Help je baby om de hele nacht door te slapen

Help je baby om de hele nacht door te slapen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Moeders hebben bijna altijd wallen onder de ogen. Zo is dat nou eenmaal zo. Maar in de eerste paar levensdagen van onze pasgeborene worden deze wallen nog groter. Bij papa trouwens ook. Eigenlijk willen we het allerliefst dat onze baby urenlang slaapt om zelf ook de hele nacht door te slapen.

Je kunt je baby helpen om de hele nacht door te slapen, maar toch… vooral in de eerste drie maanden is geduld een schone zaak.

Waar mogen we op hopen?

Wanhoop niet want het zal echt beter worden met het verstrijken van de tijd. We zullen eerst uitleggen wat er met het slaappatroon van je baby zal gebeuren en hoe je je  baby kunt helpen om langer door te slapen.

Wat kunnen we doen om baby’s de nacht door te laten slapen? Als je deze vraag leest, verwacht je misschien een magische, ijzersterke formule.  Helaas, zoals je al weet, bestaan er bij de mens geen magische, succes-gegarandeerde formules.

Er zijn echter een paar technieken die je in de praktijk kunt brengen. Probeer ze uit en kijk wat bij jullie het beste werkt. Iets dat heel belangrijk is, is het helpen van je baby om de hele nacht door te slapen. 

Het is niet zo dat baby’s niet weten hoe ze moeten slapen. Het punt is dat ze  gewoon een ander slaappatroon hebben dan volwassenen. In het boek Sleep Without Tears, van Rosa Jove, wordt uitgelegd hoe onderzoeken  hebben bewezen dat in de baarmoeder de foetus in het derde trimester van de zwangerschap perioden van beweging vertoont, gevolgd door fasen van rust.  Dit  lijkt precies op het slaappatroon van een pasgeborene.

Vanaf de geboorte zal de baby geleidelijk minder en minder slapen en in een stabieler ritme komen. Ze zullen een lange nachtrust hebben en korte dutjes doen na het voeden.

De baby zal leren om door te slapen

Vanaf de geboorte zal de baby geleidelijk minder en minder slapen en een stabieler patroon  ontwikkelen. Ze zullen een lange nachtrust hebben en daarnaast korte dutjes doen na het voeden.

Eén van de beste tips is om je baby te helpen dit dagelijkse ritme te behouden. Op die manier kunnen we die dutjes gemakkelijker maken en ervoor zorgen dat de baby elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip  gaat slapen. En zo krijg jij ook je momenten waarop je wat kunt rusten.

Slaap is een doorgaand proces dat zich aanpast aan de behoeften van de mens. Een pasgeborene slaapt niet op dezelfde manier als een kind. Een kind slaapt op zijn beurt anders dan een volwassene, die ook weer anders slaapt dan een oudere persoon. Op verschillende leeftijden hebben we verschillende behoeften.
– Rosa Jove, Sleep Without Tears (‘Slapen Zonder Tranen’)  –

Slapende baby

Het is het verstandigst om gedurende de eerste drie maanden de signalen te volgen die je baby je geeft. Als ze bijvoorbeeld in slaap vallen tijdens het voeden of terwijl je ze in je armen houdt, leg ze dan op een plaats waar ze kunnen slapen. Dat kan de wieg, een kinderwagen of een bed zijn.

Adviezen

Sommige deskundigen zeggen dat je baby snel over kan gaan van slaperig naar alert en wakker.  Als de baby wakker is, moedig deze bewuste toestand dan aan door met hem te spelen. Op deze manier help je hem onderscheid te maken tussen perioden van wakker-zijn en slapen.

Het is ook goed om je baby te helpen om het verschil tussen dag en nacht te leren begrijpen. Je kunt dit doen door interactie. Speel  overdag met je baby, praat met hem of maak muziek voor hem door bijvoorbeeld voor hem te zingen.  Probeer ‘s nachts met een zachtere stem te praten en vermijd het om het licht aan te doen. Dit zal allemaal helpen om je baby te leren om door te slapen.

Baby aan de borst

Voordelen van een routine

Jove legt uit dat baby’s vanaf de geboorte tot vier tot zes maanden slechts twee slaap fasen heeft. Vanaf die leeftijd kan het kind tot wel vijf fasen van slaap hebben net als volwassenen. Dit verklaart de snelle wisseling tussen slaap en waakzaamheid. 

Doordat hun slaap maar twee fasen heeft worden ze vaak wakker. Zodra deze twee slaapfasen voorbij zijn, worden ze wakker om te eten, om de band met hun ouders te verstevigen en om gevaar te vermijden. Ze weten immers niet dat er geen gevaar is en ze hebben de zekerheid nodig te weten dat hun ouders in de buurt zijn, zoals de psycholoog uitlegt.

Richard Ferber, auteur van Solve Your Child’s Sleep Problems, benadrukt het feit dat tegen de tijd dat baby’s drie maanden oud zijn, ze al een redelijk voorspelbaar 24-uurspatroon hebben ontwikkeld en dat het noodzakelijk is om hen een vaste structuur te geven.

In dit stadium moet je proberen om een dagelijkse routine in te voeren en je hier zoveel mogelijk aan te houden. Volgens de auteur, is het o p deze manier  waarschijnlijk dat je kind een goed slaappatroon zal blijven ontwikkelen.

Als de tijden om te eten, te drinken, te spelen, in bad te gaan en dergelijke voortdurend veranderen, is het waarschijnlijk dat hun slaappatroon onregelmatig is, aldus Ferber .

Nog meer voordelen van een routine

Jove wijst erop dat niemand ooit heeft aangetoond dat routines schadelijk zouden zijn (tenzij die routines vervolgens obsessief en inflexibel wordt, wat wel kan leiden tot bepaalde stoornissen).

Onthoud echter dat routines wel enigszins flexibel moeten zijn. Raak niet geobsedeerd door planningen. Het maakt toch niet uit of je een half uurtje voor of achter loopt op je rooster. Of dat je af en toe een stukje van je normale routine overslaat.

Jove en andere auteurs benadrukken ook het belang van borstvoeding om baby’s te helpen slapen. Dit komt door niet alleen door de samenstelling van moedermelk, maar ook door het ontspannende contact tussen moeder en baby en het kalmerende effect van zuigen.

Borstvoeding is niet alleen goed voor het kind, maar ook voor de moeder. Hormonen die vrijkomen tijdens de borstvoeding helpen haar gemakkelijker in slaap te vallen. Dat zegt de auteur van Sleep Without Tears, die tevens een voorstander is van co-sleeping waarbij de moeder en het kind samen in hetzelfde bed slapen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
  • Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
  • Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
  • Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.