Wat zijn de beste voedingsmiddelen voor kinderen?

Gezonde eetgewoonten worden bijgebracht in de kindertijd. Met dat in gedachten willen we je vertellen over de beste voeding voor kinderen.
Wat zijn de beste voedingsmiddelen voor kinderen?

Laatste update: 03 september, 2021

We gaan je alles vertellen over de beste voedingsmiddelen voor kinderen en hoe ze in hun normale dieet kunnen worden opgenomen. Het zijn allemaal producten van hoge voedingskwaliteit en leveren essentiële stoffen voor het goed functioneren van het lichaam.

Je moet weten dat variatie een van de fundamentele pijlers van een gezond voedingspatroon is. Met dit in gedachten is het het beste om menu’s te bereiden met allerlei soorten voedsel om het repertoire aan voedingsstoffen te vergroten. Onthoud dat het het beste is om altijd voor verse producten te kiezen en ultraverwerkte producten te vermijden.

Dus als je het dieet van je kinderen wilt verbeteren, lees dan de volgende aanbevelingen aandachtig door.

Beste voedingsmiddelen voor kinderen: groenten

Net als bij de rest van plantaardig voedsel, zijn groenten rijk aan vitamines, mineralen en fytonutriënten. Al deze componenten zijn essentieel voor het goed functioneren van ons organisme.

Onder de eigenschappen valt hun antioxiderende kracht op, wat de eliminatie van giftige afvalstoffen uit de cellen bevordert. Wanneer deze stoffen niet correct worden geëlimineerd, hopen ze zich op en versnellen ze de weefselveroudering (Engelse link). Dit kan op den duur leiden tot verschillende ziekten.

Het is belangrijk om te weten dat goede eetgewoonten in de eerste levensjaren worden bijgebracht. Daarom is het essentieel dat groenten vaak op het bord van je kind verschijnen. Bij herhaalde blootstelling wennen kinderen aan hun organoleptische eigenschappen en accepteren ze deze geleidelijk.

Binnen deze groep voedingsmiddelen benadrukken we broccoli, bloemkool en die met een intens rode kleur, zoals zoete paprika.

Fruit

Een baby die vers fruit eet.

Net als groenten, bevat fruit ook een groot aantal vitamines en antioxidanten. De voedingskwaliteit van groenten is echter veel beter.

Een van de grootste voordelen van deze voedingsmiddelen is dat ze een hoge waterconcentratie hebben, wat helpt om de hydratatie op peil te houden. Dit is vooral belangrijk tijdens de warme maanden van het jaar, wanneer het verlies van lichaamsvocht door zweten toeneemt.

Bij het consumeren van fruit is het belangrijk om voorrang te geven aan vezels boven sap, omdat in dit laatste alle suiker (of fructose) geconcentreerd is. Om deze reden is het beter om de vrucht in zijn geheel of in stukjes aan te bieden om alle eigenschappen optimaal te benutten.

Een belangrijke tip is om te proberen rode of exotische soorten aan te bieden of die met een hoog watergehalte, zoals meloen en watermeloen.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn een nogal verwaarloosde voedingsgroep in de voeding van kinderen. Deze producten zijn een bron van een grote hoeveelheid plantaardig eiwit, maar ze bevatten ook vezels en verschillende essentiële mineralen.

Hoewel vertering ervan niet altijd gemakkelijk is, is het belangrijk om ze minstens een paar keer per week te consumeren.

Granen

Granen zijn zeer gezonde en voedzame voedingsmiddelen om op te nemen in het dieet van kinderen. Toch hoeven ze niet allemaal in dezelfde verhouding te verschijnen en is het altijd beter om voor volkoren granen te kiezen. Deze laatste hebben de bijzonderheid dat ze een groot deel van hun vezels behouden.

Het is belangrijk om de inname van geraffineerde granen of die met toegevoegde suikers te beperken. Dit zijn degenen die we het meest vinden in de grote commerciële winkels, maar het zijn niet de meest geschikte alternatieven.

Als je granen aan de familietafel wilt toevoegen, probeer dan havermout, de beste ontbijtgranen van allemaal.

Beste voedingsmiddelen voor kinderen: zuivel

Deze voedingsgroep verdient een speciale vermelding, omdat het een enorme bron van eiwitten is. Het is belangrijk om ze altijd heel aan te bieden, omdat de meeste vitamines in het vet zijn opgelost.

Naast melk zijn gefermenteerde varianten zoals yoghurt en kefir uitstekende voeding. Beide bevatten probiotica, micro-organismen die de darmgezondheid van kinderen (Engelse link) kunnen verbeteren.

Vlees en vis

Een peuter die citroen op zijn vis doet.

Zowel vlees als vis zouden centraal moeten staan in de meeste maaltijden, omdat het qua voedingswaarde rijk voedsel is.

Net als groenten concentreren ze eiwitten met een hoge biologische waarde, die onmisbaar zijn voor de ontwikkeling van de weefsels en spieren van het kind.

Het is belangrijk om kwaliteitsvoedsel in het dieet van je kind op te nemen

Bij het plannen van het dieet van je kind is het belangrijk dat je de consumptie van vers voedsel bevordert en ultrabewerkte voedingsmiddelen vermijdt.

Zo zorg je voor de aanvoer van essentiële voedingsstoffen voor een goede groei en ontwikkeling. Daarnaast verklein je de kans op het krijgen van bepaalde chronische en complexe ziekten, zoals obesitas en diabetes. Wellicht ook interessant voor jou

Wat te doen als je kinderen niet willen eten
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat te doen als je kinderen niet willen eten

Het kan heel moeilijk zijn om te proberen te achterhalen waarom onze kinderen niet willen eten. Ze zijn misschien ziek of het kan een gedragsproble...  • Liguori I, Russo G, Curcio F, et al. Oxidative stress, aging, and diseases. Clin Interv Aging. 2018 Apr 26;13:757-772. doi: 10.2147/CIA.S158513. PMID: 29731617; PMCID: PMC5927356.
  • Wojtyniak K, Szajewska H. Systematic review: probiotics for functional constipation in children. Eur J Pediatr. 2017 Sep;176(9):1155-1162. doi: 10.1007/s00431-017-2972-2. Epub 2017 Aug 1. PMID: 28762070; PMCID: PMC5563334.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.