Leer je kind om verantwoordelijk te zijn

Door je kind mee te laten helpen in het huishouden leer je hem om verantwoordelijk te zijn. Het huishouden is niet alleen de taak van mama.
Leer je kind om verantwoordelijk te zijn
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Leer je kind verantwoordelijk te zijn door rekening te houden met ons advies. Er zijn 3 aanbevelingen die wij essentieel vinden bij het opvoeden van een kind.

Natuurlijk is er in elk huis een bepaalde stijl waarin ouders opvoeden en waarden doorgegeven worden aan hun kinderen. Desalniettemin zijn wij van mening dat ons advies kan worden aangepast aan elke opvoedingsmethode.

We hopen daarom van harte dat dit artikel je zal helpen je kind te leren verantwoordelijk te zijn en op de een of andere manier je verder te helpen met de moeilijke maar waardevolle taak van het opvoeden.

Huishoudelijke klusjes leert ze verantwoordelijk te zijn

Huishoudelijke klusjes zouden moeten worden gedeeld door alle leden van het gezin, van de jongste tot de oudste.

Je kind zou bijvoorbeeld verantwoordelijk moeten zijn voor het opruimen van zijn kamer en zijn speelgoed netjes op te bergen. Het is niet goed voor een moeder om de hele dag te besteden aan het opruimen van de rommel die hun kind maakt.

Huishoudelijke klusjes leert ze verantwoordelijk te zijn

Je jonge kind moet leren dat zijn kamer en speelgoed niet zijn enige verantwoordelijkheden zijn. Er zijn ook andere klusjes in het huis die het hele gezin kan doen. Daarom moeten deze taken de verantwoordelijkheid van iedereen zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • schoonmaken
  • koken
  • afwassen
  • kleren wassen
  • vuilnis buiten zetten
  • recyclen
  • grasmaaien

Werk maakt kinderen nobel en het leert hen ook verantwoordelijk te zijn. Daarom is het belangrijk dat je kind al zo vroeg mogelijk in huis meehelpt.

Bijvoorbeeld als je kind 2 jaar oud is, kan hij je al helpen de gewassen kleding op te ruimen. Hij kan het van het bed naar zijn kast brengen, of hij kan zijn vuile kleren in de wasmand doen. Je kunt hem ook vragen om je te helpen bij het verplaatsen van boodschappen van de auto naar het huis: theezakjes, een klein bekertje yoghurt of ijs, brood, enzovoort.

Dit zorgt ervoor dat ze verantwoordelijkheid kunnen nemen wanneer ze ouder worden. Je moet ze leren hoe ze je thuis kunnen helpen zodra ze beginnen met lopen.

Leer ze om om anderen te geven

Als een kind 2-4 jaar of ouder is, moeten ze leren om om anderen te geven. Ze moeten bereid zijn te helpen met alles wat een ander nodig heeft. Op deze manier leer je hen bijvoorbeeld verantwoordelijk te zijn met hun leeftijdsgenoten.

Hun grootste verantwoordelijkheid ligt echter in het elke dag bestuderen en leren van iets nieuws. Ze moeten begrijpen dat degenen om hen heen net zoveel nodig hebben als zij.

Als mama’s hoofd pijn doet en ze gaat liggen, kan hij bij haar blijven en bijvoorbeeld haar voorhoofd aaien om haar zich beter te laten voelen.

Een kind leren anderen lief te hebben is ook belangrijk voor hun eigen emotionele en fysieke welzijn. Het is belangrijk voor een kind om te weten dat zij niet altijd het middelpunt van de aandacht van het gezin zijn. Ze moeten begrijpen dat de andere leden van het gezin net zo belangrijk zijn.

Beloon ze voor hun goede gedrag

Beloningen geven leert ze verantwoordelijk te zijn

Tot slot willen we met je praten over wat voor beloningen je zou kunnen gebruiken bij het opvoeden van een kind. Deze beloningen zullen ze helpen verantwoordelijker te worden.

Houd er rekening mee dat wanneer we het hebben over beloningen of kadootjes we niet verwijzen naar een fiets, tablet, telefoon of andere materiële geschenken. We bedoelen het belonen van kinderen door lof, uitingen van genegenheid en het aanmoedigen van hun zelfrespect.

Een kind dat verantwoordelijk is jegens zichzelf en anderen, moet worden geprezen door de volwassenen om hen heen. We moeten hun goede daden en gedrag benadrukken.

Maar natuurlijk moet dit allemaal redelijk worden gedaan om te voorkomen dat je kind egoïstisch wordt.

Geef complimenten!

Bijvoorbeeld, als ze naast de gebruikelijke taken van je kind – huiswerk maken, het vuilnis buiten zetten, het speelgoed van de vloer halen in hun kamer – ze ook bezorgd zijn om mama te helpen het avondeten te serveren of papa te helpen met het plukken van kruiden uit de tuin, dan verdienen ze een groot compliment.

“Wat een verantwoordelijk kind!” “Je wordt zo snel groot!” “Heel goed, zo moet het!” “Dank je wel…”

Je kind moet namelijk net als iedereen positieve feedback krijgen om hem te laten weten dat hij gewaardeerd wordt omdat hij het goed doet.

Houd er dus rekening mee dat kinderen graag complimenten ontvangen en zich nuttig willen voelen. Een kus, een klopje op de schouder, een knuffel of een bemoedigende uitdrukking: “wat een goed kind!”

Kijk hoeveel hij zijn moeder zal helpen! Waarom vertel je hem niet hoe je je voelt? Wie kan beter zijn kind prijzen dan jij zelf!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.