De gelukkigste moeders brengen hun kinderen vroeg naar bed

De gelukkigste moeders brengen hun kinderen vroeg naar bed

Laatste update: 12 april, 2018

De gelukkigste moeders nemen altijd tijd voor zichzelf. De gelukkigste moeders brengen hun kinderen vroeg naar bed en maken dit een vaste regel in hun routines. Kinderen kunnen zo lekker slapen en voelen zich gelukkig en ontspannen. Dit is ons uitgangspunt bij Je Bent Mama.

“Pas op, maak ze niet te boos! Voorzichtig, maak ze niet teveel aan het lachen, daar worden ze te opgewonden van!” Aan de telefoon geven oma’s dit soort advies. Dus moeders proberen hun kind naar rustigere activiteiten te leiden.

Het oneindige verhaal van het kind dat niet wil slapen

Wanneer het 8 uur is en je kind wil niet naar bed, dan laat je het, net als andere moeders, nog wat langer spelen. Totdat de klok 9 uur slaat. Tegen die tijd zou de kleine echt al in bed moeten liggen.

Maar omdat je nog veel huishoudelijke klussen te doen hebt laat je ze zichzelf nog even bezighouden. Je geeft ze wat knutselmateriaal om te gaan schilderen, wat klei…. eigenlijk alles wat niet teveel gedoe is zodat jij vrij bent om je huishoudelijk werk te doen.

Tegen 10 uur zou je kind al in een diepe slaap moeten zijn. Maar je hebt in het afgelopen uur net de was gedaan en je wilt nog een paar minuten om te douchen. Daarna ben je dan helemaal klaar voor het slapen gaan. Dus je stelt hun slaap nog even uit.

Tegen 10:30 is het eindelijk tijd om naar bed te gaan. Het is wel een beetje laat voor ze. Je weet zeker dat ze hierdoor juist beter zullen rusten. Grote fout! Tijdens nachten zoals deze blijft het kind wakker tot 11 of 12 uur en liggen ze te woelen en te draaien in hun bedje zonder ook maar één oog dicht te willen doen.

De gelukkigste moeders brengen hun kind vroeg naar bed

Ze willen water drinken of hun flesje, gaan op zoek naar hun speelgoed of iets anders, gaan naar de wc. Drinken weer wat water…. Zolang je aan hun behoeften blijft voldoen wordt de lijst steeds langer.

Eindelijk in slaap!

En zo ben je de hele nacht bezig, als een loyale dienaar, die aan al hun behoeften voldoet. Eindelijk, om 12:30 valt je kind in slaap. Eindelijk klaar tot de volgende dag! Nog een fout!

De volgende ochtend wordt ons kleintje wakker om 5, 6 of 7 uur zodat we ze weer in slaap moeten wiegen. Ze slapen rusteloos alsof ze voortdurend onderbroken worden. Daarna kunnen ze niet meer in slaap vallen. Dit is de reden waarom wanneer je denkt dat ze in een diepe slaap zijn, je ze ziet woelen en draaien. Ze springen op en ze zijn weer wakker.

Het is net alsof het kind nooit moe was en 4 of 5 koppen koffie heeft gedronken om zo klaarwakker te zijn. Hierdoor willen ze in de ochtend, als het tijd is om naar de opvang te gaan, niet wakker worden.

Zowel jij als je kind worden wakker en willen meteen terug naar bed. Ze zullen de hele dag hangerig zijn en zelf voel je je extreem gestresst en niet in staat om op het werk goed te functioneren.

De gelukkigste moeders brengen hun kinderen vroeg naar bed

We kunnen niet genoeg benadrukken dat de gelukkigste moeders en de meest uitgeruste moeders hun kinderen vroeg naar bed brengen. Onthou dat een vroege nacht voor het kind een aantal gevolgen heeft:

  • Vrije tijd om aan jezelf en aan je partner te besteden. Uiteindelijk zijn je geluk en welzijn daar ook afhankelijk van.
  • Minder stress om de klusjes te doen die je meestal ‘s nachts doet. Je hoeft niet te boenen, wassen, op te ruimen of wat dan ook, met de zorg om constant te checken wat je kind aan het “uitvinden” is in de kamer ernaast.
  • Ontspanning en een diepe bevredigende slaap. Zowel lichaam als geest hebben de mogelijkheid om de energie voor de volgende dag weer op te laden. En je kind krijgt de nodige uren slaap.
  • Je niet voelen als iemand die de regels breekt en die makkelijk toegeeft. Je kind zal niet degene zijn met de touwtjes in handen iedere keer als ze zeggen dat ze niet willen slapen. Als ze eraan wennen vroeg naar bed te gaan zul je niet worden blootgesteld aan hun driftbuien als ze niet naar bed willen en je ze toestaat wat ze willen. Vergeet niet dat dit niet de gedisciplineerde opvoeding is die je ze wilde geven.
  • Het genot van de broodnodige rust en verjongende slaap.
  • Rust voor de rest van het gezin. Als je met andere gezinsleden in huis woont, heeft iedereen de mogelijkheid om samen te komen. Familieproblemen die niet bestemd zijn voor het kind kunnen rustig besproken worden.

Een routine is heel belangrijk

Moeders, als je niet wilt  dat jou overkomt wat dat we hierboven verteld hebben dan moet je als eerste een routine voor het slapen gaan tot stand brengen. Houd je hier iedere avond aan om de gelukkigste moeder te worden die je kunt zijn.

Als je kind aan het spelen is vertel het dan dat ze tot een bepaalde tijd door kunnen gaan. Als de klok aangeeft dat die tijd voorbij is, is het bedtijd. Zelfs als ze dan nog door willen spelen.

Overtuig ze met een liedje, een verhaal, even in het bed van papa en mama liggen… Je weet zelf het beste wat voor ze zal werken.

Vergeet nooit hoe belangrijk slaap voor ze is en hoe belangrijk rust is voor een goede moeder zoals jij. Alleen zo wordt je een van de gelukkigste moeders ter wereld.