6 gewoonten die kinderen moeten hebben voordat ze in de puberteit komen

Welke gewoonten moet een kind hebben voordat hij in de puberteit komt? En wat kunnen ouders daar aan doen?
6 gewoonten die kinderen moeten hebben voordat ze in de puberteit komen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 oktober, 2018

Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de gewoonten die kinderen zouden moeten hebben voordat ze de puberteit bereiken.

Onze kinderen moeten bepaalde dingen begrijpen tegen de tijd dat ze tieners worden, wanneer ze de echte wereld betreden.

Wanneer onze kinderen nog heel klein zijn, hechten we niet te veel aandacht aan kleine incidenten, woorden of verkeerd gedrag.

Maar deze fase gaat snel voorbij en dan komt de tijd dat we even moeten stoppen en goed na moeten denken.

Over een paar jaar zijn ze volwassen. Tegen die tijd is het waarschijnlijk dat onze adviezen en waarschuwingen niet hetzelfde effect zullen hebben als nu.

En daarom moeten we onze huidige kansen benutten.

Welke gewoonten moet een kind hebben voordat hij in de puberteit komt? En wat kunnen ouders daar aan doen?

Er is altijd een moment in de kindertijd wanneer de deur opengaat en de toekomst binnen komt.

– Graham Green –

6 gewoonten die kinderen zouden moeten hebben voordat ze in de puberteit komen

Het gevoel dat ze je kunnen vertrouwen

Het is erg belangrijk dat je kinderen voordat ze de puberteit bereiken, weten dat ze je kunnen vertrouwen.

Toon interesse in hun vrienden, hun problemen en hun zorgen, en laat ze zien dat ze je alles kunnen vertellen.

Als je dat kunt, hebt je een pad geplaveid naar iets dat veel ouders als onmogelijk zien op bepaalde leeftijden.

Communicatie met kinderen is essentieel voor hen om gezond en vreedzaam op te kunnen groeien.

Als ze weten dat ze ouders hebben die hen liefhebben en ondersteunen, zal dat vaak voorkomen dat ze overhaaste beslissingen nemen zonder om advies te vragen.

Moeder en dochter op bed in gesprek

 ‘Nee’ als antwoord kunnen accepteren

Veel kinderen zijn gewend om alles te krijgen waar ze om vragen. Het is logisch dat ze denken dat zich dat zal voortzetten wanneer ze volwassen worden.

Wat ze nog niet weten, is dat dingen in de echte wereld niet altijd zo werken. Hun gedrag kan hen in de problemen brengen.

Leer je kind om zonder drama ‘nee’  te accepteren. Meestal geven ouders met de beste bedoelingen toestemming aan hun kinderen, maar na een tijdje eist dit zijn tol.

De telefoon wegleggen

Je kinderen moeten leren leven zonder constant hun telefoon te pakken. In een overmatig online ‘verbonden’ wereld lijkt het bijna een onmogelijke taak om met anderen persoonlijk, face-to-face, contact te hebben.

In tegenstelling tot eerdere generaties zijn ze opgegroeid in de technologische revolutie van de sociale media. Dat is een zeer groot en belangrijk deel van hun leven.

Sta niet toe dat ze hun telefoon tijdens de maaltijden aan tafel gebruiken. Specifieke tijden hebben voor het gebruik en weten wanneer te stoppen zijn essentiële gewoonten om respectvolle volwassenen te worden.

Op school of op het werk kunnen ze ook niet de hele dag hun sociale netwerken bijhouden!

Fysiek contact

Wees aanhankelijk. Pubers kunnen soms wat ruw lijken, maar alle kinderen hebben het nodig zich geliefd te voelen.

Overdrijf het niet. Respecteer de ruimte die ze voor zichzelf nodig hebben. Wanneer ze behoefte aan genegenheid hebben, weten ze je heus snel genoeg te vinden.

Een gebrek aan affectie en nabijheid kan ertoe leiden dat kinderen in de toekomst in het nadeel zijn. Het is essentieel dat ze die knuffel of  kus krijgen wanneer ze die nodig hebben.

Leren met mislukkingen om te gaan

Je kinderen zullen af en toe falen. Dus, hoe ga je daarmee om? Als ze falen, steek je hand dan uit en help ze weer verder te gaan.

Op deze manier leren ze wat er gebeurt als er iets misgaat en hoe ze het te boven kunnen komen.

Het is erger om iets helemaal niet te proberen dan om te falen. Het zijn hun successen en hun mislukkingen die hen dapper maken.

Wanneer ze leren om te falen, leren ze dat ze alles aankunnen. Ze zullen niet bang zullen zijn voor wat anderen denken.

Hoe zij zichzelf zien zal belangrijk voor hen zijn. En dat geldt ook voor het streven om zichzelf te verbeteren.

Vader knuffelt zoon

Hygiëne

Het lijkt misschien onbeduidend, maar het is veel belangrijker dan je zou denken. Bij het opgroeien hoort ook dat je de baas wordt over je eigen lichaam.

Ouders zullen niet langer constant zeggen dat ze schone kleren aan moeten trekken of hun tanden moeten poetsen. Dat houdt dus in dat ze nu zelf om hun gewoonten wat betreft de persoonlijke hygiëne moeten denken.

Een deel van het avontuur van opgroeien is gebaseerd op het leren om bepaalde dingen zelf te doen.

Zelfstandigheid is een andere belangrijke gewoonte, of liever gezegd eigenschap, die kinderen moeten hebben voordat ze de puberteit bereiken. Zelfstandig zijn stelt hen in staat stelt de baas te zijn over zijn eigen lot. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.