Het syndroom van te veel speelgoed

Het syndroom van te veel speelgoed
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 oktober, 2018

Is het je ooit opgevallen dat je kinderen niet meer zo enthousiast zijn als ze cadeautjes ontvangen als vroeger? Of hebben ze misschien te veel speelgoed en raken ze er zelfs verveeld door? Denk je dat kinderen van vandaag hun verbeeldingskracht verliezen?

Als je met ‘ja’ hebt geantwoord op één van deze vragen dan kan de realiteit van kinderen van tegenwoordig veel te maken hebben met de overvloed aan cadeau’s en dingen die ze ontvangen.

Dit is vooral relevant tijdens de feestdagen. Het is dan ook erg belangrijk voor ons om aandacht aan dit onderwerp te besteden. In dit artikel zullen we tips delen over hoe om te gaan met het  syndroom van te veel speelgoed.

Het teveel speelgoed syndroom

Wat is het syndroom van te veel speelgoed?

Stel je de verjaardag van je dochter voor:

  • vader bestelt een porseleinen pop
  • de grootouders een keukentje
  • de andere grootouders kopen een pannenset voor in het keukentje
  • een oom die het kind een paar rolschaatsen geeft
  • de tante die wat plasticine wil kopen voor haar nichtje

Dus in totaal, zonder vrienden en andere kennissen mee te tellen, zijn er binnen de familiekern in ons voorbeeld al 5 cadeaus die ons kind zonder discussie zal ontvangen.

Dit resulteert in een gebrek aan concentratie en verbeeldingskracht bij onze kinderen. Het kan ook tot frustratie leiden. Voor deze kinderen is het niet mogelijk om de moeite die gedaan moet worden om bepaalde taken te volbrengen te waarderen omdat ze toch altijd wel krijgen wat ze willen.

Het ergste van alles is dat dit probleem zich heeft verspreid als gevolg van de consumptiemaatschappij waarin we leven.

Soms geven we onze kinderen te veel geschenken om goed te maken dat we ze niet iedere dag aandacht geven. We denken dat cadeaus ze gelukkiger zullen maken. Dit gedrag kan juist zeer schadelijk zijn voor de ontwikkeling van een kind.

Teveel speelgoed tijdens de feestdagen

Wat kunnen we doen tijdens kerstmis, verjaardagen en andere vieringen?

Hoewel dit probleem het hele jaar aanwezig is, klopt het dat het op bepaalde momenten wordt geaccentueerd, zoals tijdens vakanties en verjaardagen.

We moeten begrijpen dat het geven van veel cadeaus aan onze kinderen niet leidt tot grotere genegenheid. Genegenheid moet, in tegenstelling tot cadeaus, elke dag aan ze gegeven worden door middel van kleine details en gebaren.

We moeten ons zoveel mogelijk houden aan de vier-cadeaus-regel. Dit is het aantal cadeaus dat wordt aanbevolen door experts. Om de regel goed uit te voeren moeten we een aantal criteria volgen.

  • Eén van de cadeaus moet iets zijn wat het kind echt nodig heeft.
  • Het volgende cadeau moet iets zijn wat ze willen hebben (hier kunnen we speelgoed of hun commerciële verzoeken onderbrengen).
  • Een cadeau om te dragen zoals kleding of accessoires.
  • Het laatste cadeau moet iets zijn dat ze helpt om de gewoonte om te lezen te stimuleren.

Leg de regel goed uit

Het zal niet gemakkelijk zijn om het aantal cadeaus dat je kind in één keer mag ontvangen te verminderen. Het is belangrijk dat we onze familieleden en geliefden uitleggen dat het kind moet waarderen wat ze al hebben en dat te veel speelgoed hierbij juist contra-productief is. Ze moeten op een natuurlijke manier van dingen leren genieten.

Vertel familie waarom teveel speelgoed niet goed is

Wanneer we ‘op een natuurlijke manier’ zeggen, verwijzen we naar wat we allemaal verstaan als ‘lol als kind hebben’. Kinderen kunnen de perfecte definitie zijn van entertainment en geluk.

We moeten speciale aandacht schenken aan het behoud van hun onschuld en hun vermogen om plezier te hebben, iets wat zo kenmerkend is voor de kindertijd. Een kind zou moeten kunnen spelen zonder speelgoed te hebben. Dat vermogen zouden we niet van ze af moeten nemen.

We moeten goed onthouden dat wat kinderen echt nodig hebben. Dat is namelijk:

Ze hebben alleen onze tijd nodig om de ware liefde te voelen die hen zal helpen op te groeien om echt gezond en gelukkig te zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.