Gezonde slaapgewoonten: 0 tot 3 maanden

Je bent niet alleen verantwoordelijk voor het beschermen van je kind tegen gevaar, het geven van borstvoeding, haar schoonmaken, maar ook voor het opbouwen van gezonde slaapgewoonten die haar rust garanderen.
Gezonde slaapgewoonten: 0 tot 3 maanden
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is belangrijk om gezonde slaapgewoonten voor je pasgeborene aan te leren om de rust te krijgen die ze nodig heeft. Deze gewoonten hebben niet alleen betrekking op de uren die je baby gebruikt om te slapen, maar ook op de bedtijd-rituelen en de slaaptijd die je vaststelt vanaf het moment dat ze is geboren.

De slaapuren van je baby

Hoewel een baby gewoonlijk meer dan 15 uur per dag slaapt, kan haar slaap overdag worden verspreid over perioden van een half uur tot vier uur.

Er zijn baby’s die de dag en nacht verwarren. Dit komt, omdat ze ‘s ochtends slapen en de eerste vroege uren van de dag wakker zijn. In de loop van de weken beginnen ze hun slaapcyclus echter overdag te verlengen en ‘s nachts korter te maken.

Slapende baby met handjes op hoofd

Sommigen geloven dat baby’s erg uitgeput moeten zijn om goed te kunnen slapen.

In de eerste paar weken zal dit niet nodig zal zijn, omdat ze praktisch dezelfde patronen volgen als in de baarmoeder. Naarmate de weken verstrijken, is het noodzakelijk om hun activiteit overdag te verhogen om hen langer te laten slapen.

Hoewel het waar is dat een baby van 0 tot 3 maanden niet in staat is om gewoontes te leren, is het belangrijk om ze vertrouwd te maken met bepaalde routines.

Gezonde slaapgewoonten: 0 tot 3 maanden

Om je baby van 0 tot 3 maanden te helpen om beter te slapen, stellen we in Je bent mama enkele gezonde slaapgewoonten voor die je zou moeten aanmoedigen.

Breng een slaaproutine tot stand

Doe in de ‘s nachts bepaalde kleren aan, zing een liedje, doe het licht uit en zeg ‘welterusten’. Je baby zal je woorden niet begrijpen, maar beetje bij beetje zal zij de uitdrukking associëren met gaan slapen.

Overdag kun je muziek aanzetten, je baby in een kamer met open ramen zetten en zeggen “Het is tijd om te slapen.”

Verander nooit het slaapschema

Je moet je baby altijd op de gebruikelijke tijdstippen naar bed brengen. Zelfs als je ziet dat ze niet slaperig is, als het tijd is om te gaan slapen, moet je de routines uitvoeren die je hebt vastgesteld.

Laat haar altijd op dezelfde plaats slapen

Als je haar overdag in een wieg legt en ‘s nachts in een ledikant, verander dit dan niet voor iets ter wereld. Het is belangrijk dat je baby een verschil ziet tussen overdag en ‘s nachts slapen.

Baby in roze deken

Leg de baby nooit in je bed

Baby’s worden aan veel gevaren blootgesteld wanneer ze bij hun ouders slapen. Als je baby elke nacht bij je in bed ligt, dan kan dit ook de liefdesrelatie tussen jou en je partner schaden.

Vermijd slapen in je armen

Hoewel het buitengewoon prettig is om een ​​kind vast te houden terwijl ze slaapt, is dit een ongezonde gewoonte.

Leg de baby in haar wieg, zing voor haar en geef haar zachte liefkozingen. Maar verlaat de kamer voordat ze volledig in slaap is. Leer haar de hele nacht te slapen.

Wacht niet tot de baby te moe is om te slapen

Een baby die zeer vermoeid is kan overstuur raken en ongecontroleerd huilen. Dit voorkomt dat ze in slaap valt en zal haar rust nadelig beïnvloeden.

Verschil tussen dag en nacht

Leg haar overdag in een andere kamer en wieg en houd wat licht in de kamer. Ontwijk de ochtendgeluiden die typerend zijn voor het dagelijks leven niet.

Doe ‘s nachts het tegenovergestelde. Doe de lichten niet aan en maak geen lawaai. Praat heel weinig, lach niet en stimuleer haar niet teveel.

Vergeet niet dat er dingen zijn die alleen worden geleerd als je een moeder bent. Het vinden en vaststellen van de gezonde slaapgewoonten van je baby is er een van. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
  • Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
  • Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
  • Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.