Tips voor borstvoeding na een keizersnede

Tips voor borstvoeding na een keizersnede
Nelton Ramos

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 29 april, 2018

“We zullen een keizersnede moeten doen” – geen enkele moeder in spe wordt blij van deze woorden. Een baby krijgen is iets dat de meeste vrouwen volledig en bewust willen ervaren. We willen persen en zodoende ons kleintje zelf op de wereld zetten.

Maar soms is er geen andere manier. Ten slotte wil elke moeder het beste voor haar baby, namelijk dat hij gezond is.

Hoewel een keizersnede op het eerste gezicht een makkelijke optie lijkt, is er voor vele vrouwen een addertje onder het gras: borstvoeding geven.  Wanneer een vrouw bevalt via een keizersnede schijnt het langer te duren voor haar melk op gang komt. Volgens specialisten is dit niet te wijten aan de keizersnede zelf maar eerder aan de ziekenhuispraktijken die hiermee gepaard gaan.

Borstvoeding na een keizersnede

De eerste factor die een moeder’s vermogen beïnvloedt om te beginnen met borstvoeding is dat ze wordt gescheiden van haar baby. Tot op de dag van vandaag worden moeders na een keizersnede gescheiden van hun baby’s, vaak voor lange periodes. Dit betekent dat het vroege moeder-kind contact ontbreekt en de borstvoeding bemoeilijkt wordt.  Maar waarom?

Ongeveer 2 uren na hun geboorte worden baby’s lethargisch. Het beste om dan te doen is om hen borstvoeding te geven en hen vervolgens diep laten slapen. Vanaf het eerste moment zal het kind leren hoe het moet aanleggen en voeden.

Echter wanneer de baby gaat slapen zonder gevoed te zijn, zullen ze waarschijnlijk langer slapen. Als ze dan ontwaken lijken ze rusteloos. Ze hebben namelijk iets gemist dat volgens hun instincten vitaal is, zelfs als ze niet precies weten wat.

Flesvoeding baby

Sommige ziekenhuizen opteren daarom voor flessenvoeding na een geboorte met keizersnede. Dit kan echter later wel leiden tot problemen met het geven van borstvoeding. Het aanleggen vergt namelijk veel meer moeite dan het zuigen aan een plastic speen van een fles.

De beperkte beweeglijkheid van een moeder na de operatie kan ook voor problemen zorgen. Een keizersnede is een operatie en laat een wond achter die tijd nodig heeft om te helen. Dit bemoeilijkt het vinden van een juiste houding om borstvoeding te geven.

Welke tips helpen bij borstvoeding na een keizersnede?

De moedermelk komt normaal op gang binnen 30 tot 72 uren na de geboorte. Dit is onafhankelijk van of deze nu natuurlijk, opgewekt of met een keizersnede was. Dit is een fysiologisch proces dat begint met de nageboorte. Het progesterongehalte daalt terwijl het gehalte prolactine, een hormoon dat zorgt voor de moedermelkproductie, stijgt.

Het is niet gebruikelijk dat vrouwen geen moedermelk produceren na de bevalling. Integendeel, slechts 1% van de vrouwen heeft een lage melkproductie. Dus of je nu bevallen bent met keizersnede of niet, of zelfs als je kind huilt, wil dit niet zeggen dat je melk niet naar behoren vloeit. Vele vrouwen geloven wanneer hun kind huilt tijdens het voeden dat hij niet genoeg melk binnen heeft gekregen of hongerig is.  Dit is niet altijd het geval.

Borstvoeding na een keizersnede

Tips voor borstvoeding na een keizersnede:

  • Het belangrijkste is om je baby zo snel mogelijk aan te leggen na de geboorte.  Er zijn borstvoedingskussens die je hierbij kunnen helpen zonder druk uit te voeren op de plaats van de keizersnede. Er zijn ook bepaalde houdingen die borstvoeding na de keizersnede makkelijker kunnen maken. Vraag advies aan je arts. Wanneer je baby zuigt, kan dat helpen om je melk op gang te brengen.
  • Laat je baby zuigen wanneer hij maar wil tot je melk rijkelijk vloeit.
  • Als het kan, vraag dan om niet gescheiden te worden van je baby na de operatie. Probeer de verpleegsters te overtuigen om je kind aan de vader te geven.  Hij kan dan huid-op-huid contact gebruiken om je baby warm te houden.  Op die manier hoeft je baby zelf geen energie te verspillen aan het reguleren van zijn lichaamstemperatuur. Dit betekent dat je baby dicht bij jou kan blijven vanaf het begin.
  • Wanneer je pijn hebt, kun je pijnstillers nemen. Jouw arts kan je een voorschrift geven dat geschikt is voor tijdens de borstvoeding.  Pijn kan er namelijk voor zorgen dat je melk niet goed op gang komt.
  • Probeer kalm te blijven en te ontspannen. Vermoeidheid en stress zijn van invloed op de melkproductie.

Het feit dat je een keizersnede hebt gehad wil dit niet zeggen dat je geen borstvoeding kan geven aan je baby.  Zoals we gezien hebben zijn er vele factoren die borstvoeding kunnen bemoeilijken na een keizersnede, maar voor alles is een oplossing.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Olza, I. Lactancia después de la cesárea. Hospital de Puerta de Hierro Majadahonda, Madrid. [Documento en línea].
  • Perez-Escamilla, R et al. The Association Between Cesarean Delivery and BreastFeeding Outcomes among Mexican Women. Am J Public Health. June 1996. 86 (6): 832-836.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.