Een goed mens zijn - tips om je kind op te voeden

Een goed mens zijn - tips om je kind op te voeden
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 27 december, 2022

Tegenwoordig heeft onze aarde meer dan ooit goede mensen nodig die zich voor een betere leefwereld willen inzetten. Als ouders is het onze taak om onze kinderen tot goede mensen op te voeden.

De belangrijkste lessen die je jouw kinderen kunt meegeven zijn goede manieren, waarden en integriteit.

Jouw kinderen hebben de mogelijkheid om van deze wereld een aangenamere plaats te maken. Natuurlijk hebben ze jou nodig om dit te kunnen bereiken. Wees hun gids en leer hen om verantwoordelijk te zijn en hun leven in eigen handen te houden.

De waardevolste titel die je in dit leven kunt krijgen is het compliment ‘een goed mens’ te zijn. Universiteiten kunnen deze titel niet uitreiken; alleen jouw persoonlijke waarden zijn daartoe in staat.

De sleutel om je kinderen te leren een goed mens te zijn

Verander jezelf

Als er iets is in het gedrag van je kind dat je graag anders zou zien, begin dan met jezelf te veranderen en geef het juiste voorbeeld.

Als je zelf gemakkelijk wanhopig of geïrriteerd bent dan wordt het heel moeilijk om van je kind te verwachten dat hij altijd rustig en geduldig is. Om positief gedrag bij je kind te kunnen bewerkstelligen zal je eerst jouw eigen gedrag moeten verbeteren.

Leer hen het belang aan van sporten

Gezondheid is zeer nauw verbonden met iemands ingesteldheid en daarom is het zo belangrijk om daar zorg voor te dragen.

Een zittende levensstijl leidt ertoe dat mensen fysieke en emotionele problemen ontwikkelen. Elke cel van ons lichaam heeft zuurstof nodig en de manier om dit te bereiken is door te sporten.

Sport is ook belangrijk om ons energiek en gelukkig te voelen. Daarom leidt sporten of zelfs gewoon een half uurtje wandelen ertoe dat gifstoffen en spanningen uit het lichaam verdwijnen.

Stimuleer je kinderen om iets te vinden dat hen interesseert

Probeer je kind enthousiast te maken voor buitenschoolse activiteiten.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je zijn of haar dag volledig vult met allerhande zaken. Extremen zijn altijd schadelijk. Een buitenschoolse activiteit kan echter wonderen doen om het hoofd van je kind leeg te maken.

Kunst, sport en wetenschap kunnen helpen om allerhande vaardigheden in het leven te ontwikkelen.

Laat je kinderen verschillende hobby’s uitproberen en kijk van welke ze echt genieten. Een leuke activiteit helpt om discipline te ontwikkelen en bevordert bovendien de geestelijke gezondheid.

Leer hen hoe belangrijk het is om samen te werken

Activiteiten die samen met leeftijdsgenoten of met ouders worden gedaan leren hen om samen te leven. Ook leren ze zo het belang inzien van elkaar ondersteunen en van goed en proactief handelen.

Door sociaal te zijn en hun onafhankelijkheid te ontwikkelen zullen ze toleranter en respectvoller ten opzichte van anderen worden. Bovendien zullen ze leren te genieten van teamwork en dit naar waarde schatten.

Een goed mens zijn

Leer hen om altijd ‘dank u’ en ‘alstublieft’ te zeggen

Vanaf de eerste levensjaren moeten kinderen het belang inzien van vriendelijk zijn. Elkaar als een gelijke beschouwen zal hen helpen om een goed mens te worden en om empathie te ontwikkelen.

Naast deze basisbegrippen moet je je kind ook andere vormen van beleefdheid aanleren. Zo zullen ze zich beter kunnen ontwikkelen in de samenleving en een positiever gevoel hebben over zichzelf.

Help hen om gezonde sociale relaties tot stand te brengen

Door vrije sociale interactie aan te moedigen zorg je ervoor dat je kind slim, zelfzeker en tolerant wordt. Probeer om thuis model te staan voor het soort sociale relaties dat je je kind toewenst.

Laat hen sociale banden met andere mensen aangaan en geef advies om dit aspect nog verder te verbeteren.

Het is zinloos om je kind te isoleren van de problemen die tijdens sociale interactie kunnen opduiken. Probeer hem of haar daarentegen te leren hoe je je sociaal assertief kunt gedragen.

Leg de nadruk op het belang van hygiëne en persoonlijke verzorging

De eerste stap om een goed mens te worden is door te leren jezelf te verzorgen. Dit betekent je gezondheid respecteren, op doktersbezoek gaan wanneer dit nodig blijkt en proper blijven.

Vanaf de eerste levensjaren moet je duidelijk maken dat persoonlijke hygiëne noodzakelijk en belangrijk is.

Begin met handen wassen en tanden poetsen. Daarna kun je overstappen op meer ingewikkelde gewoontes.

Leer hen om de natuur lief te hebben

Door de huidige milieucrisis is het noodzakelijk om kinderen bewust te maken dat ze een milieuvriendelijke levensstijl moeten ontwikkelen.

Motiveer hen om te recyclen, om zorg te dragen voor water en andere natuurlijke bronnen en om op een gezonde manier met het milieu om te gaan. Toon hen dat ze deel kunnen uitmaken van de verandering die de mensheid nodig heeft.

Een goed mens zijn en echte connecties hebben

Help hen om echte connecties te hebben

Door de enorme invloed van technologie op ons leven is het soms moeilijk om echte menselijke connecties te hebben.

Probeer hen elke dag te herinneren aan het belang van zowel fysieke affectie te geven als te krijgen. Ook het waarderen van andere mensen als individuen is cruciaal.

Een goed mens zijn is een proces dat toewijding vereist van de ouders. Al je moeite zal het echter meer dan waard zijn wanneer je ziet dat jouw kinderen de wereld net een beetje mooier en beter proberen te maken.

De wereld heeft behoefte aan goed opgeleide mensen, zowel academisch als ethisch. Zo kunnen we beter met elkaar samenleven en van onze wereld een beter leefbare planeet maken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.