Suggesties voor aanvullende voeding

Suggesties voor aanvullende voeding

Laatste update: 28 april, 2018

Wanneer je nieuw voedingsmiddel toevoegt aan het eetpatroon van je kind spreek je over aanvullende voeding. Dit kan bestaan uit vaste en vloeibare voeding of iets daar tussen in. Je kan dit geven als een aanvulling op de borstvoeding. Maar wat zijn goede suggesties voor aanvullende voeding?

Aanvullende voeding wordt aangeraden bij baby’s die ouder zijn dan zes maanden. Het geeft hen de extra voedingsstoffen die nodig zijn om te groeien.

Het introduceren van aanvullende voeding betekent dat je een variatie van voedingsproducten toevoegt als aanvulling op de borstvoeding. Het is belangrijk om te onthouden dat de nieuwe voeding de borstvoeding niet vervangt. Die melk zouden baby’s zeker 24 maanden moeten blijven drinken.

Deze aanvullende voeding heeft specifieke kenmerken: bepaalde producten zijn niet aan te raden voor baby’s. 

Suggesties voor aanvullende voeding-2

Kenmerken van suggesties voor aanvullende voeding

Het doel van aanvullende voeding is het oplossen van een tekort aan voedingsstoffen die alleen borstvoeding niet kan bieden. Wanneer je kindje groeit heeft het meer behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Dit geldt ook voor baby’s die in plaats van borstvoeding flesvoeding krijgen.

Deze voeding zou de volgende kenmerken moeten hebben:

 • Voedingsstoffen die energie geven.
 • Makkelijk door te slikken en te verteren.
 • Eenvoudig en niet schadelijk zijn voor baby’s.
 • Rijk aan ijzer, om het tekort hiervan in melk te compenseren.
 • Gemakkelijk door het kind zelf te eten.
 • Hoeveelheden die gebaseerd zijn op hun behoeften.
 • Op lichaamstemperatuur, rond de 37 graden Celsius. Je kan de voeding afkoelen of verhitten tot deze temperatuur.

Wanneer je jouw kinderen van 6 maanden of ouder kennis laat maken met aanvullende voeding, leer hen dan ook zelf te eten en bestek te gebruiken.  

Daarom is het van belang dat we hen zelfstandig laten eten. We moeten het toestaan dat ze dingen met de handjes pakken, zodat ze geuren en texturen gaan herkennen en het voedsel naar hun mond gaan brengen. 

Je kind zou ook zijn eigen bordje en beker moeten gaan herkennen. Neem hiervoor een klein servies, op de juiste maat voor je baby. 

Vloeibaar eten aanbieden via een flesje wordt niet aangeraden omdat dit maag-darm problemen kan veroorzaken en het een vertraging kan opleveren in de overgang tussen borstvoeding en aanvullende voeding.

Etende baby

Wanneer zouden we aanvullende voeding moeten aanbieden?

Specialisten raden het aan om daar op een leeftijd van 6 maanden mee te beginnen. Echter, er zijn criteria om rekening mee te houden wanneer je hiermee begint.

Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de persoon die het eten aan de baby geeft daar ook met veel toewijding mee bezig is. Ze zouden bereid moeten zijn het kind eten te geven en het nodige geduld daarvoor te hebben.

Daarbij is het belangrijk dat de baby voldoende motorische, zintuiglijk en mentale vaardigheden heeft ontwikkeld. We raden het aan om je baby in de gaten te houden. Wanneer het in het dagelijkse leven onafhankelijkheid begint te vertonen dan kan de aanvullende voeding gestart worden.

Overige suggesties voor aanvullende voeding

Andere suggesties voor aanvullende voeding kunnen zijn:

 • De baby moet op een rustig moment gevoed worden. Het zou een leuk moment moeten worden, geen straf. Het is verstandig wanneer er voldoende tijd zit tussen de laatste melkvoeding en de aanvullende voeding. Het beste zou het zijn wanneer ze niet te veel honger hebben en niet te moe en huilerig zijn. 
 • Wanneer je begint met aanvullende voeding is het belangrijk dat je baby zelfstandig kan zitten. Dat mag met behulp van een stoel of een volwassene.
 • Moedig hen aan tijdens jullie avondeten, zodat hij jullie zal gaan imiteren. Plaats hun kinderstoel dichtbij de plaats waar jullie eten. Dit maakt hem duidelijk dat eten een sociale activiteit is die veel voorkomt.
 • Je kan een beetje van jullie eten op zijn bord leggen.
 • Het wordt geadviseerd om het eten voor hen neer te leggen of het in hun handje te stoppen. Dit helpt hen om te oefenen met de vaardigheid om zelf eten te pakken en vast te houden.
 • Forceer hen niet om te eten. Ze hebben wellicht meer tijd nodig om het eten te bekijken en te herkennenHet is belangrijk om veel geduld te hebben en hen altijd in de gaten te houden.
 • Bij de suggesties voor aanvullende voeding wordt het aangeraden om nieuwe producten een voor een te introduceren. Wanneer ze gewend zijn aan het ene product, kan je een ander voedingsmiddel proberen. Op deze manier kunnen ze smaken en texturen gaan herkennen en uit elkaar houden.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • D’Auria E., Bergamini M., Staiano A., Banderali G., Pendezza E., et al., Baby led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Ital J Pediratr, 2018. 44 (1): 49.
 • Arantes ALAE., Neves FS., Campos AAL., Pereira Netto M., The baby led weaning method (BLW) in the context of complementary feeding: a review. Rev Paul Pediatr, 2018. 36 (3): 353-363.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.