Pasgeboren baby's - enkele zaken die belangrijk zijn om te weten

Pasgeboren baby's - enkele zaken die belangrijk zijn om te weten
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn enkele minder bekende zaken die je moet weten over pasgeboren baby’s. Dit zijn zaken die niemand je vertelt wanneer je zwanger bent maar die je vlug zal beseffen eenmaal de baby geboren is.

Wanneer een koppel de keuze gemaakt heeft om ouders te worden en een pasgeboren baby in de armen houdt dan is dit waarschijnlijk het meest fantastische gevoel dat ze in hun hele leven zullen ervaren.

Maar dit moment heeft ook enkele verrassingen in petto!

Het uiterlijk van pasgeboren baby’s kan een verrassing zijn

Het hoofdje van je baby ziet er misschien niet zo uit als je had verwacht. Misschien had je een perfecte ronde vorm verwacht.

De werkelijkheid is dat het hoofdje van de baby door het geboortekanaal moest om in je armen terecht te kunnen komen. De flexibele beenderen van de schedel kunnen een beetje vervormd zijn om de passage te vergemakkelijken.

Maak je geen zorgen als de vorm van de schedel van je baby een beetje eivormig is. Dit is slechts tijdelijk en zal na enkele dagen in de ronde vorm veranderen die je verwachtte.

De eerste zes weken krijg je geen glimlach te zien

Het kan soms een beetje frustrerend zijn voor vermoeide ouders die hun slaap opgeven voor hun baby en daar nooit een glimlach voor terugkrijgen.

Maar dit zal slechts tijdens de eerste zes weken zo zijn. Weet dat het in deze eerste paar weken cruciaal is dat jullie de baby alle zorg en liefde geven die je maar kunt opbrengen?

Dankzij jullie inspanningen zal de baby een zeer hechte band met jullie ontwikkelen. Het kind zal alleen maar bij mama en papa willen zijn door alle dingen die jullie voor de baby doen.

Weet dat jullie na een week of zes van zijn of haar prachtige glimlach zullen kunnen genieten.

Pasgeboren baby's

Wees voorzichtig met de navelstreng

Wanneer je de baby wast moet je extra voorzichtig zijn met de navelstreng omdat deze uit zichzelf er af moet vallen. Je mag dit niet forceren. Naast aanzienlijke pijn voor de baby zou dit immers ook een navelbreuk kunnen veroorzaken.

Tijdens het wassen moet je ervoor zorgen dat de navelstreng niet nat wordt. Een washandje gebruiken is een geweldige manier om je baby te wassen zonder dit deel van het lichaam nat te maken.

Maak je geen zorgen over hygiëne want de navelstreng van een baby wordt niet vuil. Als de navelstreng tijdens het wassen toch nat wordt dan moet je deze voorzichtig afdrogen.

Het zal ongeveer twee weken duren voordat de navelstreng er uit zichzelf afvalt. Maak je ondertussen geen zorgen, want dit is een natuurlijk proces dat vanzelf zal gebeuren.

Wees extra voorzichtig met het hoofdje van de baby

Het hoofdje van pasgeboren baby’s heeft enkele zachte delen die fontanellen worden genoemd. De schedel is nog niet helemaal volgroeid. Dit komt omdat er flexibiliteit nodig is om door het geboortekanaal te kunnen.

Houd dit in gedachten wanneer je je baby oppakt, wast, aankleedt of wat dan ook.

Je mag het hoofdje aaien en de haren kammen, maar weet dat dit gebied bijzonder gevoelig en delicaat is. Tijdens de eerste twee levensjaren zal de schedel steviger en minder fragiel worden. Langzaam zal je baby een normale schedel krijgen.

Pasgeboren baby's

Je baby zal duidelijk maken wanneer hij vol zit

Je baby zal moeten eten wanneer hij dat duidelijk maakt. In het algemeen eten pasgeboren baby’s elke twee tot drie uur. Als je borstvoeding geeft kan dit echter nog vaker zijn.

Wanneer je borstvoeding geeft kan het soms moeilijk zijn om te weten wanneer je baby vol zit. Het is moeilijk in te schatten of de moedermelk hun behoeften dekt.

Het is belangrijk om hun lichaamstaal te begrijpen zodat je voeding kunt geven naar hun behoeften. Dit betekent zien wanneer ze honger hebben en wanneer ze voldaan zijn.

Je zal zien of ze voldoende eten omdat ze tijdens de eerste week na de geboorte gewoonlijk 5-8% lichaamsgewicht aankomen. Je zal ook zien of ze zich elke dag voldoende ontlasten (je zal 5 tot 6 luiers per dag moeten verschonen).

Ze zullen een droge huid hebben

Tijdens de geboorte zullen ze een zachte en olieachtige huid hebben. Na verloop van tijd zal dit veranderen. De huid zal droger worden.

Daarom is het belangrijk om een hydraterende lotion te gebruiken voor de delicate huid van pasgeboren baby’s. Deze moet hypoallergeen zijn.

Je zal ook merken dat je baby vaak huilt – dit is hun enige manier om met jou te communiceren. Ze zullen veel slapen en voortdurend behoefte hebben aan jouw liefde en aandacht.

Maak je geen zorgen. Deze fase gaat snel voorbij.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.