Mogen ouders de sociale media van hun kinderen checken?
Zouden ouders de sociale media van hun kinderen met of zonder toestemming mogen checken? In het volgende artikel zullen we meer vertellen over wat voor soort toezicht ouders moeten houden op het internetgebruik van hun kinderen.
De sociale media zijn een wereldwijd sociaal fenomeen geworden. Het is zo groot dat het zelfs de manier waarop we communiceren en de manier waarop we leven heeft veranderd. Bij ouders kan het echter hoofdpijn veroorzaken.
Zonder twijfel is het natuurlijk voor kinderen en tieners dat ze bij de sociale gemeenschap willen horen waar hun vrienden ook deel van zijn. Het is ook normaal dat ouders ze toestaan dit te doen.
Ouderlijk toezicht is echter fundamenteel als het gaat om het gebruik van technologie en sociale media, aangezien ze risico’s met zich meebrengen.
Dit is niet altijd een simpele taak en kan zeker leiden tot discussies tussen ouders en kinderen. De meeste tieners willen niet dat hun ouders hun sociale media of berichten checken.
Hoe check je de sociale media van je kinderen?
Wanneer ouders de sociale media van hun tieners checken kan dit altijd een aanleiding zijn voor een ruzie. Het werkt daarnaast averechts wanneer ouders bijvoorbeeld hun kinderen verbieden om het internet te gebruiken.
Kinderen kunnen makkelijk om deze regels heen en zullen simpelweg een nieuw profiel maken of hun privacy instellingen veranderen.
Het is ook belangrijk om te onthouden dat de sociale media niet altijd negatief zijn. Het is een goede manier voor kinderen om te leren te socialiseren en vriendenkringen te creëren. De beste oplossing is om toezicht te houden op het sociale media gebruik van je tieners, maar het niet te verbieden.
Het is belangrijk om bepaalde limieten te stellen zodat je weet hoeveel tijd je kinderen online spenderen.
Het is allemaal afhankelijk van de leeftijd van je kind. Wanneer kinderen beginnen met het gebruiken van sociale media is het een goed idee om bepaalde schema’s en tijdslimieten op te stellen. Daarnaast is het belangrijk om ze te begeleiden en de gevaren van sociale media uit te leggen.
Het is bijvoorbeeld handig voor ouders om tussen de contacten van hun kinderen te staan (als ‘volgers’ of ‘vrienden’).
Ideaal gezien zou je met je kinderen tot een compromis moeten komen zodat kinderen het niet erg vinden om hun internetgebruik met hun ouders te delen. Na verloop van tijd zullen ze steeds verantwoordelijker omgaan met hun sociale media gebruik.
Ouders moeten echter wel de privacy van hun kinderen respecteren en bepaalde richtlijnen opstellen.
Het recht op privacy voor kinderen
Volgens artikel 16 van het Verdrag inzake de rechten van het kind: “Geen enkel kind mag worden onderworpen aan willekeurige of onrechtmatige inmenging in zijn of haar privéleven, in zijn of haar gezinsleven, zijn of haar woning of zijn of haar correspondentie, noch aan enige onrechtmatige aantasting van zijn of haar eer en goede naam.”
Veel zien dit als een verbod voor ouders als het gaat om het checken van de sociale media van hun kinderen. De vraag in kwestie is echter veel breder. De wet noemt het belang van educatie over sociale media en de integratie van digitale technologie in het dagelijkse leven van kinderen en tieners.
Het is duidelijk dat het verbieden of onder controle houden van de sociale media van tieners vrijwel onmogelijk is. Vroeger of later zullen ze toch een manier vinden om deze controles te omzeilen.
Ouders zouden zich moeten focussen op het verbeteren van hun competenties als ouder en volwassene. Over het algemeen zouden ze zich moeten gedragen als intermediair bij het gebruik van sociale media door hun kinderen.
Hebben ouders het recht om de sociale media van hun kinderen zonder toestemming te checken?
Veel tieners hebben de neiging om afstand te nemen van hun ouders tijdens de puberteit. Tegelijkertijd zoeken ze toevlucht bij hun vrienden. Dit zorgt er vaak voor dat ouders zich zorgen maken. Ze kunnen bijvoorbeeld denken dat hun kinderen problemen hebben.
In deze situaties zijn ouders verantwoordelijk voor de zorg en bescherming van hun kinderen. Dit betekent dat ouders het recht hebben om strategieën te gebruiken om in het privéleven van hun kinderen te kijken om er achter te komen wat er aan de hand is zodat ze kunnen helpen.
Zolang ouders dit voor het welzijn van hun kinderen doen zijn hun acties wettelijk gerechtvaardigd. Hieronder valt het checken van de sociale media, berichten, Whatsapp, etc. van hun kinderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- V Congreso Internacional Latina de Comunicación Social. (2013). Los padres ante el uso de Internet y redes sociales por menores. Extraído de: http://www.revistalatinacs.org/13SLCS/2013_actas/077_Catalina.pdf
- Francisco Labrador, EncinasAna Requesens Moll, Mayte Helguera Fuentes. (2015). Guía para padres y educadores sobre el uso seguro de Internet, móviles y videojuegos. Extraído de: https://www.ucm.es/data/cont/docs/39-2015-03-22-Gu%C3%ADa%20para%20padres%20y%20educadores%20sobre%20el%20uso%20seguro%20de%20Internet,%20videojuegos%20y%20m%C3%B3viles.pdf
- Galbava, S., Machackova, H., & Dedkova, L. (2021). Ciberostracismo: Consecuencias emocionales y conductuales en las interacciones en redes sociales. Comunicar, 29(68), 9-20. https://www.revistacomunicar.com/ojs/index.php/comunicar/article/view/C67-2021-01
- García-Piña, C. A. (2008). Riesgos del uso de internet por niños y adolescentes. Estrategias de seguridad. Acta pediátrica de México, 29(5), 272-278. https://www.redalyc.org/pdf/4236/423640313006.pdf
- López-De-Ayala, M. C., Martínez-Pastor, E., & Catalina-García, B. (2019). Nuevas estrategias de mediación parental en el uso de las redes sociales por adolescentes. El profesional de la información (EPI), 28(5). http://profesionaldelainformacion.com/contenidos/2019/sep/lopez-martinez-catalina.pdf
- Viola, S. (2012). Autonomía progresiva de niños, niñas y adolescentes en el Código Civil: una deuda pendiente. Revista Cuestión de Derechos, 3(2), 154-168. http://www.psi.uba.ar/academica/carrerasdegrado/psicologia/sitios_catedras/electivas/816_rol_psicologo/material/unidad2/obligatoria/autonomia_progresiva_ni%F1os_new.pdf