven en een open en observerende relatie met hen onderhouden.

Als je ziet dat tieners zich te veel zorgen maken over populariteit, vraag dan wat hun motivaties zijn en moedig hen aan om erover na te denken.

Wat denken ze te krijgen van populariteit? Wat zullen ze doen als ze erg populair worden? Denken ze dat hun leven radicaal zal veranderen?

Bouw gezonde relaties op

Dit is een uitstekende fase voor tieners om lid te worden van sportteams, een band te vormen of deel te nemen aan elke hobby waarin ze geïnteresseerd zijn. Dit helpt hen om banden te creëren die gebaseerd zijn op meer dan alleen het feit dat ze bekend zijn.

Tieners zoeken populariteit via social media

Respect is het belangrijkste

Het is van fundamenteel belang om respect voor jezelf en voor anderen te koesteren. Het is een van de andere eigenschappen om kinderen te leren vanaf het moment dat ze jong zijn.

Zelfrespect is een van de fundamentele waarden om tieners bij te brengen. We moeten hen aanmoedigen om uitdagingen aan te gaan en te groeien, maar met hun voeten op de grond en zonder iemand, inclusief zichzelf, pijn te doen.

We moeten echter niet vergeten dat het zoeken naar populariteit cruciaal is voor tieners. Het is aan ons om hen de ondersteuning te geven die ze nodig hebben, zodat het geen gevaarlijk wapen wordt dat hen of anderen kan kwetsen.

Vergeet niet dat de puberteit niet van de ene op de andere dag verschijnt. Het is een groeiproces, en daarom moeten we onze kinderen al in de kindertijd de tools bieden die ze nodig hebben om ermee te beginnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.