Een nieuwe baby: hoe vertel je dat je kind?

Om jaloezie en eventuele verwarring te voorkomen is het belangrijk dat je het nieuws van een nieuw broertje of zusje zorgvuldig vertelt.
Een nieuwe baby: hoe vertel je dat je kind?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Ouders hebben niet alleen te maken met de veranderingen die een nieuwe zwangerschap met zich meebrengt, wanneer er een nieuwe baby komt. Ook moeten ze om zien te gaan met de mogelijke jaloezie van de grote broer of zus.

Daarom is het belangrijk om te weten hoe je deze situatie van het begin af aan moet aanpakken. Nog voordat de beruchte jaloezie om de hoek komt kijken. Hier zijn enkele strategieën die je erbij kunnen helpen hoe je dit tegen je kind gaat vertellen.

Wanneer je besloten heb dat je dit gaat doen, houd dan een aantal dingen in gedachten.

Jonge kinderen hebben een gebrek aan perspectief. Ze kunnen de lengte van dagen, weken of maanden nog niet juist inschatten. Het vroegtijdig vertellen, zal hen hun interesse laten verliezen. Of ze zullen geloven dat de huidige situatie nooit zal veranderen.

En hoewel er geen verkeerde manier is om dit te vertellen, is dit wel afhankelijk van de ontwikkeling en de leeftijd van het kind. Dit nieuws vertellen aan een kind van 2 is niet hetzelfde als wanneer je het een 8 jarige vertelt.

Wanneer je eerste kind ten minste vier jaar oud is, wacht dan het eerste trimester af. Na drie maanden is namelijk de kans op een miskraam het minst klein.

Wanneer je kind jonger is dan vier jaar, kan je beter wachten tot het laatste trimester. Ook kan je er voor kiezen dit nieuws te delen wanneer de buik erg zichtbaar wordt.

Vanaf dat kinderen acht zijn, zijn ze wat verder in hun ontwikkeling. Ze begrijpen dingen beter waardoor je dit nieuwtje op een wat meer volwassen manier kan overbrengen. Wanneer je kind hier eenmaal van op de hoogte is, wil je kind hier  waarschijnlijk graag bij betrokken worden en daarin moet je niet terughoudend zijn.

Een nieuwe baby en een nieuwe wereld

Een nieuwe baby en een nieuwe wereld

Wanneer je kind al weet dat er een nieuwe baby komt, laat hem dan deelnemen in dit hele gebeuren. Toon hem de foto van de echo en leg hem uit wat er in jouw lichaam gebeurt.

Je kan ook samen fantaseren over wat de nieuwe baby in jouw buik aan het doen is. Laat jouw kind de buik aanraken, zodat hij vanaf het begin een band krijgt met zijn broertje of zusje.

Doe je voordeel met deze momenten samen. Vertel hem hoeveel je van hem houdt en hoe gelukkig je bent. Ook kun je je kind vertellen dat de baby aan hem een geweldige broer of zus zal hebben.

Kies het juiste moment om het te vertellen

Hoe je dit nieuws overbrengt is belangrijk. Het kan alles bepalen wat er daarna gebeurt, dus probeer dit op een natuurlijke manier te vertellen. Wanneer je kind ouder dan vier jaar is, bestaat de kans dat hij zelfs graag een nieuwe baby wil, een broertje of zusje.

In een ideale situatie vertellen beide ouders dit nieuws aan hun kind. Het is slim om een moment te kiezen waarop iedereen blij is. Daardoor wordt de komst van de nieuwe baby geassocieerd met iets positiefs. Daarom zouden we op een ontspannen manier een gesprekje met ons kind moeten hebben, zodat hij zich niet rusteloos voelt.

Afgezien van het hebben van een doodnormaal gesprek, kun je het nieuws ook met heel veel plezier vertellen. Herinner je kind er aan dat dit een wonder is. Laat hem inzien dat dit iets geweldigs en positiefs is omdat beide kinderen straks samen kunnen spelen. Ook zullen ze een leven lang steun aan elkaar hebben.

Brengt dit zo over op je oudste kind, zodat hij de komst van een nieuwe baby ziet als het begin van iets heel moois. Er zullen talloze leuke avonturen op hen staan te wachten.

Een blije en realistische aankondiging over een nieuwe baby

Een blije en realistische aankondiging

Strategieën houden bijvoorbeeld het voorlezen van verhaaltjes in, die betrekking hebben op een hoofdrolspeler die een nieuw broertje of zusje krijgt. Dit kan het oudste kind helpen om zijn eigen gevoelens te begrijpen.

Leg hen uit welke veranderingen er zullen plaatsvinden binnen de familie. Doe dit vanuit een altijd even optimistisch, doch realistisch perspectief. Je oudste kind zal moeten weten dat een nieuwe baby veel aandacht nodig heeft. Net zoals dat er voor hem was, toen hij een baby was.

Leg hem uit dat jonge baby’s zelf nog niets kunnen. Wanneer je bepaalde details achterwege laat omdat hij deze wellicht niet leuk vindt, dan staan hem straks nog onaangename verrassingen te wachten. Hij zal dan niet weten hoe hij hiermee moet omgaan.

Veel ouders maken zich er druk om dat het oudste kind wellicht moeilijke vragen gaat stellen. Wees niet bang wanneer je kind vraagt waar baby’s vandaan komen. In tegendeel, mis deze kans niet om bepaalde twijfels te verhelderen.

In het algemeen zullen kinderen er meer in geïnteresseerd zijn waar baby’s nou echt vandaan komen. Vertel daarom geen verhalen over ooievaars enz. Vertel hen juist helder en realistisch hoe dit gebeurt, omdat de waarheid altijd het beste is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.