7 Voedingsmiddelen om bloedarmoede bij kinderen te bestrijden

Heeft je kinderarts je verteld dat je kind bloedarmoede heeft? Zo ja, probeer dan deze 7 voedingsmiddelen die rijk zijn aan micronutriënten om bloedarmoede bij kinderen te bestrijden.
7 Voedingsmiddelen om bloedarmoede bij kinderen te bestrijden

Laatste update: 29 oktober, 2021

Weet je dat er verschillende soorten bloedarmoede zijn, afhankelijk van het tekort aan voedingsstoffen? Je hoort meestal over ijzertekort, omdat dat het meest voorkomt bij kinderen. Maar ook tekorten aan vitamine B12 en foliumzuur kunnen deze ziekte veroorzaken. Hieronder vertellen we je welke de beste voedingsmiddelen zijn om bloedarmoede bij kinderen te bestrijden.

Wat is bloedarmoede bij kinderen?

Bloedarmoede is een ziekte (Engelse link) van het bloed, die gekenmerkt wordt door een laag gehalte aan rode bloedcellen. De functie van deze cellen is het vervoeren van zuurstof van de longen naar de rest van de weefsels.

Als het aantal of de vorm van deze bolletjes niet toereikend is, is hun werk niet helemaal efficiënt. Als gevolg kan het kind bepaalde symptomen ervaren, zoals vermoeidheid, duizeligheid, bleekheid, of concentratieproblemen.

Binnenin de rode bloedcel zit hemoglobine. Dat is de molecule die belast is met het hechten aan zuurstof om die door het hele lichaam te verdelen. Deze binding hangt af van de aanwezigheid van ijzer, dat op zijn beurt deze cellen hun karakteristieke rode kleur geeft. Wanneer het gehalte van dit mineraal onder de gewenste grens komt, ontwikkelt het lichaam een soort bloedarmoede die ijzertekort wordt genoemd.

Vitamine B12 en foliumzuur (Engelse link) nemen deel aan de structuur en aanmaak van rode bloedcellen en beide worden uit de voeding verkregen. Als de inname van een van beide of beide onvoldoende is, dalen de bloedspiegels. Als gevolg nemen deze cellen een abnormale vorm aan waardoor ze niet goed meer kunnen functioneren. Deze vorm van bloedarmoede wordt megaloblastaire bloedarmoede genoemd.

7 Voedingsmiddelen om bloedarmoede bij kinderen te bestrijden

Bestrijd bloedarmoede bij kinderen door de inname van deze voedingsmiddelen

Gezien het vermoeden van bloedarmoede kan de kinderarts om bepaalde onderzoeken vragen om de ernst en de aard van de ziekte die het kind vertoont te kennen.

Op basis van deze gegevens zullen ze therapeutische maatregelen aangeven, die enkele gunstige veranderingen in het dieet omvatten. Daaronder is de opname van de volgende voedingsmiddelen in het dieet. Let op!

1. Schelpdieren

Deze worden beschouwd als een van de beste bronnen van ijzer, maar ze bevatten ook lagere hoeveelheden vitamine B12 (Engelse link). Daarom wordt met een enkele portie per dag de aanbevolen dagelijkse inname (ADH) van deze micronutriënten bereikt.

Zeevruchten vallen vaak erg in de smaak bij kinderen en kun je zelfs ingeblikt kopen. Bedenk wel dat het belangrijk is ze te stomen in een afgedekte pan, om de resten aarde die erin zitten te verwijderen.

2. Rood vlees

Vlees is niet alleen een uitstekende bron van eiwitten, het is ook rijk aan ijzer en vitamine B12.

IJzer uit deze dierlijke bron wordt meestal beter opgenomen dan dat van plantaardige oorsprong. Kinderen moeten het echter maar 1 of 2 keer per week consumeren.

3. Linzen

Peulvruchten zijn ook een goede bron van ijzer. Niet alleen hebben ze een hoge concentratie van dit mineraal, maar ze bevatten ook fytaten die de opname ervan in de darm bevorderen.

Daarom is het aan te raden ze minstens 24 uur te weken voor het koken, of ze zelfs te laten kiemen en ze in salades te verwerken. Een andere mogelijkheid om linzen te koken is ze te pureren, zodat de wanden breken en het ijzer gemakkelijker vrijkomt. Heb jij al eens geprobeerd je kinderen hummus of een paté van peulvruchten aan te bieden?

Tot slot bevatten linzen foliumzuur (folaat) in grote hoeveelheden. Je moet er echter rekening mee houden dat deze vitamine oplost in water, dus het is heel geschikt om ze in bijvoorbeeld stoofpotten te bereiden en de bouillon zelf te consumeren.

4. Vis

Wat mosselen of kokkels betreft, is het ijzergehalte van dit vlees laag. Het is echter een bron van vitamine B12 en zeer gezonde vetzuren, zoals omega 3.

Deskundigen raden aan minstens 3 of 4 keer per week vis in het dieet op te nemen, met de voorzorg om de inname van grote blauwe soorten zo veel mogelijk te beperken. Deze richtlijn komt van het Spaanse bureau voor voedselveiligheid (Spaanse link).

5. Eieren

Eieren zijn een goede bron van ijzer en vitamine B12, en ook van vitamine A, biotine, en eiwitten.

Hoewel ze veel cholesterol bevatten, wordt dat nauwelijks opgenomen door de lecithine die overvloedig aanwezig is in het eiwit van de eieren. Gekookt, in een omelet, of geklutst, zijn eieren vaak onweerstaanbaar voor kleintjes.

6. Noten

Behalve omega 3 leveren deze voedingsmiddelen ook een flinke hoeveelheid ijzer (pijnboompitten en pistachenoten) en foliumzuur (amandelen en walnoten).

Geroosterde bereidingen vergemakkelijken de opname van ijzer, maar verminderen die van foliumzuur. Daarom is het goed te weten welke van de twee voedingsstoffen je moet verbeteren, om de beste manier van voedselbereiding te kiezen.

Een van de grootste voordelen van noten is dat je er maar een handvol van nodig hebt om een passende inname van deze micronutriënten te krijgen. Je kunt ze verwerken als broodbeleg, in salades, of in baksels.

7. Groene bladgroenten

Deze zijn een uitstekende bron van foliumzuur. Dus met een portie in je hoofdmaaltijden bereik je al de aanbevolen dagelijkse inname van deze vitamine. Zoals we al eerder gezegd hebben lost dit micronutriënt op in water, dus is het veel beter om groenten rauw te eten, gestoomd, of zelfs gewoon bedekt met een beetje olie.

Je hoeft niet altijd sla in salades te gebruiken, want je hebt andere opties zoals waterkers, veldsla, rucola, spinazie, andijvie, broccoli, en sperziebonen.

Een gezin is lekker aan het eten

Tips over voedingsmiddelen om bloedarmoede bij kinderen te bestrijden

Om de opname van ijzer uit voedsel te verhogen, is een van de belangrijkste strategieën ervoor te zorgen dat er bij dezelfde maaltijd ook een of andere bron van vitamine C zit.

Bijvoorbeeld paprika’s, sinaasappels, kiwi, of mandarijnen. Zelfs een paar druppels citroensap kunnen al voldoende zijn. Daarentegen is het belangrijk om de toevoeging van zuivelproducten te vermijden, want calcium belemmert de intestinale opname van ijzer.

Wat vitamine B12 betreft, moet je bedenken dat het alleen voorkomt in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, want het wordt aangemaakt door de bacteriën van de microbiota. Hoewel er groenten zijn, zoals paddenstoelen en algen, waarvan men beweert dat ze het onder hun eigenschappen bevatten, is het eigenlijk een analoog van deze vitamine die zijn functionaliteit mist.

Nu je weet welke de ideale voedingsmiddelen zijn om bloedarmoede bij kinderen te bestrijden, is het tijd om ze op je gezinstafel op te nemen. Kook ze op verschillende manieren en meng ze met die voedingsmiddelen die je kleintjes het lekkerst vinden! Wellicht ook interessant voor jou

IJzer is belangrijk in de voeding van een baby
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
IJzer is belangrijk in de voeding van een baby

IJzer is belangrijk in het voedingspatroon van een baby. Dit komt omdat bepaalde ziekten kan voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloedarmoede.

   • Allali, S; Brousse, V; Sacri, A; Chalumeau, M; de Montalembert, M (2017) Anemia in children: prevalence, causes, diagnostic work-up, and long-term consequences. Expert Rev Hematol, 10(11): 1023-28. 
  • Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad y AESAN. Base de Datos Española de Composición de los alimentos (BEDCA). Disponible en: https://www.bedca.net/bdpub/index.php 
  • Sun, J; Zhang, L; Cui, J; Li, S; Lu, H; Zhang, Y et al (2018) Effect of dietary intervention treatment on children with iron deficiency anemia in China: a meta-analysis. Lipids Helath Dis, 17(1): 108.
  • Chandra, J; Jain, V;  Narayan, S; Sharma, S; Singh, V; K Kapoor, A; Batra, S (2002) Folate and cobalamin deficiency in megaloblastic anemia in children. Indian Pediatr, 39(5): 453-7.
  • Wang, M (2016) Iron Deficiency and Other Types of Anemia in Infants and Children. Am Fam Physician, 93(4): 270-8. 
  • AESAN. (2019) Recomendaciones de pescado por presencia de mercurio.