Kan duimzuigen goed zijn voor de gezondheid van je kind?

Kan duimzuigen goed zijn voor de gezondheid van je kind?
Eva Maria Rodriguez Diego

Geschreven en geverifieerd door de professionele schrijver en specialist in lichamelijke opvoeding Eva Maria Rodriguez Diego.

Laatste update: 22 december, 2022

Duimzuigen is een gewoonte waar kinderen mee zouden moeten stoppen als ze ouder worden. Zo kunnen ze problemen zoals gehemelte-defecten te vermijden. Een nieuw onderzoek heeft echter uitgewezen dat deze gewoonte een onverwachts voordeel heeft.

Kinderen die duimzuigen of op hun nagels bijten hebben minder kans om een allergie te ontwikkelen als ze ouder worden.

De onderzoekers achter deze studie suggereren door op je duim te zuigen en nagels te bijten kinderen blootgesteld worden aan meer microben. Dit beïnvloedt hun immuunsysteem en maakt hen minder vatbaar voor allergieën.

Het onderzoek was uitgevoerd door onderzoekers van de University of Otago in Dunedin, Nieuw-Zeeland, en staat in het blad Pediatrics.

Resultaten ondersteunen de ‘hygiëne hypothese’

Het onderzoek gebruikte gegevens van een langdurig, multidisciplinair onderzoek waarbij 1000 mensen gevolgd werden. De onderzoekers gebruikten priktesten op deelnemers toen ze 13 jaar waren, en nog eens toen zij 32 jaar waren.

Deze test geeft een positief resultaat als de huid gevoelig is voor minstens één allergeen. Het laat zien of de persoon een hogere kans heeft om een allergie te ontwikkelen voor de bron van dat allergeen. Dit kunnen katten, honden, paarden, gras, huis- en stofmijt, schimmels, enzovoorts zijn.

 
Duimzuigen

Het resultaat op 13-jarige leeftijd liet zien dat slechts 38 procent van de deelnemers, die aan hun duim hadden gezogen of nagels hadden gebeten, positief testte voor minstens één allergeen. Deelnemers die in hun jeugd geen van deze gewoonten hadden, testten 49 procent positief.

De resultaten waren zelfs nog opvallender voor de deelnemers die als baby op hun duim hadden gezogen. Slechts 32 procent van hen hadden een positief resultaat bij de priktest.

De relatie werd nog sterker op 32-jarige leeftijd. Vooral toen onderzoekers rekening hielden met andere factoren die een allergie konden beïnvloeden. Bijvoorbeeld geslacht, familiegeschiedenis van allergieën, het hebben van een huisdier als kind, roken en borstvoeding.

Gezien deze ontdekkingen lijkt het erop dat duimzuigen niets is om je zorgen over te maken bij jonge kinderen. In ieder geval niet vanuit een hygiënisch standpunt gezien.

Volgens de onderzoekers ondersteunen de resultaten de hygiënehypothese, die stelt dat blootstelling aan microben tijdens de jeugd het risico om een allergie te ontwikkelen verkleint.

Nagelbijten

Duimzuigen is een kindergewoonte om achter te laten

Ook al kan het helpen om allergieën te voorkomen, kinderen die duimzuigen of nagelbijten kunnen beter proberen om te stoppen. Het kan leiden tot andere grote consequenties.

Het is normaal voor baby’s om op hun duim te zuigen. Maar dit kan het leiden tot misvorming van het gehemelte als de gewoonte aanhoudt tot na de leeftijd van drie jaar. Dit kan meerdere problemen veroorzaken, zoals spraakproblemen. Misvormingen in het gezicht zijn ook een mogelijkheid, samen met problemen met eten.

Daarbij kan het leiden tot veranderingen aan de duim zelf, zoals eelt, eczeem en misvormingen. Duimzuigen vergroot ook het risico op vergiftiging en infecties.

Na de leeftijd van drie bewegen kinderen zich vrijer. Dit betekent dat ze hun handen op plaatsen (en in stoffen) kunnen krijgen wat ze voorheen niet konden.

Tot slot, omdat de gewoonte afgewezen wordt door de samenleving kan het ook leiden tot emotionele problemen.

Probeer ook nagelbijten te vermijden. Behalve dat het de kans op infecties vergroot als de kinderen ouder worden, wordt het ook gelinkt met andere risico’s, zoals ontstekingen, wratten en tandproblemen.

Het kan ook moeilijk zijn voor kinderen om alledaagse taken uit te voeren als ze hun nagels eraf gekauwd hebben. En, nogmaals, deze gewoonte kan tot emotionele problemen leiden omdat anderen erop neerkijken.  


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.