Het elimineren van stress met de Japanse gelukstechniek

Het elimineren van stress met de Japanse gelukstechniek
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Het elimineren van stress lijkt tegenwoordig een onmogelijke taak. Het is een kwaal die vaak voorkomt in deze eeuw, iets dat voorkomt in ons dagelijks leven. Het maakt niet uit of je volwassen bent of een kleine baby, man of vrouw. Het maakt niet uit in welk deel van de wereld je woont.

Gelukkig is er een eeuwenoude techniek bekend geworden die helpt met het elimineren van stress. Het staat bekend als de Japanse gelukstechniek. Het is deze techniek gelukt om een revolutie te veroorzaken in de wetenschappelijke wereld. En natuurlijk is het een dagelijkse routine geworden in het leven van veel ouders en kinderen.

Er is maar één ding dat je nodig hebt om deze techniek toe te passen en je een wonderbaarlijk resultaat te geven: je handen. Een reeks van eenvoudige oefeningen zal je kleintjes helpen om te relaxen. Zeg gedag tegen dit vervelende gevoel dat zo slecht is voor je gezondheid.

Het elimineren van stress en de bijwerkingen

Wat is het dat ons zo gestrest maakt? Natuurlijk spelen de taken van het dagelijkse familieleven mee, de interacties tussen jou en je kinderen.

Familiedynamieken creëren vaak een explosie aan gevoelens en sensaties die erg negatief kunnen zijn. Vermoeidheid, angst, nervositeit en verdriet zijn maar een paar voorbeelden van deze gevoelens.

Deze emoties en fysieke toestanden wijzen ons naar “het verkeerde pad”. Deze gevoelens zijn niet te vermijden, aangezien de dagelijkse zorgen en verantwoordelijkheden niet altijd meewerken. Wat is het resultaat? Een enorm schadelijke impact op onze gezondheid.

Er kunnen zelfs fysieke symptomen zijn zoals terugkerende hoofdpijn, buikpijn, huiduitslag en andere irritaties. Nu is de vraag, is het mogelijk om deze ongemakken te elimineren? Is het mogelijk om van stress af te komen?

Het antwoord is ja. Dat is wat deze originele en verbazingwekkende Japanse techniek ons heeft laten zien. Het is bewezen dat deze techniek effectief is voor zowel ouders als kinderen.

Wat is de basis van deze methode? Als eerste, de uitleg achter deze methode is dat onze vijf vingers verschillende emoties voorstellen.

Techniek voor het elimineren van stress

Elke vinger staat voor een andere emotie

De pink staat voor angst, onverschilligheid en het gebrek aan energie. Bovendien staat deze vinger, volgens een fysiek standpunt, in verbinding met het hart, de ingewanden en de botten. De ringvinger staat voor verdriet en twijfel. Deze vinger staat in verbinding met maagproblemen en ademhalingsproblemen.

De middelvinger staat voor woede, agressie en vermoeidheid. Het staat in verbinding met de galblaas en de lever. Het heeft ook te maken met menstruele pijn en migraines. De wijsvinger staat symbool voor angst, wat gepaard kan gaan met spierpijn en problemen met de blaas en nieren.

Als laatste staat de duim voor zorgen en stress. Het staat in verbinding met leverproblemen, huidaandoeningen, maagproblemen en hoofdpijn. Je vraagt je nu vast af wat dit te maken heeft met het elimineren van stress.

Hier komt het. Volgens deze methode krijg je elke keer dat je een van de benoemde vingers naar beneden drukt een positief resultaat. In andere woorden, er wordt pijn losgelaten die bij die vinger hoort. Deze eeuwenoude techniek komt uit Japan en is soortgelijk aan shiatsu en acupressuur.

Stappen om stress te elimineren met deze eeuwenoude Japanse techniek

  • Om te beginnen, houd je handen tegen elkaar, met de vingers op elkaar.
  • Maak dan een vuist met een hand en sluit je andere hand er helemaal omheen
Handen van kind in die van een volwassene
  • Oefen dan druk uit op de vinger die in verbinding staat met de pijn die je wilt verlichten. Als je alleen de gevolgen van stress wilt verminderen hoef je alleen druk uit te oefenen op je duim.
  • Zorg ervoor dat je deze druk aanhoud. Het wordt aanbevolen om dit tenminste 30 seconden te doen.
  • Wanneer je 30 seconden druk uitgeoefend hebt, neem 30 seconden pauze en doe het dat opnieuw.
  • Er is ook een variatie die je uit kan proberen. Je kan druk uitoefenen op je vinger met je hand open. Met andere woorden, je hoeft geen vuist te maken. Open je linkerhand zodat de wijsvinger van je rechterhand druk kan uitoefenen op de geselecteerde vinger van je linkerhand.

Het beste van dit al is dat je het zo vaak kan doen als je wilt. Je kan deze techniek ook op meerdere vingers tegelijk proberen als je meer dan een probleem wilt aanpakken.

Dus, waar wacht je op? Onthoud dat, volgens de Japanners, de hand in verbinding staat met de hersenen en emoties. Dus probeer deze methode uit en begin je stressvrije leven!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Burmeister Alice. (1998) Practical Jin Shin Jyutsu: Energise your body, mind and spirit the traditional Japanese way. Thorsons (New York)
  • Yoshimura, M., Kurokawa, E., Noda, T., Hineno, K., Tanaka, Y., Kawai, Y., & Dillbeck, M. C. (2015). Disaster relief for the Japanese earthquake tsunami of 2011: Stress reduction through the Transcendental Medication® technique 1 ,2 ,3. Psychological Reports. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.2466/02.13.PR0.117c11z6
  • O’Connor, D. B., & Shimizu, M. (2002). Sense of personal control, stress and coping style: A cross-cultural study. Stress and Health. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/smi.939
  • Park, J., Kitayama, S., Karasawa, M., Curhan, K., Markus, H. R., Kawakami, N., … Ryff, C. D. (2013). Clarifying the links between social support and health: Culture, stress, and neuroticism matter. Journal of Health Psychology. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1359105312439731

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.