Wat heb je de eerste paar weken nodig voor je baby?

Wat heb je de eerste paar weken nodig voor je baby?

Laatste update: 28 april, 2018

Tijdens je zwangerschap heb je misschien nagedacht over hoe je nieuwe leven er uit gaat zien als je je baby hebt. De realiteit is natuurlijk dat je geduld nodig gaat hebben om te wennen aan het leven met je baby. De eerste paar weken met een pasgeborene zijn alles behalve gemakkelijk.

Hoe voorbereid je je ook voelt, en hoe je ook uitkijkt om je baby in je armen te hebben, er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken om je door de eerste paar weken met je kleintje heen te helpen.

Je zult meer geïnteresseerd zijn in foto’s maken dan in afstoffen. Dat is normaal. Je zal waarschijnlijk helemaal gebiologeerd zijn door je baby, net alsof je verliefd bent.

Maar als de dagen voorbij gaan, kan je het gevoel krijgen dat alles in duigen begint te vallen. Dit is het moment om te gaan evalueren. Je zult merken dat je hele leven draait om borstvoeding of flesjes geven, boertjes, luiers verschonen, je baby horen huilen en erg weinig slapen.

Vermoeide moeder

Het is niet gemakkelijk – je hebt hulp nodig

Het maakt niet uit hoeveel kinderen je al hebt gehad, of dat het je eerste baby is. Wat je ook van te voren geregeld en gepland had, je leven verandert. En de eerste paar weken zullen niet gemakkelijk zijn. De eerste weken thuis met een pasgeboren baby zijn als een achtbaanrit, zowel fysiek als emotioneel.

Het eerste wat je nodig hebt tijdens de eerste paar weken thuis met je baby zijn je beste vriendinnen en familie om je heen. De mensen die in staat zijn om een handje te helpen zonder er iets voor terug te verwachten, die je helpen om je te laten lachen omdat je dat nodig hebt.

Het kan je moeder zijn, je schoonmoeder, je beste vriendin, je vader of schoonvader, een broer of zus, een tante… iemand waarvan je weet dat hij of zij je helpt uit liefde.

Maar behalve deze mensen om je heen hebben, is het ook belangrijk om een ander advies op te volgen. Iets wat een groot verschil maakt in de eerste paar weken thuis met je pasgeborene.

Ga naar buiten

Zelfs als je geen zin hebt, gewoon doen. Als je alleen kunt gaan, nog beter. De frisse lucht en gewoon een wandelingetje maken doen wonderen voor je gemoedstoestand. Een wandelingetje van een half uur kan een groot verschil maken voor je.

Je gaat veel uren met je baby doorbrengen, dus laat haar bij je partner of een andere vertrouwde volwassene en ga er even uit. Adem diep in, laat de natuur je energie opladen, en ga dan terug naar je baby met een lach op je gezicht.

Moeder kust baby

Andere dingen die je de eerste paar weken nodig zal hebben

Er zijn veel dingen die je nodig gaat hebben voor de eerste paar weken met je baby, maar de meeste zijn niet materieel. Je hebt niet alleen kleding, eten, een kinderwagen en dergelijke nodig. Je hebt andere behoeften om door de eerste paar weken te komen.

  • Ga uiteten en geniet ervan dat een ander kookt voor je.
  • Vraag een familielid om maaltijden te koken en in te vriezen, zodat je altijd iets klaar hebt.
  • Neem een warm bad
  • Zorg voor jezelf en geniet
  • Kijk hoe je baby slaapt
  • Zorg goed voor relatie met je partner