Je baby wil alleen slapen in jouw armen

Je baby wil alleen slapen in jouw armen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 30 april, 2018

Je baby wil alleen slapen in jouw armen. Is dit iets slechts? Heel veel baby zijn zo: ze associëren hun moeders armen met vrede, de ogen sluiten en slapen. Een paar seconden later, wanneer we ze naar hun bedje willen brengen, worden ze wakker.  Het is alsof ze op een vreemde en vervelende plek zijn.

Kinderartsen zijn van mening dat het ongepast is wanneer een baby rust alleen associeert met de armen van mama of papa. Echter, om hieruit een objectieve conclusie te kunnen trekken is het zaak om de verschillende nuances te begrijpen. Wanneer het gaat over de slaap van een kind, vraagt het enkel tijd, geduld en een hoop liefde.

Baby wil alleen slapen in jouw armen… is er iets mis?

Laten we meteen duidelijk zijn: nee, er is niets mis met jouw baby wanneer hij jonger dan 6 maanden is en alleen wil slapen in jouw armen. Op deze leeftijd zijn rituelen en gewoonten van groot belang en is het tijd om kleine gedragspatronen te gaan ontwikkelen.

Wanneer je niet samen slaapt met je kind, dan wordt het normaal geacht dat een baby van 6 maanden oud in zijn eigen bedje slaapt en deze plek gaat associëren met de ruimte waar hij elke dag wakker wordt en in slaap valt. Dit betekent niet, dat je niet naar hem toe mag gaan, hem op mag pakken en hem de veiligheid van jouw armen mag bieden wanneer hij je nodig heeft, om hem vervolgens weer in zijn bedje te leggen.  

Laten we hieronder kijken naar belangrijke informatie.

Slapen in jouw armen

Tot 6 maanden willen ze zich alleen veilig voelen

We moeten ons ervan bewust zijn dat het brein van een kind niet volgroeid is totdat ze 7 jaar oud zijn. De grootste groei vindt plaats rond de leeftijd van 3 jaar. Rond die leeftijd worden vele neurale netwerken bedekt met myeline. Deze elektrische patronen stellen hen in staat om hun eigen slaapcycli te reguleren.

Daarom moeten we begrijpen dat het normaal is voor een kind, om verscheidene keren per nacht wakker te worden. Echter, het is slim om routines en goede gewoontes zo snel mogelijk te integreren. 

 • Tot 6 maanden, wil een baby zich alleen maar veilig voelen. De enige manier om dit te bereiken is door middel van jouw warmte.
 • Je baby voelde zich in jouw baarmoeder 9 maanden lang veilig en geïsoleerd van de bedreigende buitenwereld. Hij voelt zich verlaten wanneer je hem alleen in zijn bedje achterlaat.
 • Het is belangrijk om te weten dat elk kind zijn eigen unieke behoeften heeft. Sommige baby zullen moeiteloos in hun eigen bedje gaan liggen, anderen zijn afhankelijker en hebben meer behoefte aan fysiek contact.
Maak je dus niet druk wanneer een baby alleen wil slapen in jouw armen. Dit betekent niet dat er in de toekomst afhankelijkheidsproblemen zullen ontstaan. Die twee zaken niet aan elkaar gelinkt. Tot 6 maanden oud, kun je jouw kindje gerust laten slapen in jouw armen, totdat hij in diepe slaap is en hem daarna in zijn eigen bedje leggen.

Manieren die je baby helpen om in zijn eigen bed te slapen

Zoals we al eerder aangaven is het belangrijk om je kind zo snel mogelijk te laten wennen aan verschillende gewoonten. Neem daarbij de volgende tips in acht:

Je baby leren om in bed te slapen, betekent niet dat je affectie afzweert

Als je besluit om niet te kiezen voor samen slapen met je baby, dan is het zaak dat je kind leert om in een bedje te slapen. Het is goed voor jullie beiden om een gewoonte en een routine te ontwikkelen. Twijfel niet om deze patronen in te voeren:

 • Een badje voor het slapen gaan.
 • Voeden zonder te veel te forceren. Je hoeft geen gevecht met hem aan te gaan wanneer hij geen zin heeft om te drinken.
 • Laat hem in zijn bedje, terwijl je hem zolang als nodig is affectie geeft, totdat hij in slaap valt.
 • Probeer je kind te laten weten dat jij er bent.
Slapen in jouw armen

Laat een kledingstuk met jouw geur achter

 • Een andere goede techniek die jouw baby helpt om zonder trauma in zijn bedje te slapen, is het achterlaten van een kledingstuk met jouw geur.
 • Dit is een manier om veiligheid te bieden. Laat hem in zijn bedje liggen en streel hem, zodat hij weet dat jij bij hem bent. Plaats het kledingstuk onder zijn hoofd en wacht geduldig tot hij in slaap valt.
 • Geur is een van de meest ontwikkelde zintuigen van baby’s onder de 6 maanden. Dit is dus een geweldige mogelijkheid om je voordeel mee te doen.

Dwing geen gedrag af: geduld en affectie zijn belangrijk

Er zijn papa’s en mama’s die ten einde raad zijn wanneer hun baby alleen op hun arm in slaap valt. Wanneer ze naar bed worden gebracht, worden ze wakker en gaan ze niet meer slapen. Baby’s voelen die angst van hun ouders.

Mijn baby wil alleen slapen in mijn armen
 • Slaap is geen gedrag dat kan worden aangeleerd, zoals lezen. Het is  instinctief gedrag. Gedurende de eerste paar maanden zal een baby alleen in slaap vallen wanneer het zich veilig en vrij van angst voelt.
 • Week na week zal deze angst verdwijnen.  Beetje bij beetje zal de behoefte aan hechting nadrukkelijk minder worden. Dus maak je niet druk. Er zal niets gebeuren met je baby wanneer jij samen met hem een dutje doet of wanneer hij een nachtje bij  jou in bed slaapt. 

Met het verstrijken van de tijd zal hij zijn eigen ruimte opeisen en zijn slaap zelf gaan reguleren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.