Gezonde snacks voor zwangere vrouwen

Gezonde snacks voor zwangere vrouwen

Laatste update: 25 mei, 2018

Bekijk, voordat je je toevlucht neemt tot lange en ingewikkelde recepten, de suggesties in het artikel van vandaag voor gezonde snacks voor zwangere vrouwen. Hier vind je eenvoudige opties om jezelf en je kleintje op de juiste manier te voeden. Gezonde voeding en gezonde gewoontes zijn een must tijdens de zwangerschap, voor je eigen welzijn en die van je baby.

Als je in verwachting bent en je bent bezorgd over je dieet, dan is dit het juiste moment om informatie te zoeken. Het binnen krijgen van de voedingsstoffen die jij en je baby nodig hebben, is fundamenteel tijdens de 40 weken durende zwangerschap.

Hieronder geven we je enkele suggesties voor eenvoudige en gezonde snacks voor zwangere vrouwen om tijdens je zwangerschap van te genieten. Ze zijn niet alleen voedzaam, maar ook heerlijk!

Laten we eerst je voedingsbehoeften tijdens de zwangerschap vaststellen en uitleggen. Om te beginnen is het belangrijk dat we een eeuwenoude mythe kwijtraken: zwangere vrouwen hoeven niet voor twee te eten.

Integendeel, toekomstige moeders moeten zich inspannen om een ​​volwaardig dieet te volgen op basis van bewezen concepten.

Als een vrouw aan het begin van haar zwangerschap een gezond gewicht heeft, dan is het niet nodig om haar calorie-inname te verhogen tot het tweede trimester.

Op dat moment zou ze ongeveer 300 calorieën moeten toevoegen aan haar dagelijkse inname. Tot slot, tijdens haar derde trimester, kan ze in totaal ongeveer 450 calorieën toevoegen aan haar eerste dagelijkse dieet.

Welke voedingsstoffen heeft een zwangere vrouw nodig? De belangrijkste zijn vitamines en mineralen, zoals vitamine B en C, foliumzuur, calcium en ijzer.

Met dit alles in gedachten, is hier een lijst met gezonde snacks voor zwangere vrouwen om uit te kiezen tijdens de zwangerschap. We hopen dat je ervan geniet!

5 gezonde snacks voor zwangere vrouwen

1. Zelfgemaakte graanrepen

Graanrepen zijn een goede optie om koolhydraten in je dieet op te nemen. Ze zijn gezond en voedzaam. Als je je eigen graanrepen maakt, dan kun je elk fruit dat je lekker vindt toevoegen, zoals appels, aardbeien of abrikozen.

Zelfgemaakte graanrepen zijn gemakkelijk te bereiden:

  • Smelt 4 eetlepels boter in een kom.
  • Voeg 3 1/2 eetlepels honing en 2/3 kopje suiker toe.
  • Roer dan in 1/2 kopje haver, 2/3 kopje gesneden fruit en 1/4 kopje gepofte rijst.
  • Meng goed tot een homogene mix en plaats in een beboterde pan.
  • Laat afkoelen.
  • Snijd tot slot in reepjes en geniet ervan!
Graanrepen met aardbei

2. Havermout met gesneden banaan

Er zijn veel voordelen aan het eten van havermout. Naast het feit dat het een geweldige energiebron is, helpt het ook om slecht cholesterol te verminderen en obstipatie tijdens de zwangerschap te voorkomen.

Om deze stevige snack te bereiden, moet je de volgende stappen volgen:

  • Meng een 1/2 kop haver met een halve liter heet water in een kleine of middelgrote pan.
  • Verwarm het mengsel vervolgens op het vuur en roer constant totdat de ingrediënten volledig zijn gemengd.
  • Verwijder ten slotte de pan van het fornuis en laat het iets afkoelen voordat je de gesneden bananen toevoegt.

3. Fruitsalade

Dit is een van de gezondste snackopties en het is ook heel gemakkelijk om te bereiden. Het bevat veel vitamines, waardoor het een zeer aan te bevelen optie is tijdens de zwangerschap.

Het idee is om een ​​verscheidenheid aan gesneden vruchten te mixen. Het beste deel van fruitsalade is dat je het naar je eigen smaak kunt maken. Je kunt kiwi, banaan, sinaasappel, aardbei, perzik, peer, ananas of wat voor ander fruit dan ook toevoegen.

Een ander voordeel van fruitsalade is dat je het tot de volgende dag in de koelkast kunt laten staan.

 

Fruitsalade

4. Yoghurt en bessen

Zuivelproducten zijn een geweldige natuurlijke bron van calcium, een belangrijke voedingsstof tijdens de zwangerschap. Yoghurt met bessen is een van de meest populaire gezonde snacks voor zwangere vrouwen.

Kies gewoon je favoriete yoghurt smaak en roer er bosbessen, frambozen, gesneden aardbeien of andere vruchten die je lekker vindt doorheen. Als je de voorkeur geeft aan zelfgemaakte yoghurt, zoek dan online naar een eenvoudig recept of zoek door je oude familiereceptendoos.

Zwangere vrouwen hoeven niet voor twee te eten. Integendeel, toekomstige moeders moeten zich inspannen om een ​​volledig dieet te volgen op basis van bewezen concepten.

5. Sandwich met kaas, tomaat en sla

We mogen de moeders die tijdens snacktijd hunkeren naar een meer hartige optie niet vergeten. Wij raden je aan om een ​​lichte sandwich te maken.

We adviseren om te beginnen met volkorenbrood. Als het kan, koop dan verse boerenkaas. Boerenkaas bevat calorieën, maar is rijk aan eiwitten en calcium. Voeg ten slotte tomaat en sla toe (sla bevat foliumzuur, wat belangrijk is tijdens de zwangerschap). Eet smakelijk!

Verder kun je ook gesneden kip of kalkoen toevoegen. Kalkoen is gezond en vetarm.

Meer advies over je dieet tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat toekomstige moeders gezonde gewoonten aannemen met betrekking tot voeding. Een paar voorbeelden daarvan zijn:

  • Eet 5 keer per dag. Dit is een essentieel punt. Als je ontbijt, lunch, diner en twee dagelijkse snacks eet als onderdeel van je routine, zul je goed gevoed zijn. Je verteert je voedsel ook sneller en voelt je minder zwaar.
  • Voeg een grote hoeveelheid en een verscheidenheid aan groenten en fruit toe.
  • Houd een uitgebalanceerd dieet aan. Geen enkel voedsel zal op zichzelf, hoe gezond het ook is, in staat zijn om aan je behoeften te voldoen, noch aan die van je baby.
  • Vermijd suikers en verzadigd vet. 
  • Verminder je alcohol- en cafeïne-inname – of vermijd ze helemaal.
  • Stop met roken en vermijd het om mee te roken.

Ten slotte is het belangrijk om te begrijpen dat dit algemene aanbevelingen zijn. Als een vrouw tekortkomingen in haar voeding vertoont, moet ze een professional raadplegen. Een voedingsdeskundige kan een dieet aanbevelen dat aan haar specifieke behoeften voldoet. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.