De rol van de vader bij de borstvoeding

Als we het over borstvoeding hebben, denken we altijd aan moeders. De rol van de vader bij de borstvoeding is echter ook erg belangrijk.
De rol van de vader bij de borstvoeding
Nadyra Muhammad

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoge Nadyra Muhammad.

Laatste update: 22 december, 2022

De rol van de vader bij de borstvoeding is het onderwerp voor discussie van vandaag. Vaders spelen een fundamentele rol in een groeiend gezin. Hun rol wordt echter vaak ten onrechte gedegradeerd tot een tweederangs positie.

Ouder worden is zeker een van de mooiste momenten in iemands leven. Hoewel er veel informatie is en veel wordt gesproken over moeders en de zorg voor hun baby’s, is dit niet het geval voor vaders.

Vrouwen kunnen gemakkelijk informatie vinden over wat ze moeten doen vóór, tijdens en na de zwangerschap en in elke fase van het leven van een baby. Maar hoe zit het met vaders?

Vaders kunnen en moeten een belangrijke en fundamentele rol spelen in de zorg voor hun kinderen. Dit is niet alleen een lief gebaar tegenover hun partner. Het stelt vaders ook in staat een goede band op te bouwen met hun kinderen.

Daarom is de rol van een vader bij de borstvoeding ook zo essentieel.

Papa biedt ondersteuning bij de borstvoeding

Van alle activiteiten en zorg die een pasgeborene nodig heeft, is borstvoeding misschien wel de activiteit die de meeste tijd kost en soms lichamelijk heel zwaar is voor de moeder.

Hoewel het voor sommige moeders gemakkelijker is dan voor anderen, kunnen we allemaal wel wat hulp gebruiken bij het geven van borstvoeding om van deze tijd te kunnen genieten.
De rol van de vader bij de borstvoeding

De rol van de vader bij de borstvoeding is van fundamenteel belang, omdat hij de primaire ondersteuner van de moeder is, dag en nacht.

Dit geldt met name in de eerste paar weken wanneer de zorg voor de baby het meeste werk vereist en de nieuwe ouders nog moeten wennen aan hun nieuwe rollen.

Wat zijn de taken van de vader als het gaat om borstvoeding?

  • De vader moet ook betrokken zijn bij de beslissing om borstvoeding te geven of niet.
  • Hij moet evenveel weten over borstvoeding als de moeder. Dit betekent betrokken raken bij het lezen over het geven van borstvoeding, luisteren naar de ervaringen van anderen en het bijwonen van het adviesgesprek over borstvoeding. Een vader zal alleen een goede hulp zijn als hij de prachtige voordelen van moedermelk begrijpt voor de fysieke, cognitieve en emotionele ontwikkeling van het kind.
  • De vader moet zich inleven in de moeder en haar ondersteunen bij de uitdaging van het borstvoeding geven.
  • Hij moet begrijpen dat sommige moeders het een beetje lastig vinden om borstvoeding te geven wanneer de baby dat wil. Onthoud dat de beloning altijd de moeite waard is.

Hoe de vader kan helpen bij de borstvoeding

De rol van de vader bij de borstvoeding

  • Een vader moet de moeder beschermen van de duizenden ondoordachte opmerkingen en aanbevelingen van familie en vrienden. Ze moeten als een team werken.
  • De vader zou in deze tijd net zoveel moeten genieten als de moeder. Het moment van borstvoeding geven moet alle drie de gezinsleden omvatten.
  • De vader kan helpen met klusjes tijden het borstvoeden. Dingen zoals de baby wakker houden terwijl de moeder borstvoeding geeft, zodat hij blijft eten tot hij klaar zijn. Of bijvoorbeeld de moeder water geven en een comfortabele plek voor haar vinden om te liggen. Verder kunnen ze de baby laten boeren en de baby verschonen.
  • De vader kan ook helpen met huishoudelijke taken. Borstvoeding is een activiteit die veel tijd kost. Veel moeders zeggen dat ze zich gestrest voelen omdat ze “zitten te niksen” wanneer ze andere dingen te doen hebben. De vader kan helpen met klusjes zoals afwassen, kleding opvouwen en eten koken. Hierdoor heeft de moeder meer tijd voor haar en de baby.
  • De vader kan helpen met de visite die komt om de kleine baby te ontmoeten.

De rol van de vader bij de borstvoeding is essentieel

Wil je dat de vader van je kind een actieve rol speelt in de ontwikkeling en de kindertijd van jullie baby? Borstvoeding helpt hier misschien wel bij. Dat alleen de vrouw degene is met borsten betekent niet dat deze taak uitsluitend van hen is.

Moeders denken altijd dat ze het beste weten hoe ze voor hun baby moeten zorgen. Geef de vader een kans om te laten zien dat hij ook weet hoe hij voor zijn kind moet zorgen. Geniet van het hebben van een partner in deze tijd.

De vader is de beste steun voor de moeder – haar vertrouwenspersoon en haar back-up. Sta de vader toe om deze rol aan te nemen.

De rol van de vader bij de borstvoeding is een recht

Vaders die actief deel hebben uitgemaakt van het borstvoedingsproces beschrijven het als een ervaring die ze nergens voor zouden willen ruilen.

Het is belangrijk dat ze het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van het proces waarin ze normaal gesproken achtergesteld worden. Ze moeten kunnen genieten van hun fundamentele rol in dit groeiende gezin.  Wellicht ook interessant voor jou

Vaders moeten ook aanwezig zijn bij de bevalling
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Vaders moeten ook aanwezig zijn bij de bevalling

Vaders hebben een essentiële rol als het gaat om de geboorte van hun kind en moeten zeker tijdens het hele proces aanwezig zijn.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.