3 potentiële problemen met zelfrespect bij kinderen

Bij kinderen stimuleert een gezond gevoel van eigenwaarde leerprocessen, die goede relaties met de mensen om hen heen creëren en hen in staat stelt om geluk te bereiken.
3 potentiële problemen met zelfrespect bij kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 21 april, 2019

Problemen met zelfrespect bij kinderen moeten nauwlettend worden gevolgd door de ouders. Dit komt omdat, in veel opzichten, hun toekomstig welzijn ervan afhangt. De beste manier om vast te stellen of ze een probleem hebben met hun zelfbeeld, is door hun gedrag nauwlettend in de gaten te houden.

Wat is zelfrespect?

Zelfrespect is de waarde die mensen zichzelf geven. Het is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Hierdoor kunnen ze acceptatie, liefde en eigenwaarde voelen in alle relaties die ze hebben met de mensen om hen heen. Het is dus de link tussen de persoonlijkheid van het kind en zijn of haar omgeving.

Het belang van zelfrespect bij kinderen

Een gezond gevoel van zelfrespect is belangrijk op elke leeftijd, maar vooral tijdens de kinderjaren. Een goed gevoel van eigenwaarde zorgt voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert ook leerprocessen.

Dit kan helpen om goede relaties te creëren met mensen om hen heen, en stelt hen in staat om geluk te ervaren. Kinderen met een stabiel gevoel van eigenwaarde zijn verzekerd, bekwaam, voelen zich waardevol en zijn een actief onderdeel van de samenleving.

Daartegenover kunnen kinderen met weinig zelfrespect kritische en verlegen individuen worden. Helaas kan deze houding ertoe leiden dat kinderen agressief worden. Dit maakt het op zijn beurt moeilijk om zich aan te passen aan hun omgeving.

3 veelvoorkomende problemen met zelfrespect bij kinderen

Het beeld dat mensen van zichzelf hebben, kan problemen met hun zelfrespect veroorzaken. Omdat het zo’n variabele conditie is en beïnvloed is door externe factoren, kan het zeer zichtbare gedragsveranderingen veroorzaken.

Deskundigen wijzen op ten minste drie soorten problemen met het zelfrespect bij kinderen:

1. Overmatige zelfrespect

Dit staat ook bekend als opgeblazen eigenwaarde en is niet gezond voor degenen die dit gedrag vertonen. Kinderen met deze houding zijn vaak zelfingenomen en eisen dingen omdat ze denken dat ze altijd gelijk hebben en het verdienen.

Bovendien voelen ze de noodzaak om hun prestaties en kwaliteiten te bewijzen aan de mensen om hen heen, om erkenning te krijgen.

Egocentrisch kind

In het algemeen treedt deze aandoening op wanneer kinderen geen aandacht, lof of liefde van hun ouders ontvangen.

Dit gebrek aan liefde zorgt ervoor dat ze, onbewust, het beeld dat ze naar anderen projecteren overdrijven om geaccepteerd te worden en aandacht te krijgen. Wanneer hun ouders geen grenzen stellen, dan geloven ze gewoon dat ze gelijk hebben en dat ze de bewondering van andere mensen waardig zijn.

2. Constante lage zelfwaardering bij kinderen

Dit is een van de problemen van zelfrespect bij kinderen waar de meeste ouders mee te maken hebben. Deze kinderen staan ​​bekend als individuen die onder alle omstandigheden ondergewaardeerd zijn en niet reageren op positieve of negatieve stimuli.

Over het algemeen zijn het besluiteloze kinderen. Ze zijn bang om belachelijk gemaakt te worden, om te falen en komen niet voor zichzelf op. Dit probleem kan optreden wanneer ze worden beïnvloed door de eisen van de samenleving of zelfs van hun ouders.

Als ze zien dat ze niet kunnen waarmaken wat van hen wordt verwacht, stoppen ze met proberen. Na verloop van tijd worden ze pessimistisch en negatief.

Kind met weinig zelfrespect

3. Lage en onstabiele zelfwaardering bij kinderen

Dit soort gevoel van eigenwaarde is altijd sterk beïnvloed door stimuli van de buitenwereld. Als er goede dingen gebeuren, gaat hun zelfrespect omhoog. Wanneer er echter slechte dingen gebeuren, stort het opnieuw in.

Het is moeilijk om problemen met het zelfbeeld bij kleine kinderen op te sporen, eenvoudigweg omdat alle kinderen van nature zeer veranderlijk zijn. Sommige tekenen van dit probleem kunnen echter zijn:

  • Kinderen die kalm zijn maar geïrriteerd raken wanneer ze constructieve kritiek ontvangen.
  • Ze worden angstig over situaties die verantwoordelijkheid vergen, bijvoorbeeld een schoolopdracht. Dit komt omdat ze denken dat ze het niet goed kunnen doen.
  • Angst voor prestaties.
  • Liegen, vals spelen, agressie of verlegenheid bij kinderen.

Over het algemeen ontstaat dit probleem wanneer ouders of leerkrachten kinderen vergelijken met andere kinderen of met hun broers en zussen.

Het komt ook voor wanneer ze worden geconfronteerd met pesten, of iets meemaken dat onrust of ellende veroorzaakt in hun leven, zoals de komst van een andere baby in het gezin.

Samenvattend, als ouders op de hoogte zijn van deze potentiële problemen van zelfrespect bij kinderen, kan het hen helpen actie te ondernemen voordat het te laat is.

Steun van familie is essentieel om de hindernissen en moeilijkheden te overwinnen die gemakkelijk op deze leeftijd kunnen optreden.

Liefde, affectie en begrip zullen ongetwijfeld het verschil maken wanneer ze met deze situaties te maken hebben, en kunnen zelfs voorkomen dat ze überhaupt gebeuren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.