Natuurlijk ouderschap: op mooie wijze van je kind houden

Natuurlijk ouderschap: op mooie wijze van je kind houden
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 25 juni, 2018

Op mooie wijze van je kind houden betekent van hen houden met heel je hart. Voor altijd. Dat is hoe moeders liefde geven: met muziek, emotie en poëzie. De oprechte liefde van ouders is voor altijd gegraveerd in de harten van hun kinderen. En deze liefde vormt de vingerafdruk van de familie.

We weten zeker dat je je nooit voor kon stellen dat je zo van iemand kon houden, zo puur en zo intens, voordat je je moederlijke instinct kreeg. Maar soms kan dezelfde liefde je vullen met angsten en oneindige zorgen.

“Doe ik het goed? Heeft mijn kind iets nodig dat ik niet weet? Heeft hij pijn? Huilt ze om een reden die ik niet begrijp?”

Het is normaal dat je je zorgen maakt als je een kind opvoedt. Dit zorgt ervoor dat we elke dag ons best doen. Onze zorgen sporen ons aan om onze kinderen echt goed te leren kennen, want we weten dat elk kind anders is.

Elk kind is uniek, perfect op zijn eigen manier. Alles aan hem is speciaal – zelfs de manier waarop hij adem haalt.

En op hetzelfde moment ontdek je zonder twijfel een unieke manier van liefhebben. Een liefde dat alles wat je tot nu toe hebt gevoeld overtreft.

Het is iets wat dieper ligt, het is organisch en geruststellend – je kind maakt een permanente afdruk op je ziel en herinnert je er aan dat tijd en afstand niet uitmaken. 

Dit kleine wezen zal voor jou altijd de definitie van perfectie zijn. Zelfs wanneer hij volwassen is met een pak aan, onafhankelijk en een leven voor zichzelf heeft… Hij zal altijd jouw perfecte baby blijven.

Vandaag in ‘Je bent mama’ gaan we het hebben over de kunst van natuurlijk ouderschap.

Natuurlijk ouderschap is een gezonde en blijvende band bouwen

Tekening: moeder speelt met kind

Tot niet lang geleden hielden mensen zich aan een systematische methode om hun kinderen groot te brengen. We hebben het over het soort dagelijkse aandacht die zich focust op het ervoor zorgen dat je baby op tijd eet, makkelijk in slaap valt en opgroeit zoals het hoort.

Volgens deze filosofie moet een kind op een specifiek moment elke mijlpaal in zijn ontwikkeling maken en ook op een specifieke volgorde. Hieronder valt praten, kruipen, zindelijk worden, fijne motoriek, enzovoort.

  • Natuurlijk ouderschap is juist niet gefocust op deze doelen. Het doel van natuurlijk ouderschap is namelijk om een stabiele emotionele band op te bouwen met je baby. Een gezonde en betekenisvolle verbinding, gedefinieerd door liefde.
  • Met deze band als basis laten we het aan ons kind over om zich te ontwikkelen in zijn eigen tempo. We zorgen ervoor dat we geen druk leggen op ons kind en ze niet dwingen om dingen te doen waar ze nog niet klaar voor zijn.
  • Op mooie wijze van je kind houden is in dit geval hen voeden met liefde alsof hun leven er van af hangt – omdat dat het ook doet. Een hechte band tussen moeder en haar kind is belangrijk voor het welzijn van een kind. En een vader zijn aanwezigheid is ook belangrijk in de vorming van deze band.

Natuurlijk ouderschap is je kinderen kennen en hun behoeftes begrijpen

Een goede band tussen vader en zoon dankzij natuurlijk ouderschap

We hebben vandaag de dag toegang tot meer informatie dan ooit tevoren. Maar er zijn nog steeds ouders die verwachten dat hun kinderen zich precies gedragen zoals zij het willen.

  • Onderwijs gebaseerd op strenge gehoorzaamheid waarbij kinderen regels moeten volgen die gemaakt zijn zonder aan de behoeftes van kinderen te denken, is een grote fout.
  • We moeten ze daarentegen onderwijzen met respect en ze elke dag begeleiden om ze te begrijpen en te weten wat ze nodig hebben.
  • Op mooie wijze van je kind houden begint al in de eerste weken van zijn leven. Zelfs wanneer baby’s net geboren zijn kunnen we al verschillende persoonlijkheden waarnemen. We kunnen al zien of onze baby veeleisend is, makkelijk in de omgang is, of hij graag de hele dag vastgehouden wordt of dat hij het prima vindt om in zijn wieg te liggen.

Beetje bij beetje geven onze kinderen ons meer hints en gebaren en laten ze ons met hun gedrag toe dat we ze beter leren kennen. Er zal een tijd komen wanneer we ze moeten helpen om hun emoties te beheersen. We zullen hun frustraties moeten begrijpen en ze kalmeren tijdens driftbuien.

Dit allemaal is deel van natuurlijk ouderschap. Het betekent niet straffen, niet schreeuwen en ze niet onderwijzen door middel van angst.

Natuurlijk ouderschap is kostbare herinneringen achterlaten in het hart en hoofd van je kind

Tekening: ouders met twee kinderen

Een gelukkige jeugd is de basis van volwassenheid. Het zorgt voor meer psychologische kennis om tevreden te zijn en voldoening te vinden. 

Het gaat erom dat je een goede band hebt met je kinderen en je voor hen zorgt door een actief luisterend oor te bieden.

Het betekent ze veiligheid geven, ze vertrouwen en ervoor zorgen dat ze zich waardevol voelen. Op mooie wijze van onze zoons en dochters houden betekent ze opvoeden met een gezond zelfrespect.

Tegelijkertijd moeten we zorgen dat we een ander aspect van de opvoeding niet vergeten: we moeten hun jeugd vullen met leuke herinneringen. Om dit te doen moeten we onthouden dat onze kleintjes onze tijd nodig hebben. 

Onze actieve aanwezigheid en betrokkenheid in hun dagelijkse activiteiten zal betekenisvolle en onvergetelijke momenten creëren. Deze goede emoties zullen voor altijd in hun hart geschreven staan. En ook in die van ons.

Zorg dus dat je tijd besteedt aan je kinderen en bij hen betrokken bent. Hou van ze op mooie wijze. Geef ze het leven dat zij verdienen, een leven vol geluk en tevredenheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.