De hersenen van een moeder veranderen tijdens de zwangerschap

Zwangerschap is een magische tijd. Nu heeft de wetenschap aangetoond dat de hersenen van een zwangere vrouw op verrassende manieren veranderen om beter voor haar nieuwe baby te kunnen zorgen.
De hersenen van een moeder veranderen tijdens de zwangerschap

Laatste update: 15 juni, 2018

Het is duidelijk zichtbaar hoe het lichaam van een vrouw tijdens de zwangerschap verandert. Niet iedereen is zich echter bewust van het feit dat de hersenen van een moeder ook grote veranderingen ondergaan tijdens deze periode.

Waar hebben we het precies over? Lees dit artikel voor meer informatie over de veranderingen van de hersenen tijdens de zwangerschap.

Gewichtstoename. Misselijkheid. Rugpijn. De hormonale veranderingen slaan je helemaal uit je lood. Het moederinstinct begint al te werken lang voordat de baby geboren wordt.

Hoe de hersenen van een moeder veranderen tijdens de zwangerschap

Het is wetenschappelijk bewezen dat de grijze massa in de hersenen van een vrouw krimpt tijdens de zwangerschap.

Grijze massa komt voor in de volledige hersenen, de hersenstam en de ruggengraat. Het is verantwoordelijk voor het verwerken van informatie. De hoeveelheid grijze massa in onze hersenen is hierdoor gelinkt aan onze intelligentie.

Vreemd genoeg is de inkrimping het best zichtbaar in de hersendelen die verantwoordelijk zijn voor empathie. Het is precies in deze gebieden waar we neuronen verliezen. Hierdoor kunnen de gevoelens voor een foetus die in de buik groeit soms verschillen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat deze vermindering van de neurale verbindingen in het empathiecentrum van de hersenen gebeurt zodat de hersenen efficiënter kunnen worden voor de taak die in het verschiet ligt.

Het verliezen van grijze massa impliceert daarom niet noodzakelijk het verliezen van vaardigheden.

Ook de manier waarop we onze omgeving interpreteren heeft tijdens een zwangerschap een grote invloed op de hersenen.  Zwangere vrouwen worden zich veel bewuster van mogelijk gevaar.  Dit blijft nog zo tot twee jaar na de geboorte. Er is een duidelijke wetenschappelijke verklaring voor het moederinstinct dat zo goed van pas komt.

De hersenen van een moeder: mama en baby

Bijwerkingen

De hersenen van een moeder offeren dus tot een bepaald punt rationeel denken op om de instincten te versterken. De zwangerschap versterkt dus bepaalde vaardigheden en zwakt andere juist af.

Hier volgen enkele voorbeelden van hoe de hersenen van een vrouw veranderen tijdens de zwangerschap:

  • Geheugen: veel toekomstige moeders hebben last van van vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap. Veranderingen in de grijze massa kunnen hiervoor een verklaring bieden.
  • Stresszwangere vrouwen ervaren gewoonlijk minder stress dankzij oxytocine. Dit verklaart waarom nieuwe mama’s in staat zijn om de chaos en slapeloze nachten te doorstaan zonder dezelfde gevolgen als normaal het geval zou zijn.
  • Sociale vaardigheden: heb je al gemerkt dat moeders soms gedachten kunnen lezen? Dit komt doordat de hersenen van een zwangere vrouw zich voorbereiden om non-verbale signalen op te vangen. Dit klinkt logisch: baby’s kunnen nog niet praten, dus deze vaardigheid zal tijdens de eerste jaren cruciaal zijn. Het kan in elk geval voor vele zaken van pas komen.
  • Moed: zowel voor als na de bevalling worden vrouwen moediger om de weeën te doorstaan. Bovendien kunnen ze beter het hoofd bieden tegen de angst voor mogelijke risico’s voor haarzelf en haar kleintje.

En de papa’s?

Een studie heeft ongeveer 20 mannen en vrouwen geanalyseerd. Sommige mensen waren reeds ouders of zouden dat binnenkort worden. Andere mensen waren kinderloos.

Met behulp van een MRI hebben onderzoekers ontdekt dat er uitsluitend veranderingen optreden in de grijze massa van de hersenen van een moeder. Niet bij de hersenen van een vader dus.

De studie heeft echter geen rekening gehouden met vaders die het grootste deel van de verzorging van het kind op zich namen.

Bepaalde theorieën beweren dat de hersenen van een vader, indien die de hoofdpersoon is in de verzorging van een kind, ook bepaalde veranderingen ondergaat. Hierdoor zouden eveneens bepaalde vaardigheden versterkt en weer andere afgezwakt worden.

Deze veranderingen hebben vooral te maken met de productie van oxytocine. Dit hormoon speelt een sleutelrol in de borstvoeding, maar ook mannen zijn in staat om oxytocine te produceren.

Ocytoncine bevordert een goed begrip van de behoeften en emoties van een baby.

De hersenen van een moeder: een roze brein met bloemen

Wat is de verklaring voor deze veranderingen?

Net zoals de meeste zaken die gebeuren tijdens de zwangerschap, zijn de veranderingen van de hersenen nauw gelinkt aan onze hormonen. De toename van hormonen heeft vanzelfsprekend ook een grote invloed op de hersenen.

Het is belangrijk om te weten dat dit allemaal positieve aanpassingen zijn. Deze zichtbare gevolgen van de zwangerschap zijn het wetenschappelijke bewijs voor de speciale band tussen moeder en kind.

Het moederinstinct om het kind te beschermen maakt met andere woorden deel uit van de hersenen zelf.

Dus de volgende keer wanneer je een moeder ziet die over ‘magische’ vaardigheden lijkt te beschikken wat haar kind betreft, zal je begrijpen waar deze vaardigheden vandaan komen.

Alles bevindt zich in de hersenen. Het brein is dus wel degelijk een fantastisch hulpmiddel dat in elk periode van het leven een belangrijke functie heeft. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.