Fantastische momenten die jullie alleen met elkaar doorbrengen

Fantastische momenten die jullie alleen met elkaar doorbrengen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 10 april, 2018

Moeders brengen vele uren alleen met hun kind door. Dit zijn fantastische momenten die heel kwetsbaar en intiem zijn. Ze hebben allerlei emoties, sensaties en soorten verbondenheid tot gevolg. Deze band speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het kind. Bovendien verandert het leven van de moeder hierdoor aanzienlijk.

Deze magische verandering blijft vaak onbesproken. Het moederschep omhelst vele zaken en een daarvan is dat een vrouw haar autonomie en vrijheid (een beetje) moet opgeven. Er op uit gaan met vrienden of met haar partner wordt een stuk moeilijker.

We moeten echter altijd kunnen beslissen of we van een moment alleen willen genieten of dat we sociaal willen zijn. Men moet altijd de mogelijkheid hebben om tijd of ervaringen met dierbaren te delen.

Nu is eenzaamheid iets geworden dat je deelt. En dit zal gedurende een lange periode zo blijven. Jullie twee zullen veel langer dan negen maanden in hetzelfde lichaam doorbrengen. Je baby zal dicht bij je moeten zijn om te overleven en om zich gelukkig en veilig te kunnen voelen.

Je zal midden in de nacht wakker worden en uit het raam staren. Iedereen zal slapen behalve jij, terwijl je de baby in je armen houdt.

Dit zijn magische en zeer stille, fantastische momenten. Je zal je bewust worden van alles dat in je leven veranderd is.

Je zal niet langer bang zijn om alleen te zijn, want je zal je kleintje altijd aan je zijde hebben. Langzaam zal je hem of haar zien opgroeien tot een sterk persoon.

De fantastische momenten die je samen deelt zijn enorm belangrijk voor je baby

De fantastische momenten die je samen deelt zijn enorm belangrijk voor je baby

Het is interessant om te zien hoe in de laatste paar jaren nieuwe wetenschapsgebieden zich bezig beginnen te houden met het bestuderen van baby’s. Naast kindergeneeskunde bestaan er nu ook uitgebreide bibliografieën over het ouderschap en is er een tak in de antropologie die op baby’s gericht is.

Dus wat heeft antropologie ons te bieden als we te weten willen komen wat het beste is voor onze kinderen? Wel, deze wetenschap analyseert menselijke wezens, zowel vanuit een cultureel standpunt als vanuit de biologie als resultaat van de evolutie.

Antropologen zoals James McKenna herinneren ons eraan dat baby’s zoogdieren zijn. En net als voor elk zoogdier dat geboren wordt is de nabijheid van de moeder het allerbelangrijkste.

De nabijheid van de moeder

De baby slaapt alleen maar in jouw armen

Veel ouders klagen over het feit dat hun baby’s niet alleen in het wiegje kunnen slapen. Ze vallen alleen maar in slaap als ze gewiegd worden in de armen van een van de ouders. Soms gebeurt het ook dat ze in het bed van hun ouders in slaap vallen.

Antropologen beschouwen dit niet als een probleem. Ze herinneren ons eraan dat baby’s een cruciaal overlevingsinstinct hebben. Ze beschouwen het als een bedreiging als ze niet dicht bij de huid van mama zijn. Dat is de reden waarom ze zich bang en kwetsbaar voelen wanneer ze alleen zijn.

Dit is niet meer dan normaal. Beetje bij beetje zullen hun hersenen en zenuwstelsel nieuwe verbindingen maken en zich ontwikkelen. Uiteindelijk zullen al deze angsten overwonnen worden. Er komt een dag dat ze liever in hun eigen bedje zullen liggen. Ze zullen niet langer jouw aanwezigheid nodig hebben om zich veilig te voelen.

Maar tot die dag is de beste remedie voor de hand liggend: liefde en aandacht geven.

Je vindt het niet erg om je privacy en onafhankelijkheid op te geven

Sommige mensen zeggen misschien dat je je baby ‘verwent’. Misschien zeggen ze zelfs dat samen slapen ervoor zal zorgen dat je kind onzeker zal zijn. Of dat het voortdurend reageren op het gehuil ertoe zal leiden dat ze voortdurend afhankelijk zullen blijven.

Ongeacht wat de mensen zeggen moet je het volgende in gedachten houden:

  • De wetenschap heeft in het verleden al meermaals verkeerde ideeën naar voren gebracht. Denk maar aan de Estivill Methode die tot enkele jaren terug zo opgehemeld werd.
  • Ouders moeten leren om hun instincten te vertrouwen. Raadpleeg altijd je kinderarts wanneer je twijfelt. Niemand heeft echter het recht om te oordelen over hoe jij jouw kinderen opvoedt.

Het is zalig om deze fantastische momenten met de baby alleen door te brengen. We voelen de ademhaling en zien hoe het kleine wezentje in slaap valt tegen onze borst. We maken ons niet langer druk over het vroege tijdstip. Het enige van belang is het welzijn van onze kinderen en dat ze niets tekortkomen.

Fantastische momenten met je baby

De fantastische momenten dat we alleen met onze baby kunnen doorbrengen gaan snel voorbij: geniet er dus van!

Ongeacht of we dit nu willen of niet, maar er komt een tijd dat deze magische intimiteit in een andere fase zal overgaan.

Nadat ze hun eerste stapjes hebben gezet en de eerste woordjes hebben gesproken komen de jaren van nieuwsgierigheid. In deze periode willen ze alles ervaren en aanraken. En op een dag zullen ze uit je armen springen om met hun vriendjes te gaan spelen en de wijde wereld te ontdekken.

Kinderen worden snel groot maar deze fantastische momenten zullen je altijd bijblijven.

Aarzel daarom niet en geniet van elke seconde en elke ademhaling die je alleen met je baby kunt delen.

Al deze fantastische momenten zullen ongetwijfeld hun sporen achterlaten. Prachtige herinneringen in je hart en steunpilaren van veiligheid, vertrouwen en liefde in de hersenen van je kinderen. Dit zal het hen mogelijk maken om tot gezonde, gelukkige en sterke mensen te evolueren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.