Het wonderbaarlijke verloop en de verschillende fasen van de geboorte

Het wonderbaarlijke verloop en de verschillende fasen van de geboorte
Het wonderbaarlijke verloop en de verschillende fasen van de geboorte

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Het is mijn vaste overtuiging dat we elke fase in ons leven moeten waarderen. Zonder twijfel is dit één van de beste manieren om volop van het leven te genieten. We moeten genieten van het hier en nu.  Dit is ook de sleutel om h et wonderbaarlijke verloop en de verschillende fasen van de geboorte  intens te kunnen beleven .

Er zijn verschillende voorbodes die ons vertellen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten. Éen ervan is het wijder worden van de baarmoederhals met drie tot vier centimeter, en een andere is dat deze meer dan 50% korter wordt.

Een ander teken dat de bevalling er aan komt, is dat je  elke tien minuten weeën hebt  die wat betreft intensiteit middelmatig tot hevig zijn.

Maar zelfs hiervoor zijn er al eerdere symptomen van de bevalling die op komst is. In deze eerdere fase heb je onregelmatige weeën die weinig of helemaal geen pijn doen.

De duur van die fase kan variëren van enkele uren tot meerdere dagen. Rust kan helpen om deze te verlichten.

Als je de volgende voortekenen van de bevalling ervaart, is het tijd om naar het ziekenhuis te gaan:

  • Toenemende regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder die intens zijn en ten minste om de vijf minuten komen gedurende een periode van minstens een uur.  Deze weeën gaan niet over, ook niet als je rust.
  • Wanneer de vliezen van een zwangere vrouw breken, voelt het alsof ze per ongeluk heeft geplast. Als dit gebeurt,  moet je naar het ziekenhuis gaan, zelfs als je geen weeën hebt.

Als je vliezen zijn gebroken,  is het erg belangrijk te letten op de hoeveelheid en kenmerken van de vrijkomende vloeistof. Ze moet normaal gesproken transparant zijn, zoals water.

Als de vloeistof groenig van kleur is, kan dit een teken zijn dat er een probleem is met de gezondheid van de foetus. Ga in dat geval direct naar het ziekenhuis.

  • Bloedvlekken

Het kan gebeuren dat je een kleine hoeveelheid bloed in je vaginale afscheiding hebt.  Dit is heel licht gekleurd, lichter dan wanneer je menstrueert, en is normaal.  Je hoeft je hier dus geen zorgen over te maken.

Als je echter bloed verliest alsof je menstrueert, of zelfs meer, ga dan meteen naar het ziekenhuis.

Echografie

 

Je moet eerst door verschillende fasen heen voordat je je baby kan zien en hem  vast kan houden. Voordat je hem kan voeden en je het gezichtje uitgebreid kunt bekijken en bewonderen. 

Voor de grote dag daar is, moet je je voorbereiden. Tegenwoordig houden de meeste kraamafdelingen rekening met de wensen van de ouders wat betreft de bevalling.

Sommige medische centra kunnen je helpen om een soort van “bevallingsplan” te maken. Dit is een document dat je van tevoren kunt opstellen en dat informatie bevat over het type medische zorg die je als moeder wenst te ontvangen.

Over het algemeen is het zo dat, zelfs als je geen kans hebt gekregen om een geboorteplan op te stellen, de artsen en verpleegkundigen die je tijdens je geboorte verzorgen, je alle benodigde informatie moeten geven.

Ze zullen je vertellen wat de reguliere ziekenhuisprocedures zijn en wat er allemaal mogelijk is.

 Je baby in je armen

De wonderbaarlijke fasen van de geboorte

Ik zal je nu wat meer vertellen over de verschillende stadia van de geboorte op een natuurlijke manier.

Deze beschrijving is gebaseerd op een documentaire die is opgesteld en gepubliceerd door de Spaanse Vereniging van Pediatrie, die advies en uitleg biedt in een praktische gids voor ouders.

De fase van ontsluiting

Vroege weeën zijn vaak het eerste teken dat de geboorte van je baby op het punt staat te beginnen, maar eigenlijk is de eerste fase van de geboorte de ontsluiting.

Dit kan tot 10 uur duren bij een vrouw die al eerder is bevallen.. Voor vrouwen die hun eerste kind krijgen, kan deze fase wel ongeveer 15 uur duren.

De ontsluiting is over het algemeen de fase van de bevalling die het langst duurt. Zowel bij de moeder als bij de baby vinden er een aantal veranderingen plaats die hen klaar maken voor een voorspoedige geboorte.

Zodra deze fase eenmaal is begonnen, stopt het proces  van de bevalling normaal gesproken niet meer,  tenzij er een probleem is.  

Je zult regelmatige, intense samentrekkingen voelen, die meestal pijnlijk zijn en niet weggaan, zelfs niet als je een tijdje rust. Je kunt tussen de twee en vier of zelfs vijf weeën per tien minuten krijgen.

Tijdens de ontsluiting volgen er verschillende stappen, afhankelijk van de frequentie van de weeën.

De fase van bevallen

Zodra je volledige ontsluiting hebt, dat wil zeggen tot 10 cm, is de volgende fase de geboorte. Dit is de laatste fase van de bevalling en deze eindigt wanneer de baby wordt geboren.

Kenmerken van de geboorte of bevalling:

  • De duur:  Bij moeders die voor de eerste keer bevallen, kan de geboorte ongeveer twee uur duren. Bij vrouwen die al eerder kinderen hebben gekregen, gaat het meestal om een uur.

Hou er echter rekening mee dat deze fase langer kan duren  als je voor een ruggenprik hebt gekozen.

  • De weeën zijn regelmatig en worden intenser, hoewel de frequentie kan afnemen.
  • Je krijgt de drang om te persen.

Je zult een gevoel van druk op je vaginale en rectale gebied voelen, waardoor je de drang krijgt om te persen.

Dit kan een teken zijn dat de ontsluiting volledig is en dat het hoofdje van de baby is ingedaald in het geboortekanaal.

Als je een ruggenprik hebt gehad, voel je dit misschien niet of voel je het in veel mindere mate. Je moet nu persen bij elke wee die je voelt.

Maar het kan ook zo zijn dat je gedoseerd moet persen. Als dat zo is zal de arts je vertellen wanneer en hoe hevig je moet persen.

Na een paar minuten heb je je baby in je armen.  Er breekt nu een volgende fase aan: het verzorgen en  opvoeden van je kind.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.