Waarom is het moederschap zo anders bij je tweede kind?

Waarom is het moederschap zo anders bij je tweede kind?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 12 mei, 2018

Je eerste zwangerschap ligt achter je en je bevind je opnieuw in dezelfde situatie, behalve dat er een groot verschil is: dit is niet je eerste keer. Als je je tweede kind krijgt, dan zal het moederschap heel anders zijn.

Als we voor de eerste keer moeder worden, leven we in een wereld die parallel loopt aan de realiteit van het moederschap. We idealiseren alles en houden ons kind in een luchtbel.

We doen alsof we een perfecte moeder zijn en gelukkig komt de tijd dat we eindelijk onze voeten op de grond zetten, nadat we een flink aantal doses realiteit hebben gekregen.

Dit is wanneer het tweede kind komt. De zoektocht naar perfectie is simpelweg niet langer belangrijk. We realiseren ons hoe het moederschap verandert als we van één kind naar twee gaan.

Ervaring is de basis voor het opvoeden van je tweede kind

Je hebt meer ervaring. Je hebt de vallen en opstaan periodes doorlopen met je eerste kind en je weet wat je wilt doen en wat nog belangrijker is, wat je niet moet doen, omdat je al van je fouten hebt geleerd.

Natuurlijk is deze baby een heel ander persoon en wat werkte met je eerste kind werkt misschien niet met de tweede. Toch heb je nog steeds een voorsprong op deze nieuwe reis.

Bezoeken, persoonlijke en intieme ruimte, basisbehoeften en het structureren van familiewaarden, zijn dingen die je al min of meer duidelijk zult hebben.

Je wordt een praktische moeder

Als je kunt, profiteer dan van alle kleding die je bij je eerste kind hebt bewaard. Je baby zal net zo beschermd zijn als ze de kleding van hun broer of zus dragen.

Je hoeft geen geld uit te geven aan kleding die je al hebt. Het geld dat je bespaart, komt van pas nu je twee kinderen en twee keer zoveel kosten hebt.

Tevens ben je ook een expert in het beheren van je tijd en je bent nu in staat om op twee kinderen tegelijkertijd te letten terwijl je iets anders doet. Je kunt ze samen baden of voedt ze allebei tegelijkertijd, in minder tijd dan het je zou hebben gekost, als je je baby eerst zou voeden.

Hoe je kind om zal gaan met de komst van hun broertje of zusje

Kind jaloers op baby

Het eerste kind, dat gewend is de enige te zijn en alle affectie en aandacht van hun ouders te ontvangen, kan zich niet op zijn plaats voelen wanneer er een broertje of zusje komt. Plots moeten ze hun hele wereld delen.

Een jonger broertje of zusje veroorzaakt bij de meeste kinderen jaloezie. Daarom is het belangrijk om de oudere broer of zus te betrekken bij activiteiten die leiden naar de komst van de baby, voordat de bevalling komt en om hen zich belangrijk te laten voelen.

Het is belangrijk om onze kinderen te waarderen bij familie en bezoekers, om negatieve opmerkingen en vooral vergelijkingen te voorkomen. Vergelijk nooit broers en zussen, vooral niet tegenover anderen.

Houd er rekening mee dat kinderen tot op zesjarige leeftijd in termen van psychologie kenmerkend egocentrisch zijn, wat betekent dat ze zich voelen alsof ze het centrum van het universum zijn. Dit is de reden waarom ze voortdurend “van mij, van mij, van mij” herhalen.

Een broertje of zusje dwingt hen om te delen, zelfs zoiets belangrijks voor hen als de aandacht van hun ouders. En we moeten ze tijd geven om zich aan hun nieuwe situatie aan te passen.

Gelukkig groeien kinderen na verloop van tijd over de jaloezie heen. Deze emotionele toestand is gebruikelijk in de kindertijd en in vrijwel alle gezinnen. Kinderen gaan door een jaloerse fase of het nu kort of lang is. Er is niets anders aan te doen dan er doorheen te komen.

Grote zus kust baby

De tijd gaat veel sneller voorbij met je tweede kind

Het lijkt gek, maar dat is het niet. Je tweede kind zal zich veel meer bewust zijn van de wereld en sneller leren. Dit komt omdat ze een geweldige leraar hebben: je eerste kind.

De ontwikkelingsstadia zullen veel sneller gebeuren, omdat je getuige bent van het feit dat beide kinderen tegelijk groeien. En voordat je het weet, heb je al een kind door de gangen kruipen of rennen.

Dus geniet nu meer dan ooit van hen allebei! Je kleine baby wordt binnenkort de beste avonturen partner van je oudste kind.

Vergeet ook niet dat een van de meest fantastische dingen die je hebt gekregen voor dit tweede kind ervaring is. Hierdoor kun je je meer ontspannen voelen en optimaal van al deze momenten genieten, zonder je te concentreren op zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.