4 heerlijke recepten met spinazie

4 heerlijke recepten met spinazie

Laatste update: 24 juni, 2018

Kinderen groenten laten eten kan een moeilijke opgave zijn voor ouders. Maar er bestaan trucjes om kinderen groene groenten te laten eten en er zelfs van te genieten. Hoe vraag je je af? Bekijk deze heerlijke recepten met spinazie om enkele ideeën op te doen.

Het is algemeen bekent dat kinderen hun neus ophalen voor groenten. En vele ouders maken zich zorgen over de invloed hiervan op de gezondheid van hun kinderen.

Aan de ene kant weigeren kinderen hun groenten te eten vanwege van de smaak, aan de andere kant vanwege het uiterlijk. Wat de reden ook mag zijn, kinderen eten doorgaans met tegenzin hun groene groenten.

Eigenlijk is er een logische verklaring hiervoor. Zowel kinderen als volwassenen voelen zich aangetrokken tot bepaalde smaken, in het bijzonder zoete smaken.

Instinctief weigeren we bittere smaken, zoals bepaalde groene groenten. Dit heeft namelijk te maken met een verdedigingsmechanisme uit onze kindertijd dat bitterheid in verband brengt met ‘vergif’.

Er zijn echter manieren om deze situatie te doen keren. Een van de beste manieren is om groenten te gebruiken in heerlijke en makkelijke recepten. Hieronder vindt je enkele heerlijke recepten met spinazie.

4 heerlijke recepten met spinazie

Onze ervaring met voeding gaat niet alleen om de smaak en de geur. Andere zintuigen spelen hier ook een rol in. Het zicht is ongetwijfeld een van de meest belangrijke.

Anders gezegd zullen dezelfde ingrediënten die op een nieuwe manier gepresenteerd worden vaak veel aantrekkelijker lijken. 

Dat is namelijk wat deze heerlijke recepten met spinazie doen. Het idee is om deze groente te bereiden op een nieuwe en boeiende manier. Daarnaast helpt het ook om je kinderen te betrekken bij het proces van het bereiden van de maaltijd.

1. Spinazie beignets

 • Ten eerste kook je de gehakte spinazie. Laat de groenten uitlekken in een vergiet en knijp het water eruit.
 • Ten tweede meng je 2 eieren met 56 gram bloem en 60 ml melk. Kruid alles naar smaak met zout en peper en meng alles door elkaar.
 • Ten slotte vorm je kleine beignets van het mengsel. Frituur ze in olie in een braadpan tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.

Je kunt de beignets koud of warm serveren en ze gaan goed samen met elk sausje. 

Instinctief weigeren we bittere smaken, zoals bepaalde groene groenten.

2. Spinazie gnocchi

Iedereen vindt gnocchi lekker. Dit traditionele en vrolijke Italiaanse gerecht is een ideale manier om meer groenten toe te voegen aan de voeding van je kind zonder dat hij het beseft. Bovendien zal de groene kleur van de spinazie de gnocchi er aantrekkelijker doen uitzien.

Recepten met spinazie: gnocchi
 • Om dit heerlijk recept met spinazie te maken moet je de spinazie eerst koken, laten uitlekken en de dan kruiden (gebruik ongeveer 500 gram). Mix de spinazie in een blender tot een pasta.
 • Vervolgens kook je 1 kilogram aardappelen (liefst met schil om de voedingsstoffen te bewaren), schil ze en maak er puree van.
 • Wanneer de aardappelpuree klaar is, meng je het met de spinazie pasta en voeg je 140 gram bloem toe. Meng het en maak er een zacht deeg van.
 • Ten slotte vorm je kleine deegballetjes om de gnocchi te maken en kook je de gnocchi zoals je het normaal kookt.

Je kinderen zullen dit beslist lekker vinden!

3. Gehaktballetjes met spinazie

Dit is een van de lekkerste recepten met spinazie en ook een van de meest eenvoudige. Kinderen kunnen helpen om de gehaktballetjes te bereiden. 

 • Meng ongeveer 400 gram gehakt met gesneden spinazie in een kom. Je kunt de groene groenten snijden met de hand of een blender gebruiken.
 • Doe een ei in de kom en klop het lichtjes los.
 • Laat 2 sneetjes brood (zonder harde korst) weken in een kom met melk. Wanneer het brood de melk heeft opgezogen, doe het dan in de kom met de spinazie en het gehakt.
 • Meng alles goed door elkaar en rol er dan gehaktballetjes van.
 • Dompel de balletjes in de bloem, vervolgens in een geklopt ei en verder in broodkruim. Ten slotte frituur je de balletjes.
 • Je kunt de gehaktballetjes ook koken op een laag vuur met wat groentebouillon.

Je kunt naar smaak de bijgerechten (zoals rijst) en soorten sauzen kiezen.

Nog een andere tip:  als je liever wit vlees wilt, kun je hetzelfde recept volgen om gehaktballetjes met kip en spinazie te maken. Dat zal beslist een succes zijn!

Recepten met spinazie: gehaktballen

4. Pasta met spinaziepesto

Je kind zal zeker van dit geweldige recept met spinazie houden. Waarom? Omdat alle kinderen pasta lekker vinden. Probeer het met deze overheerlijke saus. Je kinderen zullen niet eens merken dat ze groenten aan het eten zijn.

Dit is hoe je het maakt. In plaats van traditionele pesto te maken met basilicum, maak je hem deze keer met spinazie.

 • Eerst kook je ongeveer 200 gram verse spinazie. Meng het vervolgens met 30 gram walnoten, 30 gram gepelde amandelen, 60 gram Parmezaanse kaas en 1 tl citroensap in de blender.
 • Als alles door elkaar gemengd is om de pesto te maken, kruid je het naar smaak.
 • Kook een pasta naar keuze en meng de pesto erdoor.  Klaar! Een makkelijk en voedzame maaltijd om samen met je kinderen van te genieten.

Ofschoon deze recepten spinazie gebruiken, kun je ze ook uitproberen met andere groenten. Het belangrijkste is om te variëren en voedingswaarde toe te voegen aan de voeding van je kind.

Ook kun je jouw kinderen betrekken in het bereiden van deze heerlijke recepten met spinazie (altijd onder toezicht uiteraard). Dit is een ideale manier om tijd met elkaar door te brengen


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Recomendaciones de consumo para la población infantil por la presencia de nitratos en hortalizas de hoja.
 • Federación Española de la Nutrición. Espinacas.
 • Lind MV., Larnkjaer A., Molgaard C., Michaelsen KF., Dietary protein intake and quality in early life: impact on growth and obesity. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2017. 20 (1): 71-76.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.