Mijn dochters hoeven nooit gered te worden door een prins

23 april 2018

In de afgelopen jaren hebben we een gouden eeuw gehad wat betreft gendergelijkheid en vrouwenrechten. Er is iets ook heel duidelijk voor de moeders van vandaag: mijn dochters hoeven niet gered te worden door een Charmante Prins. 

We moeten onze dochters leren over de waarde van vrijheid en moed. Volgens UNESCO is een van de hoofddoelstellingen van alle samenlevingen het bevorderen van gendergelijkheid en het niet-discrimineren van meisjes. In grote lijnen zijn we het hier allemaal over eens. Het is een logisch doel en het is de moeite waard om hierin middelen, inspanningen en bewustwording te investeren.

Waar heb ik voeten voor nodig als ik vleugels heb om te vliegen.

– Frida Kahlo –

Er ontgaat ons echter een feit. Een nuance die we vaak niet waarnemen. Eentje die bijna zonder dat we het merken de persoonlijkheden en gedachten van onze dochters vervormt.

Er is één ding dat we dagelijks benadrukken: hun fysieke verschijning. We prijzen hun jurken en hun haar en we herinneren ze er elke dag aan om goede dochters, zussen, partners, vrouwen te zijn….

Onder deze klassieke labels bereiken we echter slechts onze eigen prioriteiten die bovendien het klassieke patriarchale systeem versterken. We stimuleren andere dingen uit het dagelijks leven. Andere aspecten die hen in staat stellen om zichzelf te zijn, te doen wat ze willen en wat hun hart ze ingeeft.

Laten we onze dochters opvoeden door ze vleugels en voldoende moed te geven zodat ze zichzelf op elk moment kunnen redden.

Mijn dochters zullen niet bang zijn voor draken

Mijn dochters zullen niet bang zijn voor draken

Om de wereld volwassen, vrije en dappere mensen te geven die weten hoe ze hun eigen weg kunnen bepalen is er niets beters dan adequate strategieën aan te bieden zodat ze hun angsten en onzekerheden kunnen managen.

  • Ieder meisje moet – net als iedere jongen – haar angsten zelf onder ogen kunnen zien, ideeën kunnen beredeneren en iedere dag haar emoties een beetje beter onder controle kunnen houden.
  • Wanneer angsten geuit worden is het belangrijk ze niet te “voeden”. Het laatste wat we dus met onze dochters moeten doen is hun afhankelijkheid van anderen aan te moedigen. Papa moet niet onder het bed kijken als ze bang is. Mama moet niet voor haar gaan praten met het excuus dat ze verlegen is als ze iets hardop wil vragen.
  • Vanaf het begin moeten we ze aanmoedigen om het hoofd te bieden aan wat hen zorgen baart. Die kleine dingen waar elk kind bang voor is ongeacht hun geslacht en die soms meer getolereerd worden door families als het kind een meisje is.

Je hoeft geen brave meid te zijn – jezelf zijn is genoeg

Je hoeft geen brave meid te zijn - jezelf zijn is genoeg

“Wees braaf, blijf stil, niet praten, kleed je goed, wees niet schaamteloos, trek geen aandacht naar je toe, doe hetzelfde als anderen, doe niks buitensporigs… “

Deze en andere zinnen, ideeën en bevelen hebben meisjes verschillende generaties lang vergezeld.

De toekomst behoort toe aan hen die geloven in de schoonheid van hun dromen.

– Eleanor Roosevelt –

Het is duidelijk dat we willen dat onze dochters ons gehoorzamen. In plaats van ze echter op te voeden op de klassieke manier van pure en eenvoudige gehoorzaamheid moeten we de focus veranderen om hun vaardigheden, sterke punten en waarden aan te moedigen.

  • Onderwijs ze met gevoel, hun behoeften, smaken en passies kennende.
  • Onderwijs ze met gelijkheid. Laat geen voorkeur zien die je ook niet zou hebben met je zoons en omgekeerd. Bepaal  hun pad niet. Stuur hun gedrag niet de kant op die jij graag zou willen zien, naar hoe jij wil dat ze zijn.
  • Luister naar haar en bied haar al op jonge leeftijd veiligheid en verantwoordelijkheid. Laat haar zien dat ze al veel kan. Dat ze voor veel dingen niemand anders nodig heeft. Laat haar zien dat zelfvertrouwen en haar capaciteiten haar ver kunnen brengen.

Het zelfrespect van mijn dochters wordt niet alleen versterkt door hen te vertellen dat ze mooi zijn

Moeder met haar dochter

Ik kan mijn dochters vertellen dat ze mooi zijn: dat is niet echt het probleem. Ik kan ze elke dag vertellen dat ze het mooiste meisjes van de wereld zijn. Het is duidelijk dat ze dat zijn. Geef deze aanpak echter niet altijd de voorkeur.

Als we ze bijvoorbeeld aan vrienden voorstellen is het heel gewoon voor hen om te zeggen: “Wat ben je mooi. Wat een mooie jurk draag je...”

Beetje bij beetje zal ze zo gewend raken aan de positieve bevestiging geassocieerd met haar uiterlijk. Daardoor zal ze haar zelfvertrouwen alleen op dat aspect baseren. Dit is niet genoeg.

  • Vraag haar wat ze wil doen als ze later groot is en luister hier met aandacht naar.
  • Vraag haar welke boeken ze leest of wil lezen.
  • Prijs de manier waarop ze zichzelf uitdrukt. Dit geeft haar vertrouwen zodat ze elke dag assertiever wordt.
  • Herinner haar eraan dat je trots op haar bent om wie ze is, wat ze doet en hoe ze elke dag leert om beter te worden.

Tot slot, je dochter is en zal altijd mooi zijn. Voor jou als moeder of vader is dit echter niet het belangrijkste. Wat je wilt is dat ze een vrouw wordt met haar eigen stem. Iemand met haar eigen gedachten en met vaste doelen die ze kan vervullen.

Ze zal iemand zijn die vrij is om lief te hebben en van gehouden te worden. Vrij om elk scenario te overwinnen wat binnen handbereik is. En nee, mijn dochters hebben geen prins nodig om hen van iets te redden…