Eerste vaste hapjes voor je baby om te proberen

Je baby voeden met iets anders dan borstvoeding kan lastig zijn. De juiste tijd om zijn eerste vaste hapjes te geven hangt af van de ontwikkeling van je baby. In dit artikel vind je geweldige mogelijkheden voor je baby om te proberen.
Eerste vaste hapjes voor je baby om te proberen

Laatste update: 13 mei, 2018

Volgens de American Pediatrics Association, moeten baby’s beginnen met vast voedsel tegen de tijd dat ze 4 tot 6 maanden oud zijn. Behalve leeftijd zijn er andere specifieke ontwikkelingsfactoren waar dokters rekening mee houden als ze bepalen wanneer kinderen zo ver zijn om hun eerste vaste hapjes te proberen.

Hier zijn een aantal van de belangrijkste tekenen om op te letten – als deze verschijnen, weet je dat je baby klaar is voor gevarieerd vast voedsel:

 • Je baby heeft zijn zuigreflex verloren. Dit reflex zorgt ervoor dat je baby zijn tong naar voren duwt om te zuigen en zo duwt hij een lepel of het eten uit zijn mond.
 • Je kind toont interesse of nieuwsgierigheid als andere mensen om hem heen eten. Ze proberen misschien het eten te pakken.
 • Ook al moet hij misschien nog ergens tegenaan leunen, hij kan zitten en zijn hoofd rechtop houden.
 • Het gewicht van je baby heeft zich sinds de geboorte verdubbeld.

Als de tijd komt om vast eten toe te voegen aan je baby’s voeding, zorg dat je de juiste keuzes maakt voor hun stadium van fysieke ontwikkeling. Voedsel op de juiste manier klaarmaken is ook belangrijk voor een gezond en voedzaam eetpatroon.

Hieronder zullen we eens kijken naar een aantal eerste vaste hapjes die je in de maaltijden van je baby kunt gebruiken.

4 eerste vaste hapjes voor je baby om te proberen

1. Avocado

Dit is een uitstekende keuze voor baby’s die net vaste hapjes beginnen te eten. Avocado bevat vet voor de groei en ontwikkeling. De zachte, romige textuur is ideaal voor een gevoelig spijsverteringssysteem van een baby.

Deze vrucht is rijk aan vitamine A en C. Daarnaast bevat het niacine, folaat, kalium, fosfor, ijzer, magnesium en calcium. Om het klaar te maken, verwijder je de schil en pit, snijd een portie af en prak je het met een vork.

“We zijn allemaal gelijk geboren: voeding is waar de verschillen beginnen.”

-Dr. Hernan Jaramillo Botero-

 2. Banaan

Bananen zijn ook een ideaal hapje voor baby’s. De kenmerken van banaan maken het een perfect hapje voor de spijsvertering van een baby. De zoete smaak en zacht textuur van deze vrucht is aantrekkelijk voor kleintjes. Bovendien bevatten bananen vitamine A, C, folaat, kalium, fosfor, magnesium en calcium.

Voordat je je baby een banaan geeft, pel je de vrucht en prak je het vruchtvlees tot een puree. Als je het nog gladder wilt, kun je het een beetje verwarmen. Je kunt er ook een beetje borstvoeding of babymelk aan toevoegen om een mix te maken dat gemakkelijker te eten is voor je baby.

Baby eet banaan

3. Vlees

Als je baby begint met de eerste vaste hapjes is kan hij gemakkelijk tekorten aan bepaalde voedingsstoffen krijgen. De meest voorkomende gebreken zijn ijzer, zink en vitamine B12. Deze voedingsstoffen komen allemaal voor in producten van dierlijke oorsprong.

IJzer is ook aanwezig in groente, maar het is moeilijker om te absorberen voor een jong spijsverteringssysteem.

Daarom is het een goed idee om een portie vlees toe te voegen aan de maaltijden van je kind. Een goede manier om je baby vlees te geven is door het goed te koken en in een mixer te verwerken. Zorg dat het vlees van goede kwaliteit is.

Je kunt vlees in een beetje water of bouillon (zonder zout) weken om het gemakkelijker te mixen.

Een goede manier om je baby vlees te geven is door het goed te koken en in een mixer te verwerken. Zorg dat het vlees van goede kwaliteit is.

4. Mango

Deze zoete tropische vrucht bevat een scala aan voedingsstoffen voor je baby’s groeiende lichaampje. Mango is rijk aan vitamine A, C, E, K, folaat, kalium, fosfor, magnesium, calcium en natrium. Zoals met andere vruchten, schil het, verwijder de pit en prak het tot een gladde puree. 

Baby met lepel

Aanbevelingen voor je baby’s eetpatroon

 • Borstvoeding of babymelk moeten nog steeds deel uit maken van je baby’s dieet op deze leeftijd. Zelfs als je hem vaste hapjes geeft. Melk is de grootste bron van calorieën en voedingsstoffen voor baby’s in hun eerste jaar.
 • Probeer ervoor te zorgen dat je baby rustig, schoon en tevreden is tijdens de maaltijden. Op deze manier zullen ze van hun eten genieten en maaltijden associëren met positieve gevoelens.
 • Kies een product tegelijk om te introduceren. Geef ze dit een paar dagen voordat je iets anders probeert. Op deze manier zijn allergische reacties gemakkelijk te herkennen.  
 • Als je diarree, uitslag of spugen opmerkt, vermijd dan dit ingrediënt en raadpleeg een dokter.
 • Als je je baby granen of graanproducten wilt geven, zorg dat ze geschikt zijn voor de leeftijd van je kindje. Graanproducten speciaal gemaakt voor de kleintjes zijn vaak verrijkt met specifieke voedingsstoffen.

Ook al is het geen vaste voeding, vleesbouillon zonder zout of specerijen is ook goed voor baby’s. Met een gemakkelijk verteerbare textuur en uitgebalanceerde voedingsstoffen is het ideaal voor je baby om te verteren.

Een andere aanbeveling om rekening mee te houden is altijd checken dat het eten dat je aan je kind geeft vers en van goede kwaliteit is.

Op deze manier kun je er voor zorgen dat je gezonde eetgewoonten ontwikkelt vanaf de eerste maanden van je baby’s leven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Agència de Salut Pública de Catalunya. Recomendaciones para la alimentación en la primera infancia (0 a 3 años). 2016. Agència de Salut Pública de Catalunya
 • Gómez Fernández-Vegue M. Recomendaciones de la Asociación Española de Pediatría sobre la Alimentación Complementaria. Noviembre 2018. Asociación Española de Pediatría.
 • He H., Qiao Y., Zhang Z., Wu Z., et al., Dual action of vitamin C in iron supplement therapeutics for iron deficiency anemia: prevention of liver damage induced by iron overload. Food Funct, 2018. 9 (10): 5390-5401.
 • Martins BP., Bandarra NM., Figueirido Braga M., The role of marine omega 3 in human neurodevelopment, including autism spectrum disorders and attention deficit/Hyperactivity disorder- a review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2020. 60 (9): 1431-1446.
 • Organización Mundial de la Salud. Alimentación del lactante y del niño pequeño. Junio 2021.
 • Romero Velarde E, Villalpando-Carrión S, et al. Guidelines for complementary feeding in healthy infants. Topics in Pediatrics. Septiembre-Octubre 2016. 73 (5): 338-356.
 • Salemi C. Ventana óptima de introducción de alimentos y prevención de alergias alimentarias en lactantes de alto riesgo. Anales Venezolanos de Nutrición. 2020. 33 (1).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.