De meest aanbevolen vitaminen voor de herfst

Wanneer de herfst komt en de afweer van het lichaam lager wordt, dan kunnen we dit compenseren door een paar goede gewoonten aan te nemen. Regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en de juiste vitamines kunnen je helpen om kracht op te bouwen om de kou het hoofd te bieden.
De meest aanbevolen vitaminen voor de herfst

Laatste update: 26 november, 2019

In de herfst zijn je kansen om de griep te krijgen hoger. De kou, het soort luchtvochtigheid en de noodzaak om in afgesloten ruimtes te blijven, zorgt ervoor dat we sneller iets krijgen. Dat is de reden dat we je aanraden om te weten wat de beste manier is om jezelf te beschermen en om de juiste vitaminen voor de herfst te nemen.

Aan het eind van de dag hebben we alleen ons immuunsysteem om ons te beschermen tegen de ziekteverwekkers die ons ziek kunnen maken. In deze zin moeten we in gedachten houden dat lage temperaturen bijdragen aan een afname van de witte bloedcellen. Je kunt het beste je afweer versterken en vitamines kunnen daarbij helpen.

Vitamine C: essentieel voor het immuunsysteem

De belangrijkste vitamine die verantwoordelijk is voor het bevorderen van de gezondheid van het immuunsysteem is vitamine C. Tegenwoordig weten we dat als we ziek zijn deze stof aanzienlijk lager aanwezig is in ons plasma.

We weten ook dat vitamine C bijdraagt aan de vorming van fagocyten. Dit zijn witte bloedcellen die schadelijke micro-organismen absorberen en enzymen produceren die ze vernietigen. Ondertussen is de stof ook een effectieve antioxidant.

Het effect van deze vitamine is erg belangrijk voor de bestrijding van micro-organismen die op zuurstof reageren. Elke keer dat we ziek worden vermenigvuldigen deze zich in ons lichaam.

Gelukkig kunnen we deze stof van de meeste citrusvruchten krijgen. Sinaasappelen, mandarijnen en citroenen zijn allemaal rijk aan vitamine C. Aardbeien en kiwi’s bevatten het ook.

Aanbevolen vitaminen voor de herfst: vitamine A

Gezin eet gezond ontbijt

Voornamelijk samengesteld uit retinol en andere carotenoïden, heeft vitamine A een opmerkelijk effect op onze afweer. Zijn bijdrage heeft ook te maken met het vermogen van ons lichaam om witte bloedcellen te produceren.

We hoeven geen speciale supplementen te nemen om vitamine A binnen te krijgen. Voedsel zoals vlees, melk en groene groenten zijn allemaal rijk aan retinol. Op dezelfde manier bevatten spinazie en wortelen ook grote hoeveelheden van deze component.

Vitamine D: verhoogt het aantal witte bloedcellen

Vitamine D heeft geen directe invloed op de productie van witte bloedcellen. Het speelt echter een fundamentele rol bij het verhogen van het aantal witte bloedcellen. Eigenlijk vertraagt deze component hun vernietiging in het lichaam. Dankzij hun invloed neemt de levensduur van fagocyten toe.

Het goede nieuws is dat dit een vrij beschikbare vitamine is. Je hoeft maar een paar minuten in de zon te zitten om je huid het te laten absorberen. Dit verklaart natuurlijk ten dele waarom koud en regenachtig weer onze afweer verzwakt.

“We moeten in gedachten houden dat lage temperaturen bijdragen aan een afname van de witte bloedcellen. Je beste gok is om je verdediging te versterken.”

Vitaminen B en E voor de herfst leveren hun eigen bijdrage

B-vitamines beïnvloeden de stofwisselingsprocessen van het lichaam. Hoewel ze niet direct betrekking hebben op de productie van witte bloedcellen, spelen ze wel een algemene rol bij het bevorderen van je afweer.

Vitamine B beïnvloedt specifiek de aanmaak van eiwitten. Deze zijn op hun beurt weer essentieel voor je immuunsysteem. Bovendien is het zonder goede voeding logisch, dat je afweer zwakker wordt. Zonder twijfel is vitamine B complex een goed idee in de herfst.

Ondertussen bevat vitamine E antioxidanten die de cellen beschermen. Hoewel we al lang weten dat het een positief effect op de huid heeft, werkt de stof ook inwendig. Bovendien wordt ervan uitgegaan dat het in combinatie met vitamine C werkt.

Foliumzuur: ook aanbevolen

Meisje met sla in haar mond

Foliumzuur is niet alleen voor zwangere vrouwen. Dit mineraal bevordert de productie van een bepaald type witte bloedcellen dat bekend staat als neutrofielen. Als je het dus niet in je dieet opneemt wordt je meer vatbaar voor allerlei soorten infecties.

Foliumzuur is te vinden in een aantal veel voorkomende voedingsmiddelen, waaronder:

  • Rijst
  • Broccoli
  • Brood
  • Ontbijtgranen

Groene bladgroenten en citrusvruchten bevatten ook veel foliumzuur. Zoals je kunt zien, kunnen de vitaminen die worden aanbevolen voor de herfst, worden verkregen via een gevarieerd, gezond en uitgebalanceerd dieet.

Ondertussen zijn er ook enkele supplementen en medische producten die je kunnen helpen om de vitaminen binnen te krijgen die je nodig hebt. Vitamine B, C en E zijn verkrijgbaar in tabletvorm en in injecteerbare oplossingen. Foliumzuur wordt ook verkocht in commercieel verkrijgbare producten.

Nu je dit weet, ben je er zeker van dat je met deze vitaminen bent voorbereid op de herfst.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.