4 calciumrijke recepten voor in het derde trimester

· 11 november 2018
De laatste periode van de zwangerschap komt eraan: je begint de gevolgen van vermoeidheid en gewichtstoename te voelen. Voeding wordt belangrijk om alle voedingsstoffen die jij en je baby nodig hebben te leveren.

Met deze calciumrijke recepten voor het derde trimester heb je een aantal recepten om uit te kiezen.

Wanneer de zevende maand van de zwangerschap begint bereikt de baby het laatste deel van zijn ontwikkeling. Ondertussen begint de vrouw vermoeid te raken door alle veranderingen die zich de laatste maanden voor hebben gedaan en door de toename van het gewicht van de buik.

Net als in de vorige maanden is het essentieel om je aan een gezond en gevarieerd dieet te houden. Het belangrijkste doel hiervan is om de brandstof te leveren die baby en moeder nodig hebben.

Calcium is zeer belangrijk tijdens deze periode. Het is nodig voor de vorming en gezondheid van de botten, maar ook voor het functioneren van de spieren, het brein en de bloedsomloop. Wat is de beste manier op dit op te nemen in je dieet?

4 calciumrijke recepten voor in het derde trimester

Voordat we de calciumrijke recepten die we voor je hebben noemen, is het belangrijk om op een rijtje te zetten welke voedingsstoffen calcium bevat. Zo weet je welke voedingsstoffen je aan je dieet kan toevoegen als je zelf wilt experimenteren:

  • Zuivelproducten
  • Eieren
  • Kip
  • Noten en zaden
  • Groene bladgroenten als sla, broccoli, kool, snijbiet, spinazie, enzovoorts
  • Fruit, waaronder sinaasappel, kiwi, vijgen en olijven.
  • Vis, vooral heek, zalm en tonijn.

Nu zullen we de recepten geven.

Als eerste hebben we een heerlijk toetje om je smaakpapillen op hol te laten slaan, gevolgd door zeer voedzame en gezonde opties voor jou en je baby.

1. Vlaai met extra calciumrijke ingrediënten

Vlaai met extra calciumrijke ingrediënten

Ingrediënten

  • 10 eieren
  • karamel
  • 200 gram suiker
  • 1 liter magere melk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 5 eetlepels magere melkpoeder

Bereiding

  • Doe als eerste de karamel in een kom.
  • Mix vervolgens de eieren, het suiker, de melk en de melkpoeder goed door elkaar en voeg daarna het vanille-extract toe.
  • Giet alles in de kom.
  • Kook de mix één uur op laag vuur in een waterbadje (au bain marie).
  • Snij in stukken en serveer. Je kan eventueel appelplakjes op de bovenkant leggen als decoratie.

2. Tonijn burrito’s

Ingrediënten

  • 1/2 wortel
  • 2 slablaadjes
  • 2 tarwetortilla’s
  • 1 blikje tonijn
  • 1 eetlepel mayonaise

Bereiding

  • Was en snij de sla.
  • Schil de wortel en snij het in kleine reepjes.
  • Warm de tortilla’s een paar minuten op in de pan.
  • Doe als laatste de mayonaise, sla, wortel en uitgelekte tonijn in de tortilla.
  • Vouw ten slotte de tortilla goed dicht en serveer.

Tip: je kan andere ingrediënten toevoegen als je dat wilt. Een paar voorbeelden zijn: tomaat, roomkaas, maïs, enz.

Calciumrijke recepten voor in het derde trimester zijn gunstig voor zowel de moeder als de baby. Ze voorzien de moeder ook van energie en kracht.

3. Kipschotel met kikkererwten

Ingrediënten

  • Zout
  • Peper
  • Koriander
  • 1 ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 kopje couscous
  • 2 gesneden tomaten
  • 1 blikje kikkererwten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/4 theelepel gemalen kaneel
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • Rozijnen
  • Kipfilet zonder vel (ongeveer 750 gram)

Bereiding

  • Kruid de kip met 1/4 theelepel peper en zout en bak het in een pan met een eetlepel olie op middel tot hoog vuur tot het goudbruin ziet. Doe het in een kom zodra het klaar is.
  • Voeg een half kopje water toe aan de pan en kook het twee minuten lang. Voeg daarna dit sap toe aan de kom met de kip.
  • Bak de gekruide ui in een pan met een eetlepel olie op middelhoog vuur. Doe de deksel er op, maar haal deze er af en toe af. Voeg na 6 minuten de knoflook, komijn en de kaneel toe en kook het nog een minuut.
  • Voeg dan de tomaat, kikkererwten en rozijnen toe en kook het op laag vuur.
  • Doe de kip met het sap samen met de tomaten weer terug in de pan. Kook het op laag vuur tot het vlees klaar is.
  • Serveer alles samen en geniet.

4. Geraspte snijbiet met rijst

Snijbonen met rijst

Ingrediënten

  • 2 kopjes water
  • 1 kopje rijst
  • 2 snufjes zout
  • 1/2 kop rijst
  • 2 knoflookteentjes
  • mozzarella
  • 500 gram snijbieten
  • 3 eetlepels olijfolie

Bereiding

  • Snij als eerste een knoflookteentje in kleine stukjes en bak het in een pan met een eetlepel olijfolie.
  • Voeg daarna na een paar minuten, als de knoflook een kleur krijgt, rijst, heet water en een eetlepel zout toe. Kook het 7 tot 8 minuten op hoog vuur en daarna 7 tot 8 minuten op laag vuur. Dek het vervolgens af met een doek.
  • Was de snijbieten en snij ze vervolgens in stukjes.
  • Bak het andere knoflookteentje in een pan met olie.
  • Voeg de snijbieten en wat zout toe zodra de olie heet is. Laat het vervolgens 5 minuten sudderen.
  • Spreidt een laagje rijst uit op een bakplaat en giet daarna de inhoud van de pan erop. Voeg ten slotte mozzarella toe.
  • Bak in de oven tot de kaas gesmolten en bruin is.

Wat is een betere manier om op de nieuwe komst van het gezin te wachten dan met lekkere en gezonde maaltijden?

Aarzel niet om naar hulp te vragen bij het koken van deze calciumrijke recepten voor in het derde trimester. Zowel jij en je kind zullen profiteren van de voedingsstoffen in deze maaltijden.