Het belang van seksuele voorlichting aan kinderen

Een van de risico's waarmee kinderen worden geconfronteerd, is seksueel misbruik. Het is daarom belangrijk om je kinderen te leren zichzelf te beschermen tegen gevaarlijke situaties.
Het belang van seksuele voorlichting aan kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 12 juli, 2018

In dit artikel zullen we het hebben over het belang van seksuele voorlichting aan onze kinderen.

Over het algemeen maken alle ouders zich zorgen over de mentale, fysieke en emotionele gezondheid van hun kinderen. Hieruit volgt dat ze bewust bezig zijn om hun kinderen te leren hoe ze problemen in het leven kunnen vermijden.

Een van de belangrijkste dingen die we onze kinderen moeten leren, heeft te maken met hun seksualiteit. Onze kinderen moeten dus het volgende begrijpen: “Niemand mag mijn lichaam aanraken.”

Waarom is seksuele voorlichting zo belangrijk als het om onze kinderen gaat?

Tegenwoordig is seksuele voorlichting een van de meest fundamentele dingen die we onze kleintjes thuis moeten leren.

Enkele van de basisonderwerpen die we met onze kinderen moeten bespreken, zijn:

  • Het ontstaan van menselijk leven.
  • Menselijke ontwikkeling en hormonale veranderingen.
  • Methoden voor anticonceptie.
  • Voortplanting.

Seksuele voorlichting heeft geen vastgestelde tijdslimiet.

Hoewel velen afraden om te wachten tot kinderen hun eigen seksualiteit al beginnen te verkennen, moet seksuele voorlichting op de juiste manier plaatsvinden, op het juiste moment.

De urgentie om je kind te informeren over deze problemen gaat veel verder dan het voorbereiden van je kind op de verre toekomst.

Seksuele voorlichting is een essentieel onderdeel van het voorkomen van mogelijk seksueel misbruik waaraan je kinderen kunnen worden blootgesteld.

Natuurlijk is het de wens van elke ouder dat hun kinderen gelukkig en gezond opgroeien.

Maar we moeten ook maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat onze kinderen grenzen leren kennen met betrekking tot hun lichaam om zichzelf te beschermen tegen misbruik.

Kinderen moeten leren dat niemand hun lichaam mag aanraken. Dus ouders moeten hun kinderen leren onderscheid te maken tussen verschillende soorten aanrakingen en benaderingen en wat wel en niet is toegestaan.

Seksuele voorlichting geven

Hoe kun je een kind te leren zeggen: “Niemand mag mijn lichaam aanraken”

Als het gaat om praten met kinderen over seksualiteit, is het belangrijk om heel duidelijk te zijn over de ernst en het gevaar van seksueel misbruik.

Hoe beter je kind dit begrijpt, hoe minder waarschijnlijk het is dat hij een slachtoffer wordt.

Het is ook nodig om je kinderen te leren dat ze, als ze zich ooit in een situatie bevinden waarin ze zich ongemakkelijk voelen, het onmiddellijk aan een vertrouwde volwassene moeten vertellen.

De beste manier om je kinderen te helpen bij het detecteren van een mogelijke dreiging, is hen de volgende concepten te leren.

De privé en intieme delen van hun lichaam

Het is uiterst belangrijk dat je kinderen begrijpen dat niemand anders hun geslachtsdelen mag aanraken of zien. Als iemand deze grens overschrijdt, dan moet je kind dit meteen laten weten aan een vertrouwde volwassene.

Je kinderen moeten de volgende lichaamsdelen kunnen benoemen en identificeren en weten dat ze verboden zijn voor anderen:

  • Voortplantingsorganen (penis of vagina)
  • Billen
  • Liesstreek
  • Borst
  • Lippen

Op dezelfde manier moet je je kinderen duidelijk maken dat zij deze delen van het lichaam van een ander ook nooit mogen aanraken.

Met andere woorden, zij moeten het concept van persoonlijke privacy begrijpen.

Niemand mag mijn lichaam aanraken

Kinderen moeten op jonge leeftijd leren dat hun lichaam van hen is en van niemand anders. Daarom heeft niemand anders het recht om hen aan te raken, zelfs niet met goedkope beloften van liefde en genegenheid.

Je kind moet weten dat deze regel op iedereen van toepassing is – niet alleen vreemden, maar ook iemand die zij kennen.

Volwassenen vragen kinderen niet om hulp, met name vreemden niet

Elke ouder moet de tijd nemen om zijn of haar kinderen te leren dat vreemden hen nooit mogen benaderen, dus onder geen enkele omstandigheid.

Ze mogen nooit een vreemdeling vertrouwen die hen om hulp vraagt, ongeacht waar ze zijn of wat er aan de hand is.

Het is absoluut cruciaal dat kinderen weten dat het enige antwoord op deze verzoeken een harde nee is.

De volwassene lijkt misschien een goed en vriendelijk persoon, maar kinderen moeten nog steeds op hun hoede zijn.

Het sleutelconcept is dat volwassenen – vooral vreemden – kinderen nooit om hulp vragen.

Seksuele voorlichting belangrijk

Dus, wie kan ik vertrouwen?

Aangezien kinderen een buitengewoon geweldige verbeeldingskracht bezitten, is het belangrijk om duidelijk en direct met hen te praten.

Een ander handig idee is om een ​​lijst te maken met de meest vertrouwde volwassenen. Dit zal je kinderen helpen hun vertrouwen niet in verkeerde personen te stellen.

Praat ook met je kind over doktersbezoeken. Er kunnen momenten zijn waarop een medische professional een lichaamsdeel dat op de bovenstaande lijst staat, moet bekijken of aanraken.

Je kleintjes moeten echter weten dat dit nooit kan gebeuren zonder jouw toestemming en toezicht.

Stimuleer communicatie

Ten slotte een laatste sleutel tot misbruikpreventie is het onderhouden van open communicatie met je kinderen gedurende hun gehele jeugd en adolescentie. Dit is een uiterst belangrijk punt dat niet mag worden weggelaten.

Kinderen moeten zich vrij voelen om te delen wat er in hun leven gebeurt, zonder dingen geheim te houden voor de mensen die van hen houden.

Dit geldt ook als het gaat om die situaties en mensen waardoor ze zich ongemakkelijk voelen.

Je kinderen moeten weten dat ze overal met je over kunnen praten en dat je serieus zult nemen wat zij zeggen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.