Hoe voeding invloed op schoolprestaties heeft

Veel studies geven aan hoe voeding de schoolprestaties beïnvloedt. Weet je zeker dat je kinderen alles eten wat hun hersenen nodig hebben?
Hoe voeding invloed op schoolprestaties heeft
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 oktober, 2019

Is je kind gedemotiveerd, heeft hij moeite om zich te concentreren of is hij in het algemeen niet geïnteresseerd in school? Misschien wil je een kijkje nemen naar wat hij of zij eet. Voeding heeft namelijk meer invloed op schoolprestaties dan je zou denken.

Tijdens het schooljaar besteden we speciale aandacht aan zaken als slaapgewoonten en de balans tussen spelen en studeren, enz. Besteden we echter dezelfde aandacht aan wat onze kinderen eten? Als je je bewust was van de grote impact die voeding heeft op de schoolprestaties van je kind, dan zou je er misschien mee beginnen.

Het menselijk brein blijft een groot raadsel. Dit orgaan is de centrale computer die al onze functies bestuurt en 2% van onze totale lichaamsmassa vertegenwoordigt.

Het brein bestaat uit 100 miljard zenuwcellen en 1000 miljard neurale verbindingen, die allemaal op onze cognitieve capaciteit reageren. De ontwikkeling van de hersenen begint tijdens de eerste stadia van de zwangerschap en 90% van de groei van de hersenen vindt plaats voor de leeftijd van 6 jaar.

Veel factoren komen samen om de hersenen correct te laten ontwikkelen. Het is echter ook een feit dat goede voeding de optimale opname van voedingsstoffen kan bevorderen. Tegelijkertijd heeft het invloed op onder andere:

 • Taalontwikkeling
 • Geheugen
 • Psychomotorische vaardigheden
 • Aandacht
 • Zelfs stemming

Het is daarom geen verrassing dat talloze onderzoeken hebben geprobeerd te bepalen welk voedsel het beste is voor een gezonde cognitieve ontwikkeling, vooral voor kinderen.

Eén studie in Spanje heeft zelfs meer dan 1.300 kinderen tussen de 10 en 14 jaar bestudeerd. De onderzoekers ontdekten dat het mediterrane dieet de academische resultaten verbetert.

Wat moeten we nog meer weten over hoe voeding de schoolprestaties van kinderen beïnvloedt?

De voedingsstoffen die onze kinderen nodig hebben

Als we het hebben over hoe voeding de schoolprestaties beïnvloedt, dan kunnen we niet vergeten dat de hersenen voortdurend nieuwe neuronen genereren. Deze activiteit neemt 20% van het energieverbruik van een kind in beslag. Een dieet dat hen de voedingsstoffen levert die ze nodig hebben, is een essentieel onderdeel van hun gezonde ontwikkeling.

Omega 3 en 6 voor goede neurale verbindingen

Over het algemeen bevat blauwvis omega 3-vetzuren (DHA) die nodig zijn voor de hersenen om de elektrische impulsen die het genereert, over te dragen.

Ze vergemakkelijken ook neurale verbindingen en hebben te maken met de processen van leren en geheugen. Je kunt ze onder andere vinden in:

 • Zalm
 • Ansjovis
 • Sardines
 • Walnoten
 • Chiazaad

Voeding en de invloed op schoolprestaties: koolhydraten voor energie

Spaghetti met broccoli

Koolhydraten zijn als brandstof voor de hersenen en leveren energie wanneer ze worden omgezet in suiker. Wees echter voorzichtig, het belangrijkste zijn de langzaam absorberende koolhydraten. Deze geven ons een constante glucoseaanvoer. Langzaam absorberende koolhydraten zijn bijvoorbeeld volkoren granen, pasta en aardappelen.

In dezelfde zin is het belangrijk om geraffineerde suikers te vermijden. De energie die ze leveren is onmiddellijk, maar duurt zeer kort. Ze creëren daardoor een snelle energiestoot, gevolgd door een crash, wat niet goed is voor ons lichaam.

De hersenen van kinderen hebben nog niet de mogelijkheid om optimale koolhydratenreserves aan te maken. Dat is de reden dat het belangrijk is om hen een constante hoeveelheid voedsel te geven die glucose biedt.

Voeding en de invloed op schoolprestaties: serotonine voor welzijn

Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat serotonine kan produceren. Dit is de stof die verantwoordelijk is voor ons gevoel van welzijn, concentratie en humeur. Je kunt het vinden in:

 • Eieren
 • Vlees en vis
 • Zonnebloempitten
 • Chocolade (hoe zuiverder hoe beter)
 • Kurkuma

Choline voor sterke neuronen

Neurotransmitters zijn verantwoordelijk voor het doorgeven van informatie van het ene neuron naar het andere. Hiervoor hebben we vitamines B nodig, zoals choline, die in eieren voorkomt. Je kunt ook choline in noten en melk vinden.

Vetzuren voor meer behendige neuronen

Noten, avocado en olijfolie bevatten mono-verzadigde en poly-verzadigde vetten. Deze stoffen stimuleren namelijk het geheugen en helpen neurale functies efficiënter te maken. Ze zijn perfect als gezonde snacks of voorgerechten in een dieet dat bijdraagt aan een schoolprestatie

“Blauwvis bevat omega 3-vetzuren (DHA) die nodig zijn voor de hersenen om de elektrische impulsen die het genereert, over te dragen.”

Calcium voor ontspanning

Calcium heeft een directe relatie met zenuwimpulsen. Een tekort aan calcium kan leiden tot hyperactiviteit of, integendeel, vermoeidheid veroorzaken. Het is niet alleen onmisbaar voor gezonde botten, maar helpt ook de hersenen.

Calcium stelt kinderen in staat om zich meer te concentreren en te voorkomen dat ze in dalen van stress vallen. Sesamzaad is bijvoorbeeld een rijke bron van calcium, net als walnoten, bladgroenten en melk.

Eiwitten en ijzer voor mentale behendigheid

Vlees is niet de enige bron van eiwitten en ijzer. Peulvruchten bevatten ook grote hoeveelheden van beide. In peulvruchten vinden we alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de hersenen om nieuwe neuronen te produceren en voor zuurstof om elke zenuwcel te bereiken.

Mentale behendigheid en intellectuele prestaties hebben te maken met een juiste inname van zowel ijzer als eiwit.

Vitaminen en mineralen tegen neurale degeneratie

Meisje eet een banaan

Kalium, magnesium en lycopeen zijn een grote hulp bij het beschermen van de hersenen tegen celschade. De antioxidanten die we vinden in bessen, bananen en tomaten zijn onze bondgenoten tegen de veroudering van onze cellen.

Laatste aanbevelingen over hoe voeding invloed heeft op de schoolprestaties

Vermijd koste wat het kost ultra bewerkte voedingsmiddelen om echt te zien hoeveel voeding de schoolprestaties beïnvloedt. Ze af en toe eten is geen probleem, maar ze zouden niet de basis moeten zijn van het dieet van onze kinderen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen ultra bewerkte voedingsmiddelen ook kankerverwekkend zijn.

En ten slotte, zorg ervoor dat je kinderen voldoende water drinken. Uitdroging komt namelijk zeer vaak voor en kan gebrek aan aandacht, verwarring, geheugenverlies, vermoeidheid, spierzwakte en andere ernstige problemen veroorzaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.