Wanneer is het juiste moment om je baby water te geven?

Gezondheidsdeskundigen raden volwassenen aan om in totaal 8 glazen water per dag te drinken. Dit is voldoende om de gemiddelde volwassene voldoende te hydrateren. Maar hoe zit dat met baby's? 
Wanneer is het juiste moment om je baby water te geven?

Laatste update: 26 oktober, 2018

Water is essentieel voor onze gezondheid: het is nodig in het dagelijks leven en voor hydratatie. Maar wanneer is het juiste moment om je baby water te geven? Wat zijn de richtlijnen?

70 procent van het lichaamsgewicht van een baby van 1 tot 24 maanden bestaat uit water. Bij volwassenen is dat percentage 50%.

Dit houdt in dat baby’s dagelijks tussen de 10 en 15% van hun gewicht in de vorm van vloeistof moeten drinken. Volwassenen hebben daarentegen slechts tussen de 2 en 4% van hun lichaamsgewicht nodig.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moeten baby’s vloeistoffen drinken, die hen van de nodige voedingsstoffen voorzien, maar dan wel in kleine hoeveelheden om buikpijn te voorkomen.

Exclusief borstvoeding tot 6 maanden oud wordt aangeraden. Geef je baby voor de leeftijd van 6 maanden geen water.

De eerste 6 maanden van je baby

Baby’s krijgen alle voedingsstoffen en ook voldoende vocht  binnen van de moedermelk of flesvoeding.

Volgens kinderarts Stephen D. Daniels is het niet raadzaam om je baby water te geven voor hij 6 maanden oud is.

Het kan onder andere het vermogen van het lichaam om voedingsstoffen binnen te krijgen belemmeren. Het drinken van water vóór het bereiken van de leeftijd van 6 maanden kan ertoe leiden dat kinderen zich vol zullen voelen.

Water drinken

Dit volle gevoel wordt veroorzaakt door de grootte van de maag. Hoe kleiner de ruimte, hoe kleiner de hoeveelheid voedsel en vloeistoffen die de baby kan eten.

Voedingsstoffen moeten geconcentreerd (en nog steeds in kleine doses) worden aangeboden om hem op de juiste manier te voeden.

Ook kan de zin om te eten van je baby afnemen als je hem water geeft voordat hij 6 maanden oud is. Dit kan bij extreme hoeveelheden zelfs leiden een aandoening veroorzaken die watervergiftiging wordt genoemd. Dit kan vervolgens tot epileptische aanvallen en zelfs tot een coma leiden.

Deze situatie kan optreden als gevolg van een extreme concentratie van water die de hoeveelheid natrium in het lichaam verdunt. Daardoor kan er een verstoring van de elektrolytenbalans optreden.

Zodra de baby 6 maanden oud is, mag hij kleine slokjes water drinken als hij dorst heeft. Te grote hoeveelheden kunnen echter buikpijn veroorzaken.

Kinderen moeten dagelijks tussen de 10 en 15% van hun lichaamsgewicht in de vorm van water drinken. 

7 maanden tot 1 jaar: wanneer is het tijd je baby water te geven?

Vanaf de leeftijd van 7 maanden kunnen kinderen beginnen met vaste voedingsmiddelen eten en vloeistoffen drinken. Nu kun je je baby water geven zonder dat dat schadelijk is voor zijn gezondheid.

Baby’s die op deze leeftijd nog steeds borstvoeding krijgen, hoef je geen extra water te geven. Ook niet als ze al begonnen zijn met het eten van vast voedsel.

Aan de andere kant kan je kinderen die niet vaak borstvoeding krijgen (bijvoorbeeld alleen ‘s morgens en’ s avonds) overdag wel water geven. Je doet er het beste aan je baby gewoon water aan te bieden en hem laten drinken wat hij nodig heeft.

Van 1 tot 3 jaar

Tijdens deze fase moeten kinderen gemiddeld 1,3 liter water per dag drinken. Dit lijkt natuurlijk heel erg veel. Deze hoeveelheid komt uit de vloeistof die ze drinken, maar ook van alles wat ze aan voedsel consumeren.

Als je het voedsel buiten beschouwing laat komt deze hoeveelheid neer op 4 bekers per dag.

Melk drinken uit de fles

Wat voor soort water is gezond voor baby’s?

  • Flessenwater: mineraalwater is de beste optie, maar het is wel  belangrijk om het etiket te controleren om te zien of het geschikt is voor kinderen. Het is belangrijk om een merk te vinden met een lage gehalte van natrium (minder dan 25 mg / l), fluor (minder dan 1 mg / l) en nitraten (minder dan 50 mg / l).
  • Kraanwater: dit mag alleen worden gegeven als de drinkbaarheid is gegarandeerd. Dit is in Nederland altijd het geval, maar dat geldt niet voor een aantal buitenlandse bestemmingen. Daar is het ‘t beste om het een minuut te laten koken en vervolgens af te laten koelen voordat je het aan je baby geeft.

De zorg, en soms bezorgdheid, van ouders over het welzijn van hun baby  vanaf het moment van de geboorte  is normaal.

Maar laten we niet vergeten dat baby’s gewoon menselijke wezentjes zijn. Wanneer ze iets echt nodig hebben, bijvoorbeeld water omdat ze dorst hebben, weten ze je dat echt wel duidelijk te maken zodat jij aan hun behoefte kunt voldoen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr REes, 2018. 7 (4): 291-296.
  • Hansen R., Hyponatraemic seizure in a 6 month old infant due to water intoxiation. J Paediatr Child Health, 2017. 53 (7): 717-719.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.